Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ogólnnie o sterowniku pieca
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowy
Nowy


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 2

PostWysłany: Nie Lis 18, 2007 8:27 pm    Temat postu: Ogólnnie o sterowniku pieca Odpowiedz z cytatem

To mój pierwszy post, a piszę w tym dziale bo od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem sterownika do pieca wykonanego na bazie płytki testowej ATMEGA8 i chciałem się podzielić pierwszymi wrażeniami.

Puki co nie podłączyłem układu do pieca tak jak ma to pracować jednak wykonywałem testy "na sucho"

wrażenia:
Sama płytka rzeczywiście wykonana profesjonalnie, jak to pisało w opisie aukcji. Po podpięciu zasilania układ rozpoczyna swoje działanie bez problemów, jednak dopiero podpięcie czujników temperatury pozwala na pełne przetestowanie układu.

Czujniki mam na 3 metrowych kabelkach (przewód ekranowany) po ich podpięciu temperatura wskazywana na wyswietlaczu była niestabilna, jednak po przylutowaniu kondensatorków (dostałem w komplecie- sprzedawca zaleca przylutowanie) wszytko działa jak należy. Próbowałem przedłużyć kabel od czujnika "dom" i jak dałem około 10 metrów temperatura znów czasami skakała pomogło podpięcie pod czujnik większego kondensatora (470uF), po tym zabiegu nawet na takim kabelku jest OK.

Po zasymulowaniu temperatur (czujnik od pieca w gorącej herbacie), czunik od bojlera w dłoni a dom luzem, układ działa jak należy, nie będę pisał dokładnie bo opis jest na aukcji.

Ustawianie temperetur i przedmuchów działa bezproblemowo

Pozsumowując- układzik bardzo fajny mozna sobie zbudować elegancki sterownik za niewielkie pieniądze.

Jak podepnę wszytko do pieca napiszę jak się zachowuje na dłuższą metę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
endurasek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 69

PostWysłany: Pon Lis 19, 2007 6:40 pm    Temat postu: mala modyfikacja Odpowiedz z cytatem

Witam
tez mam ten sterownik pieca ale ja wprowadzilem w nim male modyfikacje mianowicie:
- program ktory dostalem ze sterownikiem pieca cza bylo zmodyfikowac bo wydaje mi sie troche dziwne ze by temperatura odniesienia dla dmuchawy byla temperatura pokoju z tego wzgledu ze jesli ktos ma duza kubature pomieszczenia to w momencie jesli napcham do pieca wegla dmuchawa sie zalancza i tak dlugo podnosi temperature w piecu az w domu osiagnie sie pozadana temperature a w tym czasie to ja moge miec i 100 stopni na piecu a pomieszczenie mi sie nie zagrzeje do jakies tam temperatury.Ja mam to zrobione tak ze utrzymuja stala temperature na piecu ok.60stopni i wszystko gra.
- druga sprawa to mam elektrozawor na zasilaniu do bojlera ktory mi odcina grzanie bojlera w momencie gdy np. piec wygasa i temperatura w bojlerze jest wiekrza od tem. w piecu, unikam w tym momencie straty ciepla w bojlerze bo w przeciwnym przypadku to w piecu moze juz byc ciemno a wezownica w bojlerze bedzie dzialac jak podkowa w miecu.
- zamiast obcji rozpalania wprowadzilem sobie reczne sterowanie dmuchawy,zaworu i pompy w razie jak by sie cos stalo to steruje recznie.

Mam jeszcze kilka ciekawych pomyslow jak to ulepszyc!!!Mało trafionym pomyslem bylo sterowanie z pilota z tego wzgledu ze mozna sobie zycie upraszczac ale do pewnego momentu... proponowal bym predzej wykorzystac te 3 przyciski do tego.
Aktualnie pisze program do calego menu sterownika mianowicie zmiana wszelkich progow zal/wyl i alarmow ze by byla dostepna a nie na sztywno wpisana. Myslalem tez nad wbudowaniem zegarka i sterowaniem w trybie dziennym i nocnym. Co ulatwilo by mi zycie.

