Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Najnowszy wsad do naszej płytki ogranicznik prędkości !!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 1:48 pm    Temat postu: Najnowszy wsad do naszej płytki ogranicznik prędkości !! Odpowiedz z cytatem

Zwracam się z prośbą o wgranie i przetestowanie najnowszego wsadu jaki udostępniam a mianowicie jak w tytule "ogranicznik prędkości"

*********** O P I S *********************************

Nasz program jest wyposarzony w programowy ogranicznik prędkości pojazdu.
Jeśli nasz pojazd przekroczy ustawioną prędkość graniczą, będzie to sygnalizowane wygnałem z buzerka, oraz odpowiednim komunikaten na wyswietlaczu LCD.

Jednak gdy kierowca przekraczał będzie prędkośc przez czas powyżej 15 sekund. Wtedy załączy się na przekaznik, który może uruchomić na przykład syrenkę od alarmu, co skutecznie zniechęci kierowcę do prowadzenia z nadmierną prędkością ! Taka syrenka daje około 120 dB, tak wiec dzwięk w kabinie jest nie do wytrzymania J


Oczywisci jeśli kieroweca zwolni alarm natychmiast się wyłączy !

Zwłoka 15 sekund jest niezbędna, bo ktoś może chcieć wyprzedzać inny pojazd i musi mieć na to czas!
Zamiast ararmu można by odcinac paliwo albo odłanczać zapłon, ale uważam iż alarm jest super rozwiązaniem.



Po przekręceniu stacyjnki i przejściu do trybu normalnej pracy ograniczenia jest domyślnie aktywne ! Aby wyłączyć ograniczenie należy po przekręceniu stacyjki przycisnąć ukryty przycisk i trzymać aż do momentu pojawieniu się komunikatu na wyswietlaczu „Blokada OFF”, wtedy puszczamy przycisk i blokada jest wyłączona. Jednak po zgaszeniu silnika i ponownym zapaleniu domyślnie będzie załączona !, wiec chcąc ja ominąć trzeba powtórzyć operację.

Aby ustawić limit prędkości należy podczas normalnej pracy komputerka przytrzymać jednocześnie klawisz OK. oraz klawisz ukryty- wtedy układ wejdzie do ukrytego menu w którym możemy ustawić limit prędkości. Ustawiamy go klawiszami + i – i zatwierdzamy OK. Ustawiona prędkość jest zapisywana w pamięci komputerka i nie kasuje się nawet po odłączeiu zasilania! Zakres regulacji jest od 0 do 255 KM/h

Podczas normalnej pracy na górnym ekranie ciągle wyswietlana jest informacja o prędkości granicznej, oraz o statusie ogranicznika ON- załączony OFF wyłączony.

****************************************************


plik jest do poprania spod tego aresu:
http://rpacia.netcontrol.pl/autokomp/uratuj/pliki.zip



Jak ktoś wgra to prosze o info na forum ! Z góry dziękuje......



Program można wgrać w miejscie programu "komputer pokjładowy" bez żadnych przeróbek ! Nalezy tylko zamontować dodatkowy ukryty przycisk (opis w komplecie w pliku)

Uprzejmie proszę o przetestowanie i opinie na temat programiku.


Ostatnio zmieniony przez rafal dnia Czw Mar 05, 2009 10:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 9:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może by dorzucić do tego jeszcze załanczanie świateł tak jak w komputerku . Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niestety ale sie jużnie zmieściło Sad

Ale moze jakoś zoptymalizuje kod i uda mi sie upakować Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To co widzę zostały jeszcze 572 bajty wolnego miejsca, a to jest aż nadto na funkcję załączania świateł Wink
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sama funkcja ok, ale nie wiem czy mi sie pomieszczą opisy " typu włącz świała" i " zgaś światła"
Ale jak pisałem będe działał w wolnej chwili i postaram sie wpakować Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wersja "uratuj dziecko" jak dla mnie prawie OK - prawie
"rafal" ale jak byś mógł przestawić zwłokę na 3 sek. po przekroczeniu prędkości zadanej,
a reszta "odcięcie paliwa", może pozostać jak jest - ja używam oczywiście "buzerka" zamiast odcięcia paliwa - to grozi kraksą
np.: wyprzedzamy kogoś i nagle nam odcina paliwo - to bym już zaczął (w pewnych przypadkach) wąchać kwiatki od spodu
więc może jakiś inny napis - bo ten jest lekko szokujący - bynajmniej dla mojej żony
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja myślę że dobre rozwiązanie sygnalizatora przekroczonej prędkości podał "tommy22" w tym wątku:
http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=262
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dla jednych dobre dla drugich - nie - "PiKuŚ"
czasem jeżdżę autem z tempomatem - to jest dobre na dłuższych trasach i przeważnie na "autobahn" i tylko troszeczke na naszych A
ja bym został przy tym co opisałem
ale to jest forum, im więcej będziemy dyskutować tym lepsze będą programy
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG


