Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak działa info o ilości pozostałego paliwa....

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thor69
Nowy


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 21
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 7:39 pm    Temat postu: Jak działa info o ilości pozostałego paliwa.... Odpowiedz z cytatem

Witam.

Nie wiem dlaczego, ale ten temat nagle zniknął z forum (wczoraj jeszcze byłSmile.
Dlatego powtarzam go, ponieważ uważam, że jest dość istotną informacją i jestem ciekawy co sądzicie o mojej interpretacji tego zliczania...

rafal napisał:
Komputer w wersji 4.2 i wyższe -jak działa info o ilości pozostałego paliwa w baku i ile paliwa można przejechać?
Jest to bardzo proste rozwiązanie- wzorowane na układach fabrycznie montowanych w samochodach. A działa to natępująco:
- Podczas konfigóracji podajesz jakom pojemność ma Twój zbiornik paliwa.
- potem po zatankowaniu do pełna klikasz "skasuj licznik" i od tego momentu układ oblicza ile paliwa spaliłeś, pokazuje ile paliwa pozostało Ci w baku, oraz ile kilometrów jeszcze możesz przejechać utrzymujac takom srednią spalanie jak do tej pory.
Funkcja ma tylko jedną wadę- za każdym razem trzeba tankowac do pełna, żeby komputerek pokazywal poprawnie. Oczywiście mozna to wyłączyc podając pojemnośc baku jako 0 (zero).


Zauważyłem, że podczas ustawiania pojemności zbiornika paliwa możemy podać dowolną wartość - czyli jeżeli zatankujemy 15 litrów, to podajemy że zbiornik ma 15 litrów, w ten sposób nie musimy tankować do pełna, a komputerek będzie nam pokazywać ile przejedziemy na zatankowanym paliwie. Nie wiem czy dobrze "kombinuje", jestem nowym "użytkownikiem" komputerka (od paru dni Very Happy), dlatego proszę mnie poprawić, jeżeli źle myślę...

Jedynym nieudogodnieniem jest, ze wartość zbiornika podajemy podczas kalibracji, dlatego może warto by tą funkcję zrobić nastawialną z menu - taka sugestia, żeby łatwo, po zatankowaniu, można było ustawić inną wartość.

Aha, zdaję sobie sprawę, że jeszcze trzeba wiedzieć ile nam zostało paliwa przed tankowaniem, ale to można raz zatankować do pełna i potem sobie korygować "pojemność baku" (korzystając właśnie ze wskazań komputerka) dodając ile paliwa "dotankowaliśmy". Albo na odwrót, wyjechać paliwo do rezerwy Smile

Pozdrawiam
Filip
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jangcy
Lekko zaangażowany


Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 48
Skąd: York

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem ta funkcji jest tylko gadżetem, bo ze wzgledu na uniwersalnosc urzadzenia nigdy nie bedzie dobrze działac...tak naprawde musiala by takze bazowac na dobrze wyskalowanym wskazniku...
...przy tak duzej niepewnosci nie mozna mu wierzyc przy prawie pustym baku, a jak masz wiecej to w koncu chyba samemu mozna sobie takie przyblizenie otrzymac...nie mowie ze zle to jest, ale nie wymagajmy cudow...
_________________
- czy ktos widzial takie cuda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem co wy kombinujecie z tom ilościa paliwa, przeciez było to dość dokładnie opisane i na 100% na forum jest.

Ale nich będzie napisze raz jeszcze .

Kalibrujesz układ i podajesz ile ma twój zbiornik faktycznie. A potem aby wszytko działało poprawnie za każdym razem tankujesz do pełna i kasujesz licznik dzienny to wszytko- banalnie proste i działa bardzo dobrze i dokładnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba wiem Rafał o co chodzi Smile

w sumie zły pomysł nie jest wystarczy dodac opcje gdzie bedzie mozna podac ile zatankowaliśmy i niech sobie doliczy do tego co zostało , problem z tankowaniem do pełna rozwiazany i wygodnie bedzie Smile
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
thor69
Nowy


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 21
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob Lis 07, 2009 11:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
Nie wiem co wy kombinujecie z tom ilościa paliwa, przeciez było to dość dokładnie opisane i na 100% na forum jest...

My wiemy rafał jak to działa, ale chodzi o to, aby uniknąć tankowania do pełna Very Happy i usprawnić działanie komputerka...

Widzę, że SunRiv dokładnie zrozumiał o co mi chodzi.
Ja używając komputerka robię w ten sposób:
- podjeżdżając na stację sprawdzam na komputerku ile paliwa mi zostało (np. 3 l)
- tankuje paliwo - powiedzmy 12 l
- wchodząc do trybu manualnego kalibrowania koryguje wielkość zbiornika na 15l (3 + 12) i komputerek obliczy mi ile przejadę km na paliwie w zbiorniku.

Kłopotliwe jest jedynie wchodzenie w ten tryb manualny, ponieważ między innymi zajmuje to trochę czasu i co ważniejsze, wszystkie wartości się resetują (np. znów muszę przejechać jakiś dystans aby złapać średnie spalanie i aby obliczyć ile przejadę km na paliwie w zbiorniku).
Dlatego zaproponowałem aby ustawianie wielkości zbiornika zrobić bezpośrednio z menu, ale SunRiv zaproponował jeszcze lepszy sposób:
SunRiv napisał:
dodac opcje gdzie bedzie mozna podac ile zatankowaliśmy i niech sobie doliczy do tego co zostało , problem z tankowaniem do pełna rozwiazany i wygodnie bedzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

można by dopisać takom funkcję ( poprostu odrazu nie zajarzyłem o co wam biega). ALe ta naprawdę zastanówmy się czy to będzie żeczywiscie wygodne?
Jełśi tak uważanie to uwzględnie to w kolejnej wersji komputerka.

