Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dziwne wskazania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Lip 10, 2008 6:32 pm    Temat postu: Dziwne wskazania Odpowiedz z cytatem

Witam,

Dzisiaj nareszcie zamontowałem swój komputerek. Przy pierwszym uruchomieniu niezbyt miła niespodzianka.

1) Po kluczyku kompuer włącza się. Wyskakuje napis powitalny oraz komunikat o kalibracji. Niestety coś źle podłączyłem bo nie zlicza ani sygnałów z wtrysku ani drogi.

Do czujnika drogi idą 3 przewody ( jeden masa, drugi daje około 5V, trzeci około 12 V) teraz jest podpięte pod 12V ale chyba to nie to).

Będę zmieniał przewody dopiero w przyszłym tygodniu.

2) Po włączeniu silnika odpala się komuter.Problem pojawia się gdy włącze światła.

Po włączeniu świateł komputer wyłącza się (dioda gaśnie i odcina prąd). W tym momencie mam wersje 1.0 komputera.

Co może być nie tak że po włączeniu świateł komuter traci prąd??


Ostatnio zmieniony przez lizi0 dnia Nie Lip 20, 2008 11:35 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Lip 10, 2008 8:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

coś żle podpiąłeś poprostu- dziwna sprawa- musiałes coś nieżle zamieszać, odłącz kabelek swiatła i sprawdz czy bedzie działał
Jełsi tak to znaczy ze masz coś żle podpięte, lub żle wykonałes układ dopasowujący.
W razie czego dzwoń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 8:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem rozwiazany,

Oczywiscie blad po mojej stronie. Zle podaczony przewod pod kostke iso.

Mam kolejne dwie sprawy:

1) Mam komputerem na At8 z versja 1.0 w celu kalibracji. Jezeli zostawie kluczyk w pozycji "1" to srednie spalanie mam rzedu 109l/h. Po przekreceniu kluczyka na zaplon ta wartosc sie kasuje.

Co jest grane?

2) Gdzie najlepiej umiescic czujnik temp aby odczyty byly najbardziej prawidlowe??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 11:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I trzeci dziwny (moze niepoprawny odczyt). Zeruje licznik dzienny na komputerze i na dziennym liczniu w samochodzie i widze ze licznii rozjezdzaja sie o jaies 100 m.

Moze ktos zna przyczynę. Przy 100 km to roznica 10 km na licznikach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 2:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM. Odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania są na innych postach ,wystarczy poczytać Laughing .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozesz cos podpowiedziec
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wgralem wersje 4.5 i niestety jest to samo.

Pomocy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Lip 21, 2008 10:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dział- najczęściej zadawane pytanie- poczytaj a znajdziesz odpowiedz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lizi0 napisał:



1) Mam komputerem na At8 z versja 1.0 w celu kalibracji. Jezeli zostawie kluczyk w pozycji "1" to srednie spalanie mam rzedu 109l/h. Po przekreceniu kluczyka na zaplon ta wartosc sie kasuje.

Co jest grane?

2) Gdzie najlepiej umiescic czujnik temp aby odczyty byly najbardziej prawidlowe??
A to ciekawe bo w v1.0 było tylko spalanie chwilowe Razz
ad1 Przewód stacyjka podłącz pod 2 pozycję stacyjki czyli tam gdzie się wyświetlają wszystkie kontrolki.

ad2 ja mam w prawym lusterku, bo tam były fabrycznie montowane czujniki w 206-tkach
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Nie Wrz 21, 2008 5:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście że był niepoprawnie podpięty komuter, pod złą pozycję kluczyka. Treaz już wszystko ok.

Ja u siebie umieściłem czujnik temperatury zaraz za przednią tablicą rejestracyjną.

W lusterku mógłby być nieprawidłowy odczyt gdzyż mam podgrzewane lusterka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group