Ostatnio zmieniony przez jackow2 dnia Pon Mar 24, 2008 8:38 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale mi nie chodzi o tempomat (bo i tak takiej funkcji raczej nie będzie), tylko o sposób sygnalizacji przekroczenia prędkości jak i możliwość zdefiniowania kilku progów prędkości, które szybko można byłoby zmieniać jakimś przyciskiem (bez konieczności ciągłej edycji tego parametru).
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

napis odcinam paliwo jest akurat taki bo tak mi sie napisałe, równie dobrze moge wstawić "zwolnij bo sie zabijesz",albo "zwolnij baranie", ale to jest mniej czytelne Smile

Jełsi chodzi o odcinanie paliwa to jak pisałem w opisie nie polecam- bo żeczywiscie może sie to żle skończyć dlatego polecam zastosowanie syganłu dzwiękowego od alarmu Smile Taki sygnał daje 120 dB jak sie nam włączy w kabinie to nie da sie z nim jechać Smile

Jełśi chodzi o zmiane parametru to przeciez je st, a zupełnie nie rozumie po co jakies progi robić przecież to nieważne czy w zabudowanym przywalisz w drzewo przy 100 KM/h czy przywalisz w drzewo przy tej samej prędkości na autostradzie- i tak sie zabijesz Sad

Urządzenie dedykuje dla gówniarzy którzy biorą auto od tatusia mają prawo jazdy 2 tygodnie i jada ile fabryka dała !
A jak mu ustawimy granice 60 KM/h to na dyskotego zajedzie zamiast za 15 minut to za 20, ale sie nie zabije nawet jak przywali w drzewo !
Więc chyba sprawa dośc jasna.

Ale oczywiście sugestie sa mile widziane Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 8:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i tu muszę się z Tobą Rafale całkowicie zgodzić
co do "synciów" z ciężka nogą to OK - ( na szczęście mój ma dopiero 14 i jeździ tylko symulatorami )
" Niech się dzieje wola nieba,
Z nią się zawsze zgadzać trzeba."
A. Fredro

A tak sobie myślę jak by - kiedyś - można było dorobić prawdziwy ogranicznik prędkości ( nastawny - dla niepokornych )
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
procesorek
Nowy


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 7

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 11:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brawo !

Pomysł naprawdę rewelacja, już dawno o czyms takim myślałem, ale zostawało to zawsze poza moim zasięgiem, a teraz - jest Smile

Wreszcie jak dasz komuś auto- choćby sąsiadowi bo jedzie po mleko a jego bryka jest zepsuta, to nie musisz sie martwić, że ci rozwali autko bo za szybko pojedzie. Ustawisz mu hihi 50 Km/h i po sprawie Smile

Rewelka !

Takie cos powinno być seryjnie w autach montowane !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 12:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja myślę nad trochę innym rozwiązaniem Idea . Mianowicie wydaje mi się, że fajnie byłoby gdyby wprowadzić klawiaturkę zbudowaną np. z 4 przycisków i każdemu użytkownikowi pojazdu przypisać własny np. 6 cyfrowy kod (przy takich założeniach mamy 4096 kombinacji).
Każdy z kodów miałby zdefiniwaną własną max prędkość. Tak więc mielibyśmy przypisaną max. prędkość do danej osoby.
Dodatkowo kod ten należałoby wprowadzić przed zapaleniem silnika, gdyż dopiero poprawna kombinacja podawałby np. zasilanie na pompę paliwową, zapłon itp.
Zyskujemy dzięki temu dodatkowe zabezpieczenie pojazdu.

Co wy na to Question
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 12:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomysł ciekawy Smile

Własnie zastanawiem sie nad czymś innym- a mianowicie zastosowaniem do tego celu karty chipowej Smile

Sprawa prosta i niedroga, tylko jeszce nie mam pomysłu na program, ale jest do zrobienia Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko w przypadku karty chipowej (poza tym że jdnak to zawsze są jakieś pieniądze) dochodzi problem z miejscem w samochodzie na instalację, a tak już mamy 3 klawisze czyli wystarczy dodać tylko 1 więcej.
No i zawsze musimy pamiętać aby ją nosić ze sobą Smile
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 1:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak to prawda Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 2:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

popieram
"Zyskujemy dzięki temu dodatkowe zabezpieczenie pojazdu"
ale narazie na 4 klawisze
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
leho
Nowy


Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 15
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jackow2 napisał:
i tu muszę się z Tobą Rafale całkowicie zgodzić
co do "synciów" z ciężka nogą to OK - ( na szczęście mój ma dopiero 14 i jeździ tylko symulatorami )
" Niech się dzieje wola nieba,
Z nią się zawsze zgadzać trzeba."
A. Fredro

A tak sobie myślę jak by - kiedyś - można było dorobić prawdziwy ogranicznik prędkości ( nastawny - dla niepokornych )


Zgadzam się z tym, ale myślę tak sobie, że nasza płytka ma jeszcze dwa wolne przekażniki i może jednak by to paliwo odcinać, po jeszcze jakimś zadanym czsie. Tak jak ktoś już pisał, że ustawiamy na np.3km/h i niech go złodziej kradnie Very Happy Laughing
_________________
Pozdrawiam i zapraszam
www.vectra-unlimited.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group