Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputerpokładowy wersja 5.21 (na mała i dużą płytkę)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 1:00 pm    Temat postu: Komputerpokładowy wersja 5.21 (na mała i dużą płytkę) Odpowiedz z cytatem

Właśnie skończyłem kolejną wersję komputerka 5.21.

W tej wersji dołożyłem dodatkowe menu, które można dowolnie skonfigurować. Po odpaleniu komputerka wybieramy dodatkowe menu klikając (-), teraz aby móc zmienić wyswietlane na tym ekranie informacje należy przycisnąc jednocześnie klawisze (+) oraz (-), buzer kliknie 2 razy i pierwsza zmienna zacznie mrugać, wtedy klawiszami (+) oraz (-) wybieramy zmienną jaka ma sie wyswietlaż i klikamy OK. Tak postępujemy z wszytkimi czterema zmiennymi. Do wyboru mamy narazie: temp wew, temp, zew, spalanie średnie całkowite, spalanie srednie dzienne, prędkość, spalanie chwilowe i coś tam jeszcze nie pamiętam dokładnie
W przyszłości zamierzam zwiekszyć ilość informacji do wyboru.

Wsad na duża i na mała płytkę.
Wsad jest z "poprawioną stacyjką"

w stosunku do wersji 5.20 poprawiłem automatyczne wyłączanie menu ustawianego (teraz jak będzie wybrane to menu to już zostanie na stałe)



Plik do poprania spod tego aresu:

http://rpacia.netcontrol.pl/download/komp_a32/autokomp5_21.zip


Prosze o info na temat tego wsadu.
Puki co wsad tylko na płytkę "mini" i tylko do silników benzynowych.
Jak wszytko będzie OK to rozbuduje jeszcze program.

Zastanawiałem się nad zlikwidowaniem jednego z istniejących menu a w jego miejsce wstawienie drugiego konfigurowalnego menu, wtedy każdy będzie miał 2 ekrany do swojej dyspozycji. Proszę napiszcie co o tym myślicie .

Uwaga: Po ustawieniu jak ma wyglądać menu , nalezy pamiętać o tym iż zresetowanie komputerka lub odłączenie zasilania skasuje ustawione wartości do wyswietlenia i wyswietli domyśle, zrezygnowałem z zapisu konfigóracji tego menu w pamięci nieulotnej bo zajęło by to zbyt dużo miejsca, więc tak musi zostać.

Czekam na opinie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Cze 21, 2010 12:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz jest juz poprawny wsad Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bede dzis testował wsad na dużą płytkę.
Myślę, że jak zrezygnujesz z np. pomiaru przyśpieszenia, a w to miejsce wsadzisz ekran konfigurowalny to wielu osobom się to spodoba.
Aha: a czy ekrany będą (może są?) zapamiętane nawet po odpięciu akumulatora?
Pytam, bo zdarza mi się dość często (szczególnie jak jest gorąco), że wysypuje mi się ekran (mam wlutowane kondensatorki) - wyskakują krzaczki i się przewijają z prawa na lewo. Wtedy tylko silnik OFF i wyłącznikiem komputera też na OFF.
Po włączeniu komputera jest ekran z V - prędkość, a nie taki jak miałem przed krzaczkami...
może jakiś pomysł?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wreszcie no to sie biorę za testowanie Smile
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Sob Cze 26, 2010 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko Jest ok wybieranie menu działa tylko mam propozycję aby jeszcze dołożyć spalanie chwilowe bo go nie widzę no i przy kilometrach całkowitych usunąć Dc bedzie bardziej przejrzyściej i przy Temperaturze zewnętrznej to Z też usunąć bo i tak wiadomo o co chodzi, wewnętrzna może zostać W Przy dziennych przebiegach i spalaniu literka d wystarcza.To tylko takie moje sugestie .Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
umer1
Nowy


Dołączył: 18 Cze 2010
Posty: 2
Skąd: BB

PostWysłany: Sob Cze 26, 2010 7:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po paru dniach testu wszystko w porządku. Najbardziej brak spalania chwilowego na edytowalnym ekranie. Dołączam się do sugestii przedmówcy. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ogólnie wszystko gra tylko faktycznie brak spalania chwilowego
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kejk
Nowy


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 8

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy ekran edytowalny wyświetla Wam się cały czas? U mnie po włączeniu, po jakimś czasie (kilkadziesiąt sekund) wraca do jakiegoś ekranu, którego akurat nie używam. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
umer1
Nowy


Dołączył: 18 Cze 2010
Posty: 2
Skąd: BB

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 5:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje spostrzeżenie - ekran edytowalny można wyświetlić tylko używając przycisku (-). Używając (+), ów ekran jest pomijany.