Mała rada
Jesli nie masz dmuchawy do pieca to nie kupuj oryginalnej za 300zl bo to jest przesada!!!! tylko wejdz sobie na allegro i kup sobie dmuchawe nagdzewnicy samochodowej np. reno clio 1 ja taka mam i super sie spisuje!!! a kosztowala mnie 30zl + jakis prymitywny zasilacz np. z comodore,atari itp. no i w tym momencie idzie wsdzic sobie do sterownika jakiego tyrystorka i plynnie regulowac obrotami wetylatora co jest przydatne np. przy czasowym przedmuchu.
Kolejna rada na zasilaniu z pompy,dmuchawy czy w moim przypadku elektro zaworu a nawet zasilania do sterownika radze wsadzic kondensator przeciwzakluceniowy bo przy kazdorazowym zal/wyl pompy naprzyklad sterownik sie mi resetuje Evil or Very Mad
Ja w swoim steroniku mam wyprowadzony kabel do programowania bo co mi wpadnie jakis pomysl to przeprogramowuje Wink

Jak inno kapne jak tu idzie wstawic fotke to pokarze co ja udubalem Wink

Do wynalascy tej plytki Cool
Pomysł jest super idzie naprawde sie pobawic!!! ale jesli mozna cos zaproponowal to:
- przyciski na plytce wyciagnac na zewneczna plytke dopinana za pomoca tasiemki ( i czemu tak skromnie tylko 3 przyciski a idzie wiecej nie trzeba ich montowac ale ze by byla taka chociasz mozliwosc np. na plytce drukowanej wyciagnac piny do np.5przyciskow ale sama plytke z przyciskami na tasemce z iloma kto chce nawet do tego stopnia ze z mozliwoscia obciecia sobie tej plytki i pozostawienia ile kto chce i potrzebuje w miare uniwersalny pomysl po co kogo ograniczac Very Happy )
- plytka jest tak zaprojektowana ze troche trudno wywiertac w niej otwory na sroby mocujace albo jesli bym chcial zamontowac wyswietlacz zaraz nad plytka bo tasemka mnie ogranicza Razz )
- podobnie jak i przyciski zdala by sie wiekrza ilosc pinow pod diody
tez mozna by bylo na plytce zrobic poprostu listwe pinow z wyprowadzonymi koncowkami pod np 5 diod a do tego wtyczke i na tasemce do panela gdzies tam w okolice wyswietlacza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Lis 19, 2007 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to tak:

Z tego co pisujesz Twoje modyfikacje programu, to albo kożystasz z wersji baaaaaaardzo starej albo nie czytałes opisu programu

Dostępna jest wersja programu 2.0, która nie ma takich problemów jak opisujesz to naczy zeczywiście dmuchawa działa aż w pokoju się zagrzeje , chyba że wcześniej piec osiągnie 85 stopni !!!!
Tu załancza się zabezpieczenie przez prezgrzaniem w związku z tym nie wiem zupełnie w czym problem

Oczywiscie program można dowolnie modyfikować według własnych upodobań i cieszę sie że tak się dziej bo taki był mój pomysł.

Jeśli chodzi o sam program do pieca- posiada on wszytkie funkcje jakie posiadają orginalne sterowniki sprzedawane przez renomowane firmy, ponadto steruje elektrozaworem. Ale rozpisywał sie ie będe bo dokładny opis jest przy sprzedawanym przedmiocie Smile
------------------------------------------------------------------------------------


Sprawa ilości przycisków;
według mnie nie ma sensu nwalić przycisków od groma bo po co ? ja potrzebujesz dodatkowe to przecuez żaden problem bo masz wolne porty i możesz z nich kozystac do woli.
Nie stosują rozwiązania osobnej klawiaturki bo tez po co ? przeciez każdy jak potrzebuje to to sobie wyprowadzi dodatkowe przyciski pracujące równolegle z tymi na płytce (zobacz jak to rozwiązali koledzy montujący komputer pokładowy.

Ostatnia sprawa wyswietlacza:

Nie widze problemu w przedłuzeniu przewodów od wyswietlacza, przeciez jest on odpinany od płytki, a jak go odepniesz to możesz sobie przedłużyc kbelki na dowolna (w rozsądnych granicach) odległość.

