Szybkie przepisy z orzechami
Orzechy włoskie mogą szybko stać się Twoją ulubioną przekąską, ich ziemisty smak dobrze sprawdza się w potrawach zarówno pikantnych, jak i słodkich. Używać można ich regularnie w daniach bezmięsnych, aby wyczarować mięsny smak umami. Oto pomysły jak dodać orzechy do przykładowych dań. Warto to zrobić ze względu na wartości odżywcze orzechów włoskich i witaminy które zawierają.
Makaron Z Ricotta I Orzechami Włoskimi
Aby przygotować danie musisz roztopić 6 łyżek masła na dużej patelni i dodać odpowiednią dla ciebie ilość posiekanych grzybów, takich jak kurki lub małe pieczarki. Dodaj 1 łyżeczkę świeżego tymianku, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 15 minut, aż grzyby staną się złote. Jeśli chcesz, usuń ząbki czosnku. Tymczasem ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź, ale zostaw ½ szklanki wody z makaronem. Na patelnię z pieczarkami dodaj makaron, 1 szklankę sera ricotta, ½ szklanki prażonych kawałków orzecha włoskiego i wody z makaronu. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj skropione odrobiną miodu i posypane świeżym tymiankiem.
Oszronione orzechy włoskie
Bardzo szybka i łatwa do zrobienia przekąska! Umieść 250 gram granulowanego cukru i 50 mililitrów wody na patelni i ustaw na średnim ogniu. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zacznie kolorować. Dodaj 200 gram prażonych orzechów włoskich i mieszaj, aż cukier skrystalizuje się, pokrywając orzechy. Wlej przysmak na tacę i odstaw aż do ostygnięcia. Smacznego!
Najnowsze komentarze