Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputer pokładowy wersja 5.27 (duża płytka 3 przekazniki)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Kwi 06, 2011 10:30 am    Temat postu: Komputer pokładowy wersja 5.27 (duża płytka 3 przekazniki) Odpowiedz z cytatem

Jak w tytule- wersja 5.27 na dużą płytkę.

Dokładnie 2 wersje a mianowicie nic nie różniące się, jednak na wyswietlacz standardowy 2*16 znaków, oraz specjalnie dla jednego z kolegów z forum na wyswietlacz 2* 20 znaków (2* 20 znaków obsługiwane tylko na menu "ustawianym"- na pozopstałych bez zmian)




Plik do poprania spod tego aresu:

http://rpacia.netcontrol.pl/download/komp/komp_5_27_duza.zip


Prosze o info na temat tego wsadu.

Jak wszytko będzie OK to rozbuduje jeszcze program.

Czekam na info !


Ostatnio zmieniony przez rafal dnia Pon Kwi 11, 2011 8:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sob Kwi 09, 2011 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chętnie bym przetestował coś nowego (teraz mam zdaje się v5.11), ale tu chyba niema wersji z poprawką stacyjki, dla tych którym wtryski działają niestandardowo.
Jeżeli nie ma to poproszę.

Tymczasem przetestuję v5.21, bo to chyba ostatnia wersja na dużą płytkę z poprawioną stacyjką.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Kwi 12, 2011 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wgrałem program Autokomp 5,27.
Oto moja recenzja:

Ekran z menu konfigurowalnym (ułożyłem sobie tak aby 3 spalania dostępne były na 1 ekranie)
- lewy górny róg: spalanie średnie (dzienne), przydało by się zamiast „d” wstawić jednostkę, np. L/100km, a zamiast dystrybutorka znaczek Ø~16.5 L/100km
- lewy dolny róg: spalanie średnie (całego dystansu) – nie wiem co to za „y” wyszło po 16.5… ??
- Prawy dolny róg: spalanie chwilowe pokazuje niby w l/h, ale tak naprawdę chyba w czasie jazdy w l/100km, tylko nie zmienia literek z l/h na l/100km. Jak jest powyżej 9.9 L/h to jest jedno h, a jak poniżej to jakby jedno h zostaje, ( w prędkości też się tak dzieje):



Poza tym, ekran mi się wysypał, musiałem zresetować kompa, a wtedy ustawienie ekranu się zresetowało do „fabrycznych”, czyli takie jak Ty zaprogramowałeś. A tak nie powinno być, powinien pamiętać układ ekranu.
Testowałem też ekran: spalono paliwa…, wystarczy na … km. Wydaje się liczyć poprawnie ilość spalonego paliwa, gdy ten ekran jest włączony. Przejechałem tak kilka km i wg mnie liczy dobrze.
Jednak tu wymaga poprawienia to co pisałem wyżej:
- zmiana literek, nie kasowanie się układu ekranu po resecie lub braku zasilania komputera.
Jeśli byś miał jakiś program do robienia znaków to chętnie mógłbym coś pomyśleć o „jednostkach”…
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2011 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wersja na wyświetlacz 2 x 20 ma źle zdefiniowane porty wyświetlacza w programie co powoduje że po dołączeniu wyświetlacza i podaniu napięcia
na wyświetlaczu pierwsza linijka składa się z czarnych kwadratów.
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2011 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, ja niezauwazylem czarnych plam na wyswietlaczu, natomiast, jak pisalem wyzej, nie do konca poprawnie wyswietla jednostki, oraz trzeba popracowac nad symbolami. Chetnie nad tym popracuje w weekend i jakies bitmapki przedstawie na forum po niedzieli.

P.S. Warto Rafale popracowac nas tym konfigurowalnym ekranem, bo naprawde jest "przyszlosciowy". Tzn. bedzie fajnym rozwiazaniem.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2011 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

killer78 napisał:
Witam, ja niezauwazylem czarnych plam na wyswietlaczu,

Jaką wersje wgrałeś ?
Ja mam u siebie wyświetlacz 2x20 i ta wersje wgrywałem i pojawiły mi się czarne kwadraty w pierwszej lini, natomiast jak wgrałem wersje 2x 16 wszystko jest jak na razie Ok
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2011 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2x20, ale wgrywalem chyba z 8 razy, bo mi sie wgrywalo z bledem.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Kwi 18, 2011 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafale...?
Czy coś może działasz z tematem?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Kwi 23, 2011 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli chodzi o zapamiętywanie ustawień ekrany konfigurowalnego to puki co to nie mam na to czasu bo wbrew pozorom jest z tym sporo roboty i pożera to sporo pamięci, ale moze kiedyś to dołożymy.

Jeśli chodzi o jednostki to chętnie posłucham sugestii, jednak musimy pamietać o tym iż wykożystałem już wszystkie 8 możliwych do zdefiniowania znaków, w iec może to być spory problem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Kwi 23, 2011 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

popracuję nad tymi jednostkami i prześlę Ci wyniki ok?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tadekb1
Rozpoczyna


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 30
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw Kwi 28, 2011 6:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałem spytać czy jest już wersja która zapamiętuje spalanie dzienne przez około 8godzin z tego co pamiętam były takie plany
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pyrek
Nowy


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 13
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Maj 22, 2011 8:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafał myślę że woltomierz bardzo by się przydał !
_________________
FIAT Punto1 1.1
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lecholec
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 3

PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dało by się wstawić jakąś fotkie gdzie podłączyć czujniki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Paź 20, 2011 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

schemat podłączenia dodatkowego czujnika jest juz na forum
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krystianmen
Nowy


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Sty 16, 2012 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pyrek napisał:
Rafał myślę że woltomierz bardzo by się przydał !

Mi też by się przydał woltomierz a konkretnie poziom naładowania akumulatora, gdyż mam spory wzmacniacz w bagażniku gdy pochodzi dłuższy czas na wyłączonym silniku to potrafi mi rozładować akumulator do takiego stanu, że nie mogę odpalić silnika Sad

Dzięki takiej opcji mógł bym to kontrolowaćSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group