Niesttey nie da się zbudowac układu który będzie pasował do wszytkiego i w każda obudowę.


Jeśłi chodzi jeszcze o sprawę diód to tajka sama sytuacja jak z przycikami możesz wykozystać wszytkie porty i podpiąść do nich diody
Jednak moim zamysłem było wykonanie płytki edukacyjnej którą bedzioe mozna wykozystac do poważnych zastosowań a nie tylko jako choinkę, to nie miął byc typowy test-board jaie są sprzedawane na allegro które mają wszytko a w zasadzie nic z tym więcej oprócz zabawy zrobic nie można.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pon Lis 19, 2007 8:47 pm    Temat postu: Re: mala modyfikacja Odpowiedz z cytatem

endurasek napisał:
no i w tym momencie idzie wsdzic sobie do sterownika jakiego tyrystorka i plynnie regulowac obrotami wetylatora co jest przydatne np. przy czasowym przedmuchu.


Kolego możesz wrzucić schemacik podłączenia tyrystora ( jakiego ?) oraz kawałek kodu sterującego nim ( a co za tym idzie obrotami dmuchawy )
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
endurasek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 69

PostWysłany: Pon Lis 19, 2007 9:01 pm    Temat postu: JAK TU WSADZIC FOTKE???? Odpowiedz z cytatem

JAK MI KTOS PODPOWIE JAK TU IDZIE WSADZIC FOTKE TO ULATWI MI TO ZYCIE I ZROBIE POPROSTU FOTKE CALEGO ARTYKULU I SCHEMATU ORAZ PROGRAMIKU ZACZERPNIETEGO Z KSIAZI M.WIĄZANIA PROGRAMOWANIE MIKROKONTROLEROW AVR W JEZYKU BASCOM[/url]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 12:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wklej Foty Na www.fotosik.pl albo www.fotka.pl (najpierw musisz założyć konto) a potem wklejasz w poście link do nich, albo użyj opcji IMG w opcjach edycji posta i dopiero tam wklej ten link. Zdjęcie załaduje sie wtedy automatycznie każdemu kto otworzy ten temat. Tylko z rozmiarem foty nie przesadzaj!!
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
endurasek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 69

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 7:15 am    Temat postu: fotki Odpowiedz z cytatem

o i chyba sie udalo
to moj sterownik Very Happy

[img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c912c4bf97255efa.html[/img]

a to obiecany schemat ale program podesle pod wieczor

[img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/223ef248b6226547.html[/img]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywisciemozna sterować obrotami silnika przez triak jednak należy pamiętac iz silniki indukcyjne nie nadają sie żeby im strować obrotami, do tego celu trezba skozystac z falownika !!

W przeciwnym wypadku spalicie silnik !


Oczywiście można podłaczyć dmuchawe na prad stały i problem z głowy czli bedzie można sterowac obrotami w pełnym zakresie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
endurasek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 69

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 4:42 pm    Temat postu: silnik DC Odpowiedz z cytatem

oczywiscie ze silnik pradu stalego chodzilo mi dokladnie o sterowanie silnika z nawiewu nagrzewnicy samochodowej Wink jest prosciej i o wiele taniej!!!! prosze sobie porownac ceny dmuchaw piecowych a cene dmuchawy z jakiegos starego samochodu tylko chodzi o to ze by obudowa tego silnika pozwalala na zamontowanie na dzwiczkach z pieca albo gdzies z tylu pieca zamiast klapki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś miałem piękny wóz FIAT 126p i tam właśnie była taka dmuchwa z kołnieżem który mozna było przykręcić do płaskiej powierzchni



Jeśli chodzi o sterownie pradem stałym to wtedy proponuję zastosować tranzystory MOS
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
endurasek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 69

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 4:58 pm    Temat postu: regulator Odpowiedz z cytatem

wiekrzosc dmuchaw samochodowych ma wsumie juz regulator a raczej np.4stopniowa regulacje nadmuchu ktora w zupelnosci by wystarczyla do tych celow
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 10:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
oczywisciemozna sterować obrotami silnika przez triak jednak należy pamiętac iz silniki indukcyjne nie nadają sie żeby im strować obrotami, do tego celu trezba skozystac z falownika !!

