Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pytanie odnosnie woltomierza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Inne programy jakie dokładam- nie opisane wcześniej
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jokerrrrr
Nowy


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 1

PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 10:55 am    Temat postu: pytanie odnosnie woltomierza Odpowiedz z cytatem

chcialem zapytac jakiej rozdzielczosci jest zaimplementowany woltomierz, znaczy ile miejsc po przecinku pokazuje?? i jaki ma zakres pomiarowy??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Maj 28, 2008 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zakres pomiarowy procesora tooczywiście 0-5V mój miezy do 2,55 V bo takie wybrałen napiecie odniesienia (wewnętrzne), ale to można zmienić i ustawic 5V zewnętrzne. Oczywicie nie modgraniczenie pomiarów napięcia bo wystarczy zastosować dzielnik rezystancyjny i moszesz miezyć dowolne napięcie.
Jeśli chodzi o rozdzielczośc to jest to z tego co pamietam przy takiej konfigóracji 0,001V ale trzeba by to dokładniej sprawdzić bo teraz z pamieci pisze, jak ktos będzie chcial wiedziec dokładniej to sprawdze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
sarena@op.pl
Nowy


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 6
Skąd: kuj-pom Pakość

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 10:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a mozna nim mierzyc napiecie zmienne 230 V jakie powienienem dobrac rezystory ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozesz miezyć, ale oczywiście najpierw musisz je wystabilizować no i pamiętać, że napięcie zmienne jest mierzone inaczej niz stałe, dlaprzykładu zmienne 220V po wystabilizowaniu daje 300V

A rezysroty to zwykły dzielnik musisz tylko pamiętac żey nie przekroczyć 5V na wejściu.
Albo zastosuj zasilacz transformatorowy i bedziesz mierzył napiecie zasilania wychodzące z transformatorka i to przeliczał dopiero dalej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Inne programy jakie dokładam- nie opisane wcześniej Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group