Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sterownik CO i wyświetlacz.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzysiu_l
Nowy


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 1
Skąd: Poznań

PostWysłany: Czw Lut 14, 2008 11:11 pm    Temat postu: Sterownik CO i wyświetlacz. Odpowiedz z cytatem

Witam

Chciałbym podłączyć drugi wyświetlacz, czy mogę podłączyć równolegle bez szkody dla reszty układów??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lut 15, 2008 1:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytalem gdzies o taki eksperymencie Smile i podobno działało, ale ja bym nie polecał Smile
Generalnie nie powinno sie ic uszkodzić, ale tak sie nie stosuje Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pią Lut 15, 2008 2:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale jak to ma działać? Przecież lcd odpowiada, nawet jest linia do tego, jak będą dwa lcd równolegle spięte, i zaczną odpowiadać procesor zgłupieje. Znaczy tak mi sie wydaje... nie testowałem. Sam myślałem nad dwoma wyświetlaczami, z tym ze jeden w kotłowni, drugi w domu. I jedyne sensowne rozwiązanie jakie znalazłem to komunikacja 2 sterowników, najlepiej po rs232
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pią Lut 15, 2008 4:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogłoby to zadziałać pod warunkiem osobnego podpięcia (z osobnych portów procesorka) lini wyświetlacza R/S i RW albo (chyba lepsze rozwiązanie) osobne podpięcie linii E (enable) i odpowiednie nią sterowanie. Ale rozważam to czysto teoretycznie, należałoby to sprawdzić w praktyce. Idea
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group