Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomoc w modyfikacji programu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mariusz
Nowy


Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 15
Skąd: Ozorków

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 6:18 pm    Temat postu: Pomoc w modyfikacji programu Odpowiedz z cytatem

Witam .Od dzisiaj jestem posiadaczem płytki testowej,i mam mały problem.Chciałbym zmodyfikować program do sterowania pieca c.o.Posiadam jeszcze piec węglowy z wymuszonym obiegiem wody przez pompkę cyrkulacyjną,która załącza się gdy woda na piecu przekroczy 45 stopni(taka moja przeróbka termostatu od bojlera).Chciałbym aby program sterował zaworem na bojlerze(czyli na razie o.k), i włączał pompkę gdy temperatura przekroczy 50 stopni i wyłączy ją przy 45.Zamiast wentylatora chciałbym podłączyć miarownik ciągu spalin,który sterował by dopływem powietrza do pieca.Problem w tym że po uruchomieniu programu załącza się wentylator i pompka na ileś tam minut i potem wyłącza oraz że wentylator ma przedmuchy co pewien czas. Chciałbym to ominąć.Niestety w sprawach programowania jestem zupełnie zielony.Jeżeli znalazła by się życzliwa duszyczka na tym forum chcąca pomóc byłbym bardzo wdzięczny. Sad
G.G 10257075
_________________
To co masz zrobić dzisiaj zrób wczoraj.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
miczuś
Nowy


Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 9
Skąd: Stradunia

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli masz ten sam problem co ja w temacie sterowania kominkiem http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=165.
Miglantz miał stworzyć program i nadal na niego czekam.
Jak chcesz wykonać ten miarownik dopływu powietrza?
Ja mam już to serwo co pisałem w powyższym temacie,ale nie umiem go wysterować Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mariusz
Nowy


Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 15
Skąd: Ozorków

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 10:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam dwie możliwości.Albo silnik 12 volt od siłownika elektrycznych szyb + dwie krańcówki,albo wykorzystam oryginalny Eart 1 kupiony parę lat temu,działający do tej pory.Ma on tą zaletę że po zaniku zasilania w sieci zamyka dopływ powietrza do paleniska co jest bardzo ważne przy wymuszonym obiegu i piecu na paliwo stałe No oczywiście będę musiał ominąć jego sterowanie w oryginale.
_________________
To co masz zrobić dzisiaj zrób wczoraj.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 10:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no a ja bez serwa nie bardzo umiem napisać progs zeby nim sterować :/
moze ktos cos napisze i mi kodzikiem zapoda a ja to wrzuce do tego programu do sterownika.
zostało mi tylko ustawienia z przycisków dorobić bo narazie temperatury mam powpisywane na sztywno
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 11:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, ale przecież "miczuś" napisał w poście "http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=165&postdays=0&postorder=asc&start=15"
jak się powinno sterować serwem (impulsy o przebiegu prostokątnym). Najprościej wykorzystać komendę (przykład z manuala):
Config Servos = 1 , Servo1 = Portb.0 , Reload = 10
Config Portb = Output
Enable Interrupts

.....
Servo(1) = 10
......

Na początek wydaje mi się że wystarczy zaprogramowac kilka stałych położeń serwa, po testach i informacjach od osób posiadająch przepustnicę można pokusić się o napisanie sterowania płynnego w zalezności od różnicy aktualnej temperatury od zadanej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group