Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wreszcie jest 3.2

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 7:29 pm    Temat postu: Wreszcie jest 3.2 Odpowiedz z cytatem

Narazie jest to wersja beta- dokładnie jest to wersja 3.0 z przerobiontym spalaniem średnim (jak będzie ok jak by sie komuś chciało sprawdzić to tak samo poprawie wersje 3.11


Ale do żeczy:)

Poprawiłem spalanie średnie-przynajmniej tak mi sie wydaje- działa nbastepująco:
Uaktualnienie spalania średniego co 1 Km (jest to uwarunkowane tym iż nasz licznik w komputerku zlicza z właśnie taką dokładnością i tak już bedzie misiało zostać), jak mamy dystans mniejszy niż 1 Km to komputerek pokazuje spalanie chwilowe, dopiero po przejechaniu 1 kilometra pokaże średnie, każda kolejna aktualicacja co 1 Km przebyteej drogi.

Tak więc prosze o przetestownaie ja będzie Ok to działamy dalej

Plik do popranie z pod tego linku:

http://www.nestor-electronic.pl/download/3_2_beta.zip
Oczywiście tylko plik *BIN ze względu na to iż wszyscy mają do iego dostep


Proszę o odpowidzi czy wszytko jest OK czy coś nie tak

UWAGA !! jest to wersja BETA, wiec prosze oszczędzić negatywnych tekstów, proszę sie skupić tylko na spalaniu srednim czy jest dobrze czy nie i o tym pisać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 9:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i jak wgral ktoś? i testuje ? bo nie wiem czy mam szukać ochotników ;D czy sammusze testowac Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Shoem
Nowy


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 4
Skąd: Słupsk

PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 10:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wgrałem właśnie przed chwilą.... ale coś więcej powiem w czwartek jak zrobię trochę więcej kilometrów... pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 3:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie wgrane....
Info za 2-3 dni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwsze wrażenia Wink (4 odcinki po około 5-8 km)

1.Spalanie wydaje się teraz dobrze obliczane - jazda ogólnie, jazda na luzie, czy hamowanie silnikiem: OK (zarówno chwilowe, jak i średnie)

2.Obliczanie spalania średniego zaczyna się po przejechaniu 1km i tu w zależności od tego jakie w danej chwili jest spalanie chwilowe, to od tej wartości zaczyna się obliczanie spalania średniego.
Przykład:
a. Jedziemy na 5 biegu, spalanie chwilowe wynosi 12l/h to obliczanie śr.zaczyna się od 12l/100km.
b. Ruszamy ze skrzyżowania (1 bieg, gaz do dechy Wink ) chwilowe 64l/h to obliczanie zaczyna się od 64l/100km
c. Po przejechaniu paru km "PRAWIE" wszystko wraca do normy, ALE w zależności od tego, w jakim momencie przekroczymy 1km -a. , czy b.
a dlaczego "PRAWIE"? punkt poniżej:

3. Po ponownym uruchomieniu samochodu obliczanie spalania średniego zaczyna się od początku: tzn. trzeba przejechać 1km Sad

W tym przypadku mamy obliczanie spalania średniego na danym odcinku, czyli po przejechaniu jednej trasy.

Wydaje mi się, że wszystko byłoby ok, gdyby:
Obliczanie spalania średniego byłoby obliczane według przejechanych kilometrów z licznika "dziennego" z komputerka.
Tzn.: Zeruję licznik i po pierwszym kilometrze zaczyna się obliczanie spalania średniego według przejechanych kilometrów aż do następnego zerowania licznika.

rafał wiem, że to wersja beta i nie są to pretensje, tylko wynik obserwacji
Jestem zadowolony, że poprawiłeś już ogólnie obliczanie spalania

Jeżeli się mylę to Embarassed
Pozdrawiam
Mirek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślałem na zrobieniem zliczania paliwa w sumie czyli napodstawie licznika dziennego, ale to mi sie puki co w procesor nie mieści Sad za dużo zmiennych do zapamiętanie w eeprom Sad

jeśłi chodzi o poczatkowa wysoka wartość spalania to normalne, bo jak masz przez okrez jednego kilometra wysokie zużycie to i średnia jest wysoka, potem bedzie spadać- chyba ze nie przestyabiuesz szaleć Smile

W taki razie cekam jeszcze trocjhe jak reszta przetestuje i napiszą swoje wrażenia i poprawie do takiego stanu wersje 3.11, i mysle że to bedzie już mniej wiecej wszytko jelsi chodzi o spalanie.

