Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna www.nestor-electronic.pl
Forum sterownik闚 procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

du篡 problem z pogramowaniem... :( ;(
Id do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> P造tka testowa ATMEGA8
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
awrak
Nowy


Do陰czy: 02 Sie 2008
Posty: 5

PostWys豉ny: Sob Sie 02, 2008 6:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam, mam problem z zaprogramowaniem uP, kupilem programator i wszystko pod豉czylem usunalem program ale nowego nie moge wgrac (chcialem jakis prosty na poczatek, tak zeby mrugala jednia z diod). cokolwiek nie proboje wgrac na Lcd jest tylko rz康 kwadrat闚. na poczatku mialem problem bo wyskakiwal blad difference 0000 albo inne numer, ale z tego co udalo mi sie ustalic (nie wiem czy slusznie) to napiece z portu drukarki jest za male (ok 2,5 V) wiec zasila貫m dodatkowo plytke 12 V i wszystko wgrywa這 sie dobrze, bez zadnych bled闚 z tym ze zaden program nie chce dzialac tylko wyswietla sie na lcd rzad kwadrt闚 w gornej lini
Wiecie moze co robie nie tak ??
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
rafal
Site Admin


Do陰czy: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Sk康: Olkusz

PostWys豉ny: Sob Sie 02, 2008 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oj po raz kolejny musze napisa
Nie czytacie opis闚 Sad

Pisa貫m ze 20 razy na forum ze p造tka musi by zasilona podczas programowania- no ale sam doszed貫s d tego

A je連i chodzi o wgrywanie to sk康 wiesz ze program sie wgrywa poprawnie ? Jak programujesz z laptopa i urzywasz ample electronic mo瞠sz zapomniec o zaprogramowaniu procesora- ale to tym te juz pisa貫m nawet w opisie przedmiotuy. Tak wiec napisz z jakiego kompa programusze no i czy Ci sie programuje poprawnie (veryviced OK)
Wgraz program testowy jak nie dzia豉 wyswietlacz tyo b璠a dzia豉造 chodziesz klawisze, je郵i nic ie dzia豉 to znaczy ze nie snie wgrywa a jak nie dzia豉 sam LCD to masz problem z po陰czeniem mi璠zy p造tk a LCD sprawdz dok陰dnie Smile

To wszytko- nie ma cud闚 musi dzia豉
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora
awrak
Nowy


Do陰czy: 02 Sie 2008
Posty: 5

PostWys豉ny: Sob Sie 02, 2008 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no wiec uda這 mi sie zaprogramowac diody i klawiszcze czyli polaczenie z kompem (PC) dziala. ja sie caly czas meczylem z lcd ale z nim chyba mam cos nie tak bo jaki program nie wgram zeby cos wyswietli to mam tylko rzad kwadrat闚 w jednej lini (chciaz na symulacji dziala, wykodzysta貫m program ktory napisa tutaj ktos, "jakis tam tekst, drugi jakis tam tekst) no ale niestety lipa, chyba cos nie tak z lcd
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
awrak
Nowy


Do陰czy: 02 Sie 2008
Posty: 5

PostWys豉ny: Sob Sie 02, 2008 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lcd dziala ale trzeba bylo zmienic w Config Lcdpin z Db7 = Portc.4 na Db7 = Portc.3
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Los
Nowy


Do陰czy: 18 Lis 2008
Posty: 5

PostWys豉ny: Sro Lis 19, 2008 8:11 pm    Temat postu: Problem z programowaniem procka na laptopie Odpowiedz z cytatem

Mam problem z wgrywaniem programu do atmegi 168
Wgrywa貫m wcze郾iej na komputerze stacjonarnym do atmegi 8i raczej problemu nie by這 powiedzmy 9/10 razy wchodzi這, natomiast w przypadku laptopa i atmegi 168, (nie sprawdza貫m na laptopie atmegi Cool raz na kilkana軼ie pr鏏 uda si zapisa, generalnie musz wy陰czy i w陰czy zasilanie na p造tce 瞠by za kt鏎ym razem zaskoczy這, tzn. wywala mi przy weryfikacji zapisu b豉d i to cz瘰to pod innym obszarem pami璚i.
Czy mog by 幢e ustawione fusebity ?
Czy kto mia takie problemy ?

Dodam 瞠 mam programator LPT,
pr鏏owa貫m ju ustawia r騜ne czasy op騧nie (port delay) i bez rezultatu.
Bascom v 1.11.8.1 (ten sam na obu kompach).
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
rafal
Site Admin


Do陰czy: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Sk康: Olkusz

PostWys豉ny: Czw Lis 20, 2008 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pisa貫m pare razy ze programator sample electronic nie dzia豉 na laptopach.
Proponuje zakup po膨dnego programatora a wszytko b璠zie dzia豉c jak nale篡
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora
Los
Nowy


Do陰czy: 18 Lis 2008
Posty: 5

PostWys豉ny: Pi Lis 28, 2008 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest to chyba wina mikrokontrolera, poniewa pod陰czy貫m uk豉d pod komputer stacjonarny i bez zmian, po kilku wy陰czeniach udaje si zaprogramowa.

Czy to normalne 瞠 po zmianie uk豉du z atmegi 8 na atmege 168 musia貫m zmieni wsp馧czynniki przy odczycie temperatury, z 0.26 na 0.1 ?
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Los
Nowy


Do陰czy: 18 Lis 2008
Posty: 5

PostWys豉ny: Pi Lis 28, 2008 11:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam 瞠 mam programator STK 200 / STK 300
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
rafal
Site Admin


Do陰czy: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Sk康: Olkusz

PostWys豉ny: Sob Lis 29, 2008 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spr鏏uj na innym procesorku mo瞠 trafi貫s na jakoms upierdliw wersj
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> P造tka testowa ATMEGA8 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada w tematach
Nie mo瞠sz zmienia swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group