Ja osobiście kożystam z LPG i zawsze jak tankuje to do pełna, wiec dla mmnie jest wygodniej skasowac i luzik wiem ile mam w baku itd.

Ale dzięki za sugestie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
thor69
Nowy


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 21
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
można by dopisać takom funkcję ( poprostu odrazu nie zajarzyłem o co wam biega). ALe ta naprawdę zastanówmy się czy to będzie żeczywiscie wygodne?
Jełśi tak uważanie to uwzględnie to w kolejnej wersji komputerka.

Ja uważam, że bardzo będzie przydatna i wygodne - ponieważ nie wszyscy tankują do pełna i przez to nie korzystają z tej funkcji, a nie ukrywajmy, że jest dość przydatna. Jak nie będzie konieczności tankownia do pełna komputerek staje się bardziej uniwersalny - każdy może tankować ile chce.

Oczywiście zostawiłbym opcje kasowania po zatankowaniu do pełna, tak jak jest to dotychczas zrobione (dla tych co tankują do pełna), ale dodatkowo był zrobił opcję w menu, umożliwiająca dopisanie ile paliwa dotankowaliśmy, a komputerek doda tą wartość do paliwa pozostałego w zbiorniku (które sam sobie już wcześniej wyliczył), czyli ci co nie tankują do pełna mogą z tej opcji korzystać. W tym momencie komputerek ma dodatkową zaletę (funkcję) i przez to staje się bardziej uniwersalny.

P.S. To już bardziej info dla Rafała, że funkcja może uwzględniać wielkość zbiornika, żeby nie było możliwe dotankowania więcej paliwa niż zbiornik pomieści Very Happy
Aha, i trzeba rozwiązać sposób kasowania licznika km, może jak się wpisze zatankowane paliwo, to się skasuje automatycznie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 4:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ot właśnie Smile

Ja uzywam tylko benzyny (bez jaj będe subarynke gazował - to nie etyczne ) pozatym dużo mi nie pali średnio 20L wystarcza mi na miesiąc smigania po mieście i nie zebym specjalnie oszczędnie jezdził , producent podaje dla mojego dziwoląga ze 40L wystarcza na 800km , i jak do tej pory mniej wiecej sie zgadza przepał moze ze 2 - 3 litry no ale ma swoje latka

taka opcja jaknajbardziej by była przydatna - zalewasz 10L wpisujesz ze wlałeś 10L i komp ma sobie wyliczyc ze zamiast 15l w baku jest 25l i podac dostępny dystans -- oczywiscie fakt ze dobrze by było by uwzględnial zdeklarowaną pojermnosć baku a z kasowaniem to też łatwo
dobrze by tez było gdyby sie pytał czy skasować licznik czy nie po podaniu zatankowanego paliwa

Ja rozliczam z firma uzywanie auta do celów słuzbowych miesięcznie
i dlatego licznik kilometrów dodatkowy to dla mnie duże ułatwienie ,
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
thor69
Nowy


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 21
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SunRiv napisał:
...dobrze by tez było gdyby sie pytał czy skasować licznik czy nie po podaniu zatankowanego paliwa


Fakt, taka opcja też by była fajna, ponieważ mi również zależało by na tym, aby czasami nie kasować licznika km.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ZMoRa
Nowy


Dołączył: 07 Sty 2010
Posty: 2

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja uważam że należy doprowadzić kolejny kabel do sprawdzania napięcia z poziomu paliwa. Uważam że nawet jest to obowiązkowe w komputerze paliowym. Zawsze jak komuś nie pasuje może korzystać ze starej metody.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dołożenie kabelka i owszem , ale niewiem czy na obecnym wykożystaniu biednej atmegi zdzierzy ona jeszcze i to , choć może w M32 jest jeszcze jakiś wolny ADAC
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
thor69
Nowy


Dołączył: 29 Paź 2009
Posty: 21
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZMoRa napisał:
A ja uważam że należy doprowadzić kolejny kabel do sprawdzania napięcia z poziomu paliwa. Uważam że nawet jest to obowiązkowe w komputerze paliowym. Zawsze jak komuś nie pasuje może korzystać ze starej metody.

A ja uważam, że to bez sensu - po co dublować wskazania - mamy przecież tradycyjny wskaźnik na desce. Pomijam fakt, że czujniki poziomu paliwa są bardzo mało dokładne i uzyskanie wskazania chociażby z dokładnością 1 litra jest mało prawdopodobne. Typowy wskaźnik poziomu paliwa ma tylko za zadanie pomóc oszacować ile jest paliwa w baku, na zasadzi full, 3/4, 1/2, itp. Chyba, że ktoś ma już jakąś lepszą "brykę", gdzie czujnik poziomu paliwa jest bardziej dokładny - ale wtedy taki komputer pokładowy jest już seryjnie montowany Smile
Druga sprawa, to, że jest pewnie tyle różnych rozwiązań pomiaru poziomu paliwa "ile jest marek" - by trzeba to jakoś kalibrować, dopasowywać napięcia, w niektórych czujnikach rezystancja maleje w miarę ubywania paliwa, w innych rośnie - jakoś ciężko widzę, żeby zrobić jakieś rozwiązanie uniwersalne.

Pozdrawiam
Filip
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group