W przeciwnym wypadku spalicie silnik !


I tu sie nie nie zgodzę ! jak sie nie da jak sie da! Oczywiście wzorek :
U= C*Fi*f jest jak najbardziej na miejscu
Generalnie chodzi o to - że żeby silnik przy innych niż znamionowe obrotach miał ta samą moc - musi być wy indukowany taki sam strumień magnesujący (fi) a to pociąga za sobą kolejny warunek U/f = const. Oczywiście tak wygląda teoria, w praktyce można wkleić rezystor, albo lepiej kondensator w obwód i obroty też ulegną zmianie - no bo w końcu koto normalny kupuje falownik za 300 zł do sterowania silnikiem o mocy 150W i wartości 30zł ?? Tylko tutaj mamy kolejne kłody pod nogi - bo trzeba sekwencyjnie dołączać lub odłączać kondensatory lub rezystory, a wiec trzeba dołączyć do układu kolejne przekaźniki załączające je i zmarnować wyjścia z proca. Ale jakby sie kto uparł to sie da!

Ja mam natomiast inny pomysł na sterowanie silnikiem indukcyjnym prądu zmiennego - małej mocy
Chodzi mi oczywiście o regulacje fazową. potrzebny jest prosty układzik do do detekcji przejścia zera(sinusoidy napięcia)- sygnał podajemy do mikrokontrolera, i tyrystorek który będzie załączany na milisekundy w odpowiednim momencie (np na 1/5 długości dodatniej części sinusoidy napięcia) 50Xna sekundę, albo mniej . Da sie tym sterować też moc grzałek, jasność żarówek itd. No bo jak inaczej wymyśliliby sterowanie tymi silnikami ci co sprzedają sterowniki z możliwością regulacji obrotów silników na 230VAC ? Jak oni dali rade to i my damy! układ detekcji zera wiem jak powinien wyglądać - tylko ktoś ma pomysł i schemat na triaka i sposób podpięcia go do płytki ?
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
endurasek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 69

PostWysłany: Sro Lis 21, 2007 7:11 am    Temat postu: program do sterowania sygnalem pwm silnikiem pradu stalego Odpowiedz z cytatem

$regfile = "m8def.dat"

$crystal = 8000000


Config Pinb.4 = Input
Config Pinb.2 = Input
Config Pinb.1 = Output
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8,
Compare A Pwm = Clear Down ,
Compare B Pwm = Disconnect ,
Prescale = 64

Dim I As Byte


S1 Alias Pinb.4

S2 Alias Pinb.2


Set Portb.4

Set Portb.2

Pwm1a = 0



Do

If S1 = 0 Then
Waitms 25


If S1 = 0 Then
Incr I
If I = 0 Then
I = 255
End If
Pwm1a = I



Waitms 20

End If

End If
If S2 = 0 Then
Waitms 25

If S2 = 0 Then


Decr I

If I = 255 Then
I = 0
End If
Pwm1a = I


Waitms 20
End If
End If
Loop
End
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
logus_3
Nowy


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 6

PostWysłany: Pią Lis 23, 2007 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak chodzi o liczbe przyciskow to mozna podlonczyc za pomoca 3 wyjsc z procesora do 7 przyciskow ja zastosowalem w swoim projekcie 6 przyciskow bazujac na tych trzech.
Czy ktos moze mi pomuc w pozbyci sie bariery 4096 baitow.

Ja do swojego pieca nie stosowalem nadmuchu tylko zrobilem mechanizm do otwierania popielnika do bodowy posluzylem sie sermomechanizmem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lis 23, 2007 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jełsi chpodzi o sterownie silniukiem to sa do tego specjalne układy, na przykład w pralkach automatycznych ale układ jest dość rozbudowany

Temat był opisany dogłębnie na elektrodzie, więcmozesz odszukac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Pempek
Nowy


Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 6

PostWysłany: Nie Gru 16, 2007 12:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Mam pytanie, czy trudno przerobić program do sterownika CO na współpracujący z czujnikami cyfrowymi?
A druga sprawa, czy ktoś już się uporał z dodaniem stref czasowych i podzieli się kodem programu?