Bede mógł zacząść prace3 nad wersją 4.0, która jest już dośc długo oczekiwana, ale ona już nic n owego nie wniesie, tylko kosmetyczne zmiany- mam w zanadzru jeszcze inny pomysł, ale może o tym innym razem

W takim razie czekam na kolejne opinie dotyczace tej wersji- a tym którzy pracują nad testami - dziękuje-
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
SebiCo
Rozpoczyna


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 32

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Testuję tę wersję już od paru dni.
I w zasadzie jedna zasadnicza i według mnie dyskwalifikująca tą wersję wada to zliczanie średniej na odcinku od włączenia do wyłączenia zapłonu a nie z licznika przebytego dystansu Sad
Poza tym wszystko wydaje się być ok może tylko wydaje mi się że trochę małe mam to spalanie średnie, ale może zaczął mi samochód oszczędzać Razz
Jeśli nie ma miejsca w pamięci to wyrzuć pomiar przyśpieszenia itp. i tak myślę że niewielu z tego korzysta

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shoem
Nowy


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 4
Skąd: Słupsk

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

jeśli chodzi o testowanie 3.2 to algorytm wydaje się działać poprawnie. zauważyłem jednak pewną właściwość.... otóż po przejechaniu jakieś 80km wskazania stają się bardzo "nieruchliwe"m tzn. niezależnie czy jedzie się oszczędnie czy nieoszczędnie nawet przez 20 km!!!! wynik pozostaje bez zmian bądź zmienia się nieznacznie. Przy czym oczywiście wynik jest jaknajbardziej prawidłowy, tylko że mało praktyczny ze względu na poprawę ekonomiki jazdy przy pomocy komputerka.
co do innych funkcji to ich nie testowałem, bo ich nie używam, a w szczególności pomiaru przyspieszenia....

Jeśli mogę coś zasugerować to powinny moim zdaniem być dwa spalania średnie. tzn. jedno które oblicza zużycie na dystansie wskazywanym przez licznik przebiegu dziennego( ten kasowany) oraz drugie robocze, czyli takie używane podczas jazdy, które liczone będzie załóżmy co 1 bądź 5 km i będzie przydatne podczas jazdy bo będzie odzwierciedlać spalanie w zależności od ciężaru stopy kierowcy, ponieważ spalanie chwilowe jest za bardzo "ruchliwe".

Przychylam się także do wniosku kolegów żeby zrezygnować z wodotrysków typu pomiar przyspieszenia .... bo tylko blokują pamięć.

Pozdrawiam

aha... jeszcze nie rozumiem czemu spalanie chwilowe cały czas pokazywane jest w l/h.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no niestety ale spalanie srednie mamy na całym dystansie, jeśłi chodzi o odzwierciedlenie jazdy to po to jest zużycie chwilowe Smile

W kolejnej wersji bedfzioe ono na aiednym ekranie ze średnim, może jak sie zmieści to wsadze ekonomizer, ale nie wiem kiedy Smile- nier będe obiecywał.

Jeśli chodzi o ruchliwość to własnie chyba to wyjasniełem na poczatku, ale fajnie że układ działa poprawnie Smile

Sam wgrałem do swoojego autka i jutro zobacze jak sie zachowuje bo jade w dłuższą trasę, jak stwierdze jak reszta że OPK, to będe pracował nad nowszą wersją
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj zrobiłem dłuższą trasę i wskazania spalania średniego OK, co cieszy.

Niestety na krótkie odcinki ten sposób obliczania się nie sprawdza z powodu obliczania na nowo po wyłączeniu i załączeniu zapłonu.

Też bym proponował, aby zlikwidować pomiar przyspieszania (ani razu nie korzystałem) a wolne miejsce poświęcić na obliczanie spalania śr. według licznika dziennego komputerka.
Nawet byłbym skłonny zrezygnować z "inspekcji oleju" lub(i) "prędkości max." na korzyść tych obliczeń.