Ostatnio zmieniony przez umer1 dnia Czw Lip 29, 2010 9:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Lip 02, 2010 3:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

własnie tez to zauważyłem ze przy + pomija
ekran jest za każdym razem nawet po odłaczeniu akumulatora , ale czesto wyskakuja krzaki albo sie nakładaja dane
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Lip 08, 2010 7:29 pm    Temat postu: Rozwiązanie "wysypującego się" ekranu Odpowiedz z cytatem

Mam dla wszystkich userów sposób (od PIKUSIA Very Happy dzięki Idea ) na rozwiązanie problemu z wysypującym się ekranem:
otóż przy wyświetlaczu trzeba wlutować dodatkowo kondensator np. ceramiczny.
Jeśli będzie zainteresowanie tematem powiem gdzie wlutować.
U mnie wyświetlacz się wysypywał średni 1-2 razy dziennie, a jak było gorąco nawet częściej. Teraz zrobiłem już ~ 600km i ekran się nie wysypał.
Uważam, że problem zażegnałem.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 11:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O jakim problemie wyświetlacza piszesz. Bo chyba błędne jego przełączanie nie jest spowodowane "brakiem elektroniki" a raczej luką w programie. Jak możesz to wyjaśnij o co dokładnie chodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mówię o "wysypującym się" wyświetlaczu, kiedy nie można nic odczytać, są krzaczki, całość przesuwa się np.: w lewo... Nikt się z tym nie spotkał?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pon Lip 12, 2010 6:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem ci że ja mialem problem z kwadracikami na wyświetlaczu ale po usunięciu z samochody instalacji Xenonów problem zniknął.

Jak możesz to podeślij rozwiązanie od Pikusia to zobaczę czy coś pomoże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Lip 12, 2010 9:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przecież piszesz, że problem rozwiązałeś.
A PiKuŚ zaleca:
wlutować kondensator ceramiczny (malutki) od strony wyświetlacza na kabelkach VSS i GND. U mnie pomogło na 100%
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie Lip 18, 2010 7:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktoś testuje w ogóle soft?
czy wszyscy są na wakacjach?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 9:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie komputer jest wewnątrz samochodu i nie mam żadnych problemów z jego działaniem. Jedynie przy mrozach ekran "zamarza" ale liczyć wszystko prawidłowo działa.

Co do umiejscowienie komputera pod maską to niezbyt trafiony pomysł. Temp pracy procesora pewnie jest do 60-80stoni. W silniku przy takich upałach spokojnie temperatury przekraczają te wartości.

Błędy w ostatniej wersji opisane są powyżej. Ja zaraz po ich ujawnieniu przesiadłem się na wersję wcześniejszą więc nie bardzo pamiętam co i jak nie działało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Lip 22, 2010 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Czy możeci mi powiedzieć do kiedy Rafał miał być na urlopie i czy obecna wersja jest już pozbawiona błędów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
easy
Nowy


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Również jestem zainteresowany nową wersją. Kupiłem komputer przed wersją 5.20 a widzę że jest już 5.21.
Chcę ją wgrać, ale obawiam się, że się wysypie.

P.S. Pomysl z 2 menu konfigurowalnymi jest geinialny. Tylko żeby były one koło siebie, tzn. ze wystarczy raz przytrzymac + lub - aby się przełączyć między nimi.
_________________
Opel Corsa C 1.2 2004r.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pyrek
Nowy


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 13
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 10:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafał a kiedy wstawisz pomiar napięcia akumulatora?
_________________
FIAT Punto1 1.1
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group