Pozdrawiam,
Pempek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z przeróbką na czujkniki cyfrowe nie powinno być zadnych problemó, dokłądam przecież programy obsługujące czujniki cyfrowe, wiec możesz sobie oba połaczyć i po sprawie, strefy jak byś sie uparł to tez dopiszesz, tyle ze nie wiem cze sie zmieszczą do procka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Gru 25, 2007 5:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak znajdę chwile napisze te strefy bo widzę że wielu sie o to pyta. Z tym że z wykorzystaniem PCF 8583 z kwarcem 37,768 khz
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafcio
Nowy


Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 7

PostWysłany: Sob Sty 05, 2008 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

V2 = Wart_ac2 * 0.0026
moze mi ktos wyjasnic dlaczego na koncu jest liczba 0.0026, czy jest to jakas stala??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Sty 05, 2008 3:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy użyciu wewnętrznego napiecia odniesienie tak ma być Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 7:23 pm    Temat postu: Strefy czasowe + inne funkcje Odpowiedz z cytatem

Witam,

dla chcącego nie ma nic trudnego, tak więc dzięki napisaniu praktycznie całego kodu od nowa (bardziej optymalnie) udało mi się zaimplementować w dostępnych 8KB pamięci dla procesora Atmega8:
1) zegar z kalendarzem
2) tryb "manual", w którym jest możliwość ręcznego zał./wył.:
- pompy
- dmuchawy
- elektrozaworu
3) tryb "auto" w której dostępne są:
- obsługa 4 stref czasowych
- funkcja zapobiegająca zastaniu pompy c.o. (załączenie pompy co 10dni na 1min)
- funkcja antyzamarzanie (załączenie pompy poniżej 5°C)
- alarm (załączenie pompy i buzzera, wyłączenie dmuchawy gdy temp. na piecu przekroczy 90°C)
- funkcja rozpalanie (zakres od 1 - 60min)
- możliwość ustawienia temp. załączenia pompy w zakresie 20-70°C, temp. wyłączenia o 5° niższa
- możliwość ustawienia czasu przedmuchu od 1 - 240s
- możliwość ustawienia czasu przerwy pomiędzy przedmuchami od 1 - 60min
- programowe wł/wył czujnika temp. domu i bojlera
- możliwość opcjonalnego włączenia 4 czujnika temp. na powrocie pieca

Zadana temp. w domu ustawiana jest z rozdzielczością 0.1°C w zakresie od 0 - 49.9°C i histerezą +/- 0.5°C
Wyświetlana temperatura jest średnią temp. z 4 pomiarów
Na wyświetlaczu LCD na przemian w odstępach 3s wyświetlane są:
1. Data i czas
2. Temp.: bojlera, pieca, domu oraz pieca na powrocie lub czas przedmuchu
3. Aktualny tryb pracy (Antyzamarzanie, Rozruch, Wentylacja etc)