Oczywiście to tylko propozycja, ale chyba wtedy (przynajmniej dla mnie ) komputerek spełniałby swoje zadanie Wink
--------------------------------------------------------------------------------

Cytat:

Shoem napisał:
jeśli chodzi o testowanie 3.2 to algorytm wydaje się działać poprawnie. zauważyłem jednak pewną właściwość.... otóż po przejechaniu jakieś 80km wskazania stają się bardzo "nieruchliwe"m tzn. niezależnie czy jedzie się oszczędnie czy nieoszczędnie nawet przez 20 km!!!! wynik pozostaje bez zmian bądź zmienia się nieznacznie. Przy czym oczywiście wynik jest jaknajbardziej prawidłowy, tylko że mało praktyczny ze względu na poprawę ekonomiki jazdy przy pomocy komputerka.


Tu rafał ma rację i jest to prawidłowy objaw


Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to super że działą poprawnie, jak jeszcze ja przetestuje to będe miał chwilke to będe działał nad tym żeby zużycie było na całym odcinku pokazywanym na liczniku dziennym

dzięki za opinie- no i fajnie ze wreszcie to spalanie jest OK
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
SebiCo
Rozpoczyna


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 32

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
2.Obliczanie spalania średniego zaczyna się po przejechaniu 1km i tu w zależności od tego jakie w danej chwili jest spalanie chwilowe, to od tej wartości zaczyna się obliczanie spalania średniego.
Przykład:
a. Jedziemy na 5 biegu, spalanie chwilowe wynosi 12l/h to obliczanie śr.zaczyna się od 12l/100km.
b. Ruszamy ze skrzyżowania (1 bieg, gaz do dechy Wink ) chwilowe 64l/h to obliczanie zaczyna się od 64l/100km


To rzeczywiście może wprowadzać błąd, ale jako wartość początkową można wykorzystać spalanie średnie, które podawaliśmy przy kalibracji komputerka i wtedy błąd pomiaru będzie w zasadzie marginalny.

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 3:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niestety, ale sie chyba nie rozumiemy!

Przez pierwszy kilometr zuzycie srednie jest obliczane normalnie jak w kazdym nastepnym, a wysietlane po przejechaniu pierwszego kilemetra.

To że na pierwszym kilometrze jest wyższe to normalne, bo przecież silnik jest zimny i pali prawie 2 razy więcej niz zwykle Smile, ale jest to jego żeczywiste spalanie, to nie żaden błąd, dlatego jeżdzac na treasach po 1 kilometr spalimy pół baku za tydzień, bo ciągle na zmimnym silniku jezdzimy.

Chyba juz wyjasniłem.

A tak na marginesie przetestowałem u siebie na treasie około 100 Km i wydaje mi sie że spalanie jest juz teraz obliczane całkowinie prawiłowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SebiCo napisał:
Cytat:
2.Obliczanie spalania średniego zaczyna się po przejechaniu 1km i tu w zależności od tego jakie w danej chwili jest spalanie chwilowe, to od tej wartości zaczyna się obliczanie spalania średniego.
Przykład:
a. Jedziemy na 5 biegu, spalanie chwilowe wynosi 12l/h to obliczanie śr.zaczyna się od 12l/100km.
b. Ruszamy ze skrzyżowania (1 bieg, gaz do dechy Wink ) chwilowe 64l/h to obliczanie zaczyna się od 64l/100km


To rzeczywiście może wprowadzać błąd, ale jako wartość początkową można wykorzystać spalanie średnie, które podawaliśmy przy kalibracji komputerka i wtedy błąd pomiaru będzie w zasadzie marginalny.

pozdrawiam


Tu należy się moje sprostowanie, o którym zapomniałem napisać:

Po kolejnych testach okazało się, że rafał miał rację.
Te dwa przykłady to był zbieg okoliczności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SebiCo
Rozpoczyna


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 32

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 12:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to nie ma tematu Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 4:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Można liczyć na to, ze spalanie średnie nie będzie się kasować w wersji finalnej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 2:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafał, powiedz w tej wersji przy jakiej prędkości włączają się światła? Bo to chyba ważne info Smile Dzieki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maxik234
Nowy


