Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ogólnnie o sterowniku pieca
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Nie Sty 27, 2008 9:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W takim Razie ok Very Happy.Niestety Beta testy bedą dopiero za 10 dni (nareszcie zasłużony urlop) Ostatnie pytanie - dotyczące rezystora podciągającego - dla 4 Ds'ów wstawiłem 4,7k - i działa, dla 10 wstawić tak jak pisze Rafał 2.0-2.2k ??. Przepraszam za moja dociekliwość, ale sterownik ten ma być integralną częścią sterowania złożonego systemu CO, CWU i jeszcze kilku innych i co tu dużo mówić - AWARIA lub błędy nie wchodzą w gre
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Sty 27, 2008 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chodzi o rezystory podciągające to przy podłączeniu czujnika poprzez 3 przewody (osobne zasilanie) powinien wystarczyć 4.7k, ale dla pewności dałbym 3.3k. Jeżeli chcesz próbować dalej po 2 przewodach to musisz dać odpowiednio mniejsze wartości, ale nie mniej jak 1k. Przestrzegaj też poniższych czasów potrzebnych na konwersję:
R1 R0 Resolution Max Conversion Time
0 0 9-bit 93.75 ms (tCONV/Cool
0 1 10-bit 187.5 ms (tCONV/4)
1 0 11-bit 375 ms (tCONV/2)
1 1 12-bit 750 ms (tCONV)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w testach.[/list]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Sty 27, 2008 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja standardowo daje 2,2 K niezaleznie od ilości i ma pewnośc że sie ie wysypie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Sty 27, 2008 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeżeli dajesz niezależnie od ilości rezysor 2.2k to może zdażyć Ci się w końcu przypadek że będzie to za duża wartość, no nadmienić należy jeszcze zależy to od pojemności przewodu, ale zawsze jest tak możliwość!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Sty 27, 2008 7:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

w celach czysto poglądowych informuję że udało mi się w końcu zoptymalizawać kod tak, że zmieściłem jeszcze funkcję ustawienia wartości pętli histerezy pompy. Dalsze udoskonalenia sterownika z braku pamięci możliwe są dopiero po przejściu na procesor ATMEGA168, który ma 16KB pamięci.

Pozdrawiam
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pią Lut 15, 2008 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam szanownych forumowiczów. A jednak się myliłem, udało mi się zoptymalizowac kod tak, że zaimplementowałem jeszcze funkcję edycji ekranu powitalnego z klawiatury. Dla łatwiejszej obsługi tej funkcji (edycji napisu) zdefiniowane zostały 2 dodatkowe przyciski (lewo-prawo), które podłączone zostały pod pinc.4 i pinc.5 (wyprowadzenia SDA, SCL). Chętnych do testowania wsadu zapraszam na priva (niestety nie mam możliwości przetestowania go na płytce bo jestem poza domem Sad ).
Po opiniach zwrotnych (ewentualnych poprawkach) źródło zamieszcze na tym forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pią Lut 15, 2008 3:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pikuś z tego co piszesz - wychodzi na to że ogarniasz temat w stopniu ponad przeciętna, Widać ze sie znasz - mam prośbę wrzuć listnig do downloadu. Zaletą płytki Rafała jest to że każdy płodzi do niej program dokładnie taki jak potrzebuje. To co u ciebie Jest potrzebne, nie koniecznie przyda sie u mnie...Skoro udało ci sie wyskrobać taki programik, pomóż pilzzz innym i daj skopiować z niego innym to co im sie przyda (komentarze wskazane) Po co ślęczeć, testować kombinować i szukać rozwiązania, jak kolega już to zrobił... Forum ma charakter edukacyjno-informacyjny wiec miło byłoby zerknąć w twoje źródło Very Happy Mam nadzieje że udzielasz sie nie po to żeby na tym do czego doszedłeś zarabiać... tylko żeby pomagać. Z góry dziękuje, nie ukrywam że zależy mi
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pią Lut 15, 2008 3:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lolu, nie widzę problemu z udostępnieniem mojego kodu. Rozmawiałem też już wstępnie z Rafałem o uploadzie mojego kodu na jego serwer w domu, ten niestety nie ma podobno takiej możliwości. Jednak przedtem chciałbym aby ktoś przetestował go na płytce, aby chociaż zgrubie potwierdzić jego poprawność.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
phars3
Nowy


Dołączył: 07 Gru 2010
Posty: 10

PostWysłany: Czw Mar 10, 2011 7:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odgrzewam temat:

Powiedzcie mi w takim razie jak to jest z tymi DSami musze zbudowac magistralę tak dla 8-10 czujników kupiłem skrętkę ekranowaną rozumiem że mam prowadzić kabel od czujnika do jak najbliżej sterownika i tam ewentualnie łączyć wszystkie w jeden kabel i tu kolejne pytanie lutować czy zastosować jakieś złączki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group