Zainteresowanym mogę podesłać zdjęcia mojego sterownika oraz oczywiście postaram się odpowiedzieć na pytania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawie sie zapowiada Very Happy
kodzik udostępnisz czy zachowasz dla siebie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skompilowaną wersję (do testów Smile ) mogę udostępnić już teraz, źródło jak napiszę wersję finalną. Chciałbym jeszcze troszeczkę zoptymalizować kod tak aby starczyło miejsca na zaimplementowanie:
- możliwości ustawienie wartości pętli histerezy
- zastanawiam się również nad dodaniem opcji sterowania podajnikiem
- możliwość wyboru czujników temperatury LM35x/DS18B20. Zastosowanie tego drugiego umożliwia detekcję uszkodzenia czujnika oraz praktycznie uniezależniamy się od długości przewodu (100m).
Na to wszystko jednak na pewno nie starczy mi pamięci, tak więc zastanawiam się nad zmianą procesora na Atmega168, który ma 16kB pamięci i idalnie pasuje jako zamiennik tego poprzedniego (taki sam rozkład wyprowadzeń).
Mile widziane są sugestie dotyczące nowych, przydatnych funkcji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sro Sty 23, 2008 1:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A w jaki sposób chcesz sprawdzić czy DS ma awarie? On tylko przestaje odpowiadać i tle.
Powiem tak , Rzuciłem sie na DS - bo cyfrowe, bo 2 nie 3 przewody, b można więcej podłączyć, jedno wejście jeden przewód itd. ale moje spostrzeżenia są takie :
Kodu trzeba do obsługi ds- wyskrobać 4Xtyle co do LM35, i nie chodzi tu o ilość jaką trzeba wymyślić tylko ilość jaką ten kod zajmuje w pamięci której jest mało...
Z DSów trzeba najpierw wyskubać ID a potem odpytywać po nim. Wszystko pięknie ładnie wykrywa zawsze w ten sam kreślony sposób, w tej samej kolejności, tylko - jeżeli przy 1wirecount coś sie wysypie - a zdarza sie tak raz na 20 to szlak trafia cały program bo odczytane temperatury trafiają nie do tych zmiennych co mają, a wpisane na sztywno id zajmuje znów dodatkowe miejsce, i nie rozwiązuje problemu gdy czujnik przestanie odpowiadać.
Nie wiem co robie źle, napisałem program na 6 DSów, z czego średnio po 1gdzine pracy jeden "umiera" i przestaje odpowiadać, robiąc przy okazji zworę i blokując odczyt innych. Zdarzyło mi sie to już 3 razy ;( i nie mogę znaleźć przyczyny Sad
Może ma ktoś jakiś listing do odczytu więcej niż 4 dsów, inny niż ten mojego autorstwa(z 4 ds działa od miesiąca i jest ok, z 6 se sypie po godznie) ??
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 12:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano w taki sposób, że sprawdzam sumę kontrolną CRC plus dodatkowo wartość bajtu 5, czyli rejestr konfiguracji DS18b20, który zawsze musi być różny od 0 (wykluczam w ten sposób przypadek w którym np. zostaje uszkodzona magistrala (patrz kabel etc.). Dodatkowo w programie zamieszczam procedurę, która w przypadku np. 5-krotnego (pod rząd) nie odczytanie temp. z czujnika będzie wywoływała alarm, a do 4 razu będzie podstawiała do obliczeń starą wartość odczytu. Co do podłączenia DS18B20 poprzez 2 przewody to niestety mam złe doświadczenia (właśnie zachowywało mi się w podobny sposób czyli odczytywało poprawnie temp do około 4-5 czujników). Zastosowanie 3 przewodów rozwiązało ten problem i mogłem wtedy spokojnie odczytywać nawet 10 czujników więcej nie miałem potrzeby stosować. Co do zajętości kodu to trochę przesadziłeś, zajmuje co najwyżej 2xwięcej pamięci (ale czego się nie poświęca dla całkowice CYFROWEGO rozwiązania).
Zamieszczam poniżej fragment listingu mojego kodu:


1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &H44

Restore Numery_term

For Licz1 = 1 To 7
1wreset
1wwrite &H55
For Licz2 = 1 To 8
Read Zm1 : 1wwrite Zm1
Next Licz2
1wwrite &HBE
For Licz2 = 1 To 9
Ds(licz2) = 1wread()
Next Licz2
Kodcrc = Crc8(ds(1) , 9)
If Kodcrc = 0 And Ds(5) <> 0 Then ' sprawdzenie czy odczyt jest prawidlowy i czy czujnik jest widoczny
.....
-= Tutaj miejsce na standardową procedurkę obliczenia temperatury =-
.....
End If
Next Licz1

Numery_term:
Data &H28 , &H6E , &H61 , &H2A , &H00 , &H00 , &H00 , &H79 ' Termometr 1``
Data &H28 , &HB1 , &H6A , &H2A , &H00 , &H00 , &H00 , &HE9 ' Termometr 2``
Data &H22 , &H3E , &H54 , &H04 , &H00 , &H00 , &H00 , &HEF ' Termometr 3``
Data &H22 , &H8C , &H66 , &H04 , &H00 , &H00 , &H00 , &H81 ' Termometr 4``
Data &H22 , &H59 , &HA6 , &H04 , &H00 , &H00 , &H00 , &H8C ' Termometr 5``
Data &H28 , &H99 , &H62 , &H2A , &H00 , &H00 , &H00 , &HC0 ' Termometr 6``
Data &H28 , &HF3 , &H64 , &H2A , &H00 , &H00 , &H00 , &H50 ' Termometr 7`