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 14

PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Potestowałem troszkę wersję 3.2. Wszystko bardzo ladnie działa i mi się podoba. Tylko miałbym jedną sugestię, aby spalanie chwilowe nie było wyświetlane cały czas w litrach/godzine, tylko tak jak to było w wersji 1.0, najpierw w l/h a po przyspieszeniu w l/100km.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jest wersja robocza i pomysł mam inny, aby na jednym ekranie wyswietlać i chwilowe i średnie Smile

Ale puki co to program sie testuje u ludzi no i u mnie w aucie, jak sie sprawdzi wersja 3.2 na 100% to wtedy wezme sie za intensywniejsze poprawki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Wto Lut 05, 2008 11:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dla mnie to ta wersja już całkiem fajnie działa... Gratuluję. Tylko te jednostki w spalaniu musimy zmienić. Zamiast napisu chwil przy spalaniu chwilowym proponuję np. tak jak jest dystrybutor i (t) - czyli w czasie - chwilowe. Spalanie chwilowe powinno się przełączać tak jak w wersji 1 [mówię o jednostkach], spalanie średnie powinno być cały czas w l/100km. Dalej, myślę że jeśli chodzi o temperaturę to literka "T:" jest zbędna. Bez tego będzie lepiej wyglądać. I jeśli da się to prosto zrobić to zrezygnować ze znaku "+". Więc jeśli jest +6,8 st C niech pisze "6,8 st C" a jak minusowa temp to już ze znakiem. Idąc dalej zamiast "Przeb:" można wpisać normalnie "Przebieg:" [zmieści się 100000 km - starczy]. Następnie zamiast "Pomiar przyspies" wpisać poprostu "Pomiar przysp." . No to starczy czepialstwa. Wiem, że to tylko estetyka, ale zaraz by to przejrzyściej wyglądało. A jak nie masz czasu to udostępnij mi kod wersji 3.2 to pozmieniam co trzeba, potestuję i zamieszczę...

A i jednak teświatła muszą być od tych 3km/h bo tak jak tutaj to za późno są...

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tadekb1
Rozpoczyna


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 30
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

od kilku dni testuje komputerek wszystko świetnie działa i mała prośba czy dałoby się by w czasie przełączania na spalanie średnie było powiadomienie dziwiękowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam dzwny problem bo zlica mi szybciej kilometry... W wersji 1.0 było idealnie a tutaj na samochodowym licznikumam 0,6 a tu już 1... Spalanie też jakoś spadło... Muszę jeszcze raz skalibrować... Bo Wy macie ok to pewnie coś pochrzaniłem... Rafał a co do tych zmian dasz rade??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nad zmianami bedziemy myśłeć w wolnym czasie

jeśłi chiodzi o wskazania to poprostu masz żle skalibrowane
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
fatom
Nowy


Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 5

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 9:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Mam taką prośbę - propozycję. Może zamaiast inspekcji oleju dało by się wsadzić licznik ile można przjechać jeszcze kilometrów na zbiorniku. Wiem że może to trudne, ale np. leję do full paliwo, a w ustawieniach wpisuję pojemnośc baku w litrach i program by zliczał. Może coś takiego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja akurat myslę że inspekcja oleju jest ok:) A co do kalibracji to wsio fajnie tylko że na wersji 1.0 było ok. Ale nic skalibruj jeszcze raz:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wOjtek
Nowy


Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 13
Skąd: big Mountains

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 2:19 am    Temat postu: wersja 3.2 Odpowiedz z cytatem

Witajcie,

wersja 3.2 działa bardzo dobrze! Mam tylko dwie prośby:

1. aby spalanie średnie było zapamiętywane i nie kasowało się po wyłączeniu silnika (tylko wraz z kasowaniem licznika drogi)

2. aby spalanie chwilowe w trakcie jazdy miało jednostkę l/100 km

Te dwie rzeczy Panie Rafale i komputer może konkurować z tymi montowanymi w seryjnych autkach Smile

pozdrawiam
_________________
need4ski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiem wie, będziepoprawka w nastepnej wersji, ale jakos oststanio nie bardzo jest czas Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group