Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Podłączenie drugiego czujnika temperatury

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pytania dot. Komputera pokładowego
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ryszard
Nowy


Dołączył: 20 Sie 2008
Posty: 4

PostWysłany: Nie Wrz 21, 2008 8:45 pm    Temat postu: Podłączenie drugiego czujnika temperatury Odpowiedz z cytatem

Planuję podłączyć równolege do pierwszego czujnika drugi czujnik temperatury wew. tzn.
- do styku +5V podłączę nóżkę nr 3 obydwu czujniów
- do styku GDN podłączę nóżkę nr 1 (masę) obydwu czujników
- do styku SIGN podłączę środkowy styk mikroprzełącznika suwakowego SPDT (ON-ON) a jeden zewnętrzny styk mikrowyłącznika z nóżką nr 2 jednego czujnik (temperatury zew.) a drugi zewnętrzny styk mikrowyłącznika z nóżką nr 2 jdrugiegogo czujnika (temperatury wew.

W ten sposób w zależności od poz. przełącznika mogę wybierać sekwencyjnie albo jeden czujnik (temp. zew.) albo drugi czujnik (temp. wew.)

Może ktoś ma prostszy pomysł na zastosowanie drugiego czujnika temperatury.

Przełącznik suwakowy http://www.tme.eu/przelacznik-suwakowy-do-druku-spdt-on-on-2-stabilne/arts/pl/a25/ic1105s1m2qe2.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Nie Wrz 21, 2008 10:06 pm    Temat postu: Re: Podłączenie drugiego czujnika temperatury Odpowiedz z cytatem

Ryszard napisał:


Może ktoś ma prostszy pomysł na zastosowanie drugiego czujnika temperatury.

Tak programowo, ale zupełnie nie wiem jak to się robi Rolling Eyes trzeba czekać aż rafał umieści drugi czujnik w programie.

Ale ciekawy pomysł, może puki co też tak zrobię Smile
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Wrz 22, 2008 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

puki co możesz zastosować przełącznik i drugi czujnik temperatury będzie obsługiwany, kiedys planują wstawienie w program drugieczo czujnika, jednak puki co z braku czasu tego nie robię Sad

Ale jak tak zorwiążesz to będziesz iał wszytko gotowe,potem tylko zewrzesz przełącznik tak żeby oba były równolwgle i po sprawie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
_carlos-
Nowy


Dołączył: 26 Wrz 2009
Posty: 5

PostWysłany: Sob Wrz 26, 2009 8:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy jest już jakaś wersja oprogramowania z możliwością podłączenia dwóch czujników temperatury, tak aby było wiadomo, że aktualnie pokazuje odczyt z czujnika np zewnętrznego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sob Wrz 26, 2009 2:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest najnowszy wsad 5.11 i tam są dwa czujniki temperatury (ale pokazuje też jeden, jak nie masz podpiętego drugiego), wszystko działa rewelacyjnie. Smile
http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=787
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
molu
Nowy


Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 2

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla upewnienie sie tylko - w tej nowej wersji plytki obydwa czujniczki temp. pod to samo wspomnianie tu wyjscie sie podlacza ?

pzdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gazelek
Nowy


Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 7

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

molu napisał:
Dla upewnienie sie tylko - w tej nowej wersji plytki obydwa czujniczki temp. pod to samo wspomnianie tu wyjscie sie podlacza ?


Nie, tu masz rysunek jak podpiac drugi czujnik
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
molu
Nowy


Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 2

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gazelek napisał:
Nie, tu masz rysunek jak podpiac drugi czujnik


Dzieki Cool

pzdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iri
Nowy


Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 4
Skąd: opolskie

PostWysłany: Pon Gru 20, 2010 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio zakupiłem, komp pokładowy z wersją 5.26.
Z tego co tu czytam, można podpiąć drugi czujnik temp.
i małe pytanko:
czy po przylutowaniu tak jak na tej fotce: http://rpacia.netcontrol.pl/download/komp_a32/dodatkowy_czujnik.jpg tego czujnika, po włączeniu komputer mi go wykryje automatycznie i będzie pokazywać 2 temp. naraz, beż zadnej ingerencji wgrywania softu?

plug and play? przylutować i odpalić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pon Gru 20, 2010 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powinno tak być , ale moze byc jak w windows plug and pray Smile
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Gru 24, 2010 3:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak układ automatycznie go wykryje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tomek
Nowy


Dołączył: 26 Wrz 2009
Posty: 6
Skąd: mazowieckie

PostWysłany: Pią Gru 24, 2010 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jesli podłącze czujnik tylko pod płytke procesora a ten z płytki głównej bendzie odłączony to też go wykryje Question Question Wesołych świąt Very Happy Very Happy Exclamation Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kubuswujo
Nowy


Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 3

PostWysłany: Czw Sie 11, 2011 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
podpinam się żeby nie zakładać nowego tematu a więc podłączyłem czujnik temperatury tak jak w instrukcji ale wyskakuje mi Error czyli coś jest nie tak;/;/

Tutaj załączam link do zdjęcia z moim czujnikiem:
http://zapodaj.net/adba0df119d4.jpg.html

(1-czerwony-GND, 2-zielony TxD,3- niebieski - +5v,)

Czy może spróbować go podłączyć jako drugi czujnik do płytki procesora?
a tu zostawić wolne?

Czy coś jest źle podłączone?
Jeśli tak to co ?

Z góry dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Wrz 03, 2011 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

drugi czujnik jest wykrywany automatycznie.
Jak pokazuje błąd to mogłes już źle podłączyć ( uszkodzić ) czujnik, podłącz nowy wcześniej dokładnie sprawdzajac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pytania dot. Komputera pokładowego Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group