Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kolejna wersja komputerka pookładowego 4.5 !! - nowe funkcje
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Pon Wrz 01, 2008 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W nowych autach z wtryskiem i kompem przy hamowaniu silnikiem przepustnica automatycznie odcina dopływ paliwa przez wtryski - dlatego tak wskazuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Wrz 01, 2008 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Auto mam bardzo fajne, ale nie nowe Peugeot405. Czyli jadąc z góry około 5km, 70Km/h nic nie spaliłem. Budujmy drogi tylko z górki a jakie będą oszczędności. Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pon Wrz 01, 2008 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli nie pali nic a nic Very Happy
dzięki za wyjaśnienie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupiłem u Rafała atmege168 z wgranym programem. Od wczoraj usiuję w grać werjię 4,5. lecz mam problem. Po wyłączeniu stacyjki na wyświetlaczu pojawiają się wszystkie punkciki z górnej lini lekko przygaszone. Po włączeniu stacyjki pokazuje sią tylko góra i to z błędami. dopiero reset, daje pozytywny efekt. Przy wersji 4,0 lub 4,1 działa wszystko prawidłowo. Co robię nie tak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 7:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po wgraniu programu misisz zaqwsze zrobic reset, ale w końcu nie napisałeś czy po resecie wszytko działa - bo jeśłi nie to naczy że coś zle wgrywasz i tyle.
Wsadz spowrotem ATMEGA8 i sprawdz czy wszytko działa jełśi tak to znaczy że cos żle wgrywasz program.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robiłem reset kilka razy na wiele sposobów. W aucie po zresetowaniu działało wszystko OK. Lecz niestety kasowałem i nagrywałem wielokrotnie. Wkońcu procesor stracił ID i koniec. Wepchałem atmege8. Na dniach dostanę atmegę32 zacznę testy. I chyba dokupię jeszcze ze 2 sztuki gdyby jedna padła. A przeciez wersji kompa będzie jeszcze napewno kilka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to niestety musiałes uwalic procesor Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Praktycznie ile razy można kasować i nagrywać procesor. I jak się z nim obchodzić aby nie zepsuć. Czy atmega32 jest awaryjna przy wielokrotnym kasowaniu. Bo jeśli tak to zaraz dokupię na zapas Laughing Laughing
Tamtą atmegę168 chyba z 50 kasowałem no i padła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Atmega32 ma więcej portów. Można by było wykonać czujnik przepalonej żarówki świateł drogowych lub stopu a na wyświetlaczu pokazał by się odpowiedni komunikat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 7:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

procesor można zapisywaz wedłu katalogi do 10 tysięcy razy.

Jednak uszkodzić bo można na przykłąd ustawiając niepoprawne fuse bity- on wtedy jest zpuepełnie niewidoczy, można go wtedy uratowac tylko programatoem równoległym- jednak takieprogramatory sa dość drogie- wiec łatwiej kupic nowy procesor.

Jeśłi chodzi o sprawę wolnychportów to juz kiedyś było omawiane- nie probkem wpakowac takie sprawdzanie żarówek i tp, ale problem z podłanczaniem takiej ilosci przewodów- ale jak wspominłem było to już raz wałkowane na forum
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krzysztof napisał:
Praktycznie ile razy można kasować i nagrywać procesor. I jak się z nim obchodzić aby nie zepsuć. Czy atmega32 jest awaryjna przy wielokrotnym kasowaniu. Bo jeśli tak to zaraz dokupię na zapas Laughing Laughing


Dane z datasheet A32:
•Write/Erase Cycles: 10,000 Flash/100,000 EEPROM
czyli wgrywać programować możesz około 10 tyś. razy Wink
eeprom 100 tyś. razy

Co nie oznacza, że nie można więcej, lub co gorsza mniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krzysztof napisał:
Praktycznie ile razy można kasować i nagrywać procesor. I jak się z nim obchodzić aby nie zepsuć. Czy atmega32 jest awaryjna przy wielokrotnym kasowaniu. Bo jeśli tak to zaraz dokupię na zapas Laughing Laughing


Dane z datasheet A32:
•Write/Erase Cycles: 10,000 Flash/100,000 EEPROM
czyli wgrywać programować możesz około 10 tyś. razy Wink
eeprom 100 tyś. razy

Co nie oznacza, że nie można więcej, lub co gorsza mniej

RAFAŁ USUŃ TEGO POSTA - jest dwa razy


Ostatnio zmieniony przez Mirek dnia Czw Wrz 04, 2008 7:39 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 7:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedz. Komputerek się rozwija. A to tylko propozycjia. Myślę iż dla maniaka ilość kabelków nie jest istotna. Jak kiedyś pisałem można by było pomyśleć o komunikatach głosowych kabelków niewiele. A ile zabawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
leszeksz2
Nowy


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 4

PostWysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafal a mógłbyś naprawić licznik dzienny w wersji 4.5. Nie dawno uporałem się z nieprawidłowymi skazaniami i nie chcę narazie przesiadać sie na ATmega 32.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 6:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale jest wersja 4.6 a tamchyba wszytko juz było OK
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
leszeksz2
Nowy


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 4

PostWysłany: Pon Wrz 29, 2008 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale 4.6 jest na ATmega32 i narazie nie chcę się przesiadać z ATmega168.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group