Co do twoich problemów to mam jeszcze pytanie czy zastosowałeś na początku i końcu magistrali rezystory około 120 omów (dla skrętki komuterowej) eliminujące odbicia sygnałów, no i w jaki sposób w magistrali dołączałeś czujniki? Przyłączając czujnik musisz tak jakby zawinąć kabel w kształcie litery T, nie należy dolutowywac kawała przewodu do magistrali, gdyż takie przyłączenie powoduje odbicia sygnału (zachęcam do podłączenia oscyloskopu).

Pozdrawiam
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm skoro piszesz że udało ci sie to ogarnąć - zastosuje sie do wskazań i spostrzeżeń. DSy podłaczyłem nie skrętką tylko 2X0,75^2 w lince - niestety bez rezystorów i wlutowując sie gdzie było najwygodniej i najprościej. Na początku zabawy z dsami używałem 3 przewodów, jednak w tym przypadku co 2-3 odczyt z każdego czujnika wyświetlał 0, zastosowanie 2 przewodów i rezystora podciągającego w rezultacie przyniosło oprawne odczyty jednak tylko dla max 4 Ds, jeżeli jest ich więcej, po godzinie jeden pada i uwala całą magistrale - tak jak pisałem wcześniej. Piszesz tez o rezystorach 120 ohm, miedzy sygnałem a masą mają być ?
Mam też pytanko odn. instrukcji magistrali 1wire :
Co robią te polecenia:
1wwrite &HCC
1wwrite &H44

i o co tu chodzi :
Read Zm1 : 1wwrite Zm1
Reszte ogarniam

jeżeli mogę Cie prosić podeślij listing programu, z tego co wkleiłeś nie mogę sie połapać w twoich zmiennych(ZM1 ...) a w całości lepiej sie zorientuje:D, jeżeli możesz oczywiście, maila na priva pośle Very Happy
Z Góry dzięki za rozjaśnienia Very Happy
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 9:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak podłaczysz 3 przewody i rezystory podciągajace tyle że nie przesadzaj do 10 sztuk około 1.5 K może 2.2 i koniecznie 3 przewody !! toma dzialac praktycznie kązda ilość
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak na 3 przewodach jeszcze rezystory podciągające ??, To co wymyśliłem docelowo będzie pracowało na 10 DSach i sterowało 6 urządzeniami, z wszystkim daje rade tylko mam problem z więcej niż 4 czujnikami.
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 10:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rezystory jak najbardziej powinnny być włączone pomiędzy sygnałem a masą.

Polecenia:
1wwrite &HCC - skip rom (w naszym przypadku pozwala na wysłanie kolejnej komendy do wszystkich czujników podłączonych do magistrali)
1wwrite &H44 - inicjalizacja konwersji temperatury

For Licz2 = 1 To 8
Read Zm1 : 1wwrite Zm1
Next Licz2

- czyta 8 bajtowy nr czujnika z tablicy "Numery_term" i wysyła na magistralę aby móc później z niego odczytać temperaturę (kolejne komendy: 1wwrite &HBE - pozwolenie na odczyt danych z czujnika, 1wread() - to już sam odczyt danych). Wskaźnik na tablicę ustawiany jest komendą "Restore Numery_term", a sama zmienna Zm1 jest typu byte.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 12:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla podsumowanie i uszczegółowienia:

rezysory o których pisałem powyżej (teminujące) stosuje się przy długiej magistrali (w moim przypadku było to około 200m) w celu eliminacji odbić.

Jeżeli natomiast chodzi o rezystory podciągające to w Twoim przypadku (10 czujników) powinien wystarczyc tylko 1.

Pozdrawiam
Jacek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group