Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierwsze kroki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gregory
Nowy


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 4:50 pm    Temat postu: Pierwsze kroki Odpowiedz z cytatem

Witam jestem nowym użytkownikiem forum i oczywiscie poiadaczem płytki testowej.
Mam pytanie programy z płytki dołączonej do sterownika mają rozszerzenie bas.
Jak dalej postępowac i co zrobić aby zrobic z tego program i wgrać do procka.
Powinienem poczytać troche o kursie bascoma wiem ale chodzi mi tylko op takie małe wprowadzenie.
_________________
gregory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na płytce masz też skompilowane pliki (te z rozszerzeniem *.bin i *.hex) które możesz wgrywać do procesora programatorem od razu. Pliki *.bas muszą zostać najpierw skompilowane, a więc w skrócie otwierasz taki plik bascomem, potem klawisz F7 i już masz gotowy do wgrania plik *.bin
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregory
Nowy


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki, a czy mogą powstac jakies problemy przy kompilowaniu tych plików z płytki .
_________________
gregory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli nic nie będziesz zmieniał w kodzie wszystko będzie działać, wszystkie programy są napisane bez błędów składniowych w sposób zrozumiały dla kompilatora Very Happy. Jeżeli zmienisz coś - a chyba w nauce programowania o to chodzi - ew. błąd przy próbie kompilacji zostanie podświetlony na czerwono, a jego kod oraz miejsce wystąpienia zostaną wypisane w dolnej części okna., po kliknięciu opisu błędu bascom automatycznie przeniesie cię do linijki w której ów błąd zrobiłeś
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregory
Nowy


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 7:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki.
zainstalowałem bascom na starym laptopie z win 98.
Niestety po konfiguracji według opisu z płyty wyswietla sie komunikat z błędem dotyczącym drukarki że nie jest domyslna czy cos takiego.
Wiem że musi byc jakaś zainstalowan ale czy to ma jakis wpływ na ustawienia programu np rodzaju procesora.
Po zmianie typu procesora czy prędkości transmisji program nie wprowadza zmian.
Oczywiście pytanko co zle robie.
_________________
gregory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najpierw instalacja drukarki - potem bascoma - to po pierwsze,
po drugie poczytaj moje posty tutaj:

http://www.nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=216&highlight=twoje
, a po trzecie - ja zrobisz pierwszy i drugi krok to dopiero ustawienia w programie
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregory
Nowy


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 9:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki LoLu jasna sprawa.
Otwieram pliki typu bas. a jak otworzyć te z rozszerzeniem bin. czy hex.
I jeszcze jedno do komunikacji zrobiłem kabelek wg schematu z płyty,czyli do portu lpt .
Wlączac komputer z podłączonym kabelkiem do płytki testowej,i czy płytka testowa ma być włączona.
Pozdrawiam .
_________________
gregory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 10:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Tak, płytka testowa ma byc włączona.
2. Pliki *.bin, czy *.hex wczytujesz już w programie obsługującym programator, czyli w przypadku bascom'a po wciśnięciu klawisza F4.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregory
Nowy


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: Wto Kwi 15, 2008 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam niestety dopiero dzisiaj mogłem sie trochę pobawic i oczywiście znowu problem.
Zainstalowałem drukarke potem bascoma,moge juz skonfigurowac program.
Niestety wyswietla sie komunikat file acces denied w trakcie kompilacji jak i przesyłania programu.Mam starego laptopa z win 98 czy moze jest problem po stronie systemu.Jesli nie dam rady kupie jakis nowszy.Mam ustawiony com1 w drukarce i w bascomie tylko adres lpt zmieniłem z 378 na FEE8 jak mi polecono. Co mażna jeszcze zrobić.
_________________
gregory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Kwi 15, 2008 7:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a po co kompilujesz program nie ma takiejpotrzeby przecież wszytki sa skompilowane.
A komunikat który dostajesz to jak pisze- brak dostępu do pliku bo nie możesz skompiloweać pliku na płycie Cd bo na niej nie można zapisywać
przegraj na duysk, zmień atrybuty i po sprawie

Ale to jużbyło na forum para razy wałkowane
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Kwi 15, 2008 10:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak pisze Rafał. A swoją drogą to Rafał będzie musiał mi spory rabat dac na kolejną płytkę za moje dobre rady dla początkujących Very Happy

A co do reszty moich rad z poprzedniego posta - Ludzie ! czytajcie ze zrozumieniem !
KOlego Gregory czy z linka którego ci podałem do poczytania jasno wynika że zakres We-Wy Lpt twojego Laptoka to FEE8 ? Na pewno nie...

To sobie musisz sprawdzić ! Panel sterowania->Menadżer urządzeń->porty/com i lpt-> port drukarki lpt-> właściwości-> zasoby
I pierwszą z wartości wpisujesz zamiast 378 do bascoma w ustawieniach lpt. Ja mam np. u siebie 03BC Co laptop to inaczej... A reszta tak jak pisze Rafał - nie dalej jak 2 dni temu na forum ktoś pisał że ma ten sam błąd co ty. Otwórz plik bascomem, zapisz na dysku, a dopiero potem kompiluj !
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregory
Nowy


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Tak trzeba czytac LoLu po zmianie wszystko poszło bez problemu czyli sukces.
Na cd od płytki jest sporo materiałów odnośnie bascoma jednak chciałbym nabyc jakies dane w formie książki łatwo ją zabrać.
Najlepiej jakies dane z przykładami ,moze schematy.
Moze mi ktos poradzi co i gdzie najlepiej kupic.
Pozdrawiam.
_________________
gregory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 12:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na początek polecam:

"Programowanie mikrokoontrolerów AVR w jezyku BASCOM"
Marcina Wązania

Masz tam wszystko co na początek będzie ci potrzebne do nauki, z przykładami i momentami debilnym aż do przesady tłumaczeniem co jak i po co w której linijce listingu sie dzieje.
Na płytce są CHYBA nawet niektóre przykłady tych programów.
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gregory
Nowy


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 6:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Dzieki własnie o tym myslałem,można ja kupić w sklepie AVT.
Jak tylko będe miał jakies problemy to sie odezwe,jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
_________________
gregory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group