Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna www.nestor-electronic.pl
Forum sterownik闚 procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

sterownik akwa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> P造tka testowa ATMEGA8
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
pawulon
Nowy


Do陰czy: 07 Mar 2010
Posty: 2

PostWys豉ny: Nie Mar 07, 2010 5:40 pm    Temat postu: sterownik akwa Odpowiedz z cytatem

witam wszystkich forumowicz闚 wpad mi na pomys taki sterownik do mojego akwarium kt鏎y posiada by nast瘼uj帷e funkcje:
1 czas
2 termostat (jeszcze do tego nie doszed貫m)
3 food timer(to znaczy wy陰cza mi pompki na okre郵ony czas potem je w陰cza)
4 p造nne zal帷zanie o鈍ietlenia (rano) i potem p造nnego wygaszania(wieczorem)
5 za陰czenie o鈍ietlenia przyciskiem (jakbym chcia co wieczorem lukn望)
poni瞠j moje wypociny
PROSZE POKIERUJCIE MNIE NA Wx列IWE TORY Laughing
$regfile = "m8def.dat" 'informuje kompilator o pliku
'dyrektyw mikrokontrolera
$crystal = 8000000 'informuje kompilator
'o cz瘰totliwo軼i oscylatora
'taktuj帷ego mikrokontroler


Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.5 , Db5 = Portd.6 , Db6 = Portd.7 , Db7 = Portd.4 , E = Portd.3 , Rs = Portd.2
Do
Cls
Lcd "AUTOMATYCZNY"
Lowerline
Lcd "STEROWNIK "
Cursor Off
Wait 3



Config Portc.1 = Output
Config Portb.2 = Output
Config Portb.1 = Output
Config Portd.0 = Output


Config Pinb.3 = Input 'porty jako wej軼iowe
Config Pinb.4 = Input 'porty jako wej軼iowe
Config Pinb.5 = Input 'porty jako wej軼iowe

Set Portb.3 ' ustawia na stan wysoki
Set Portb.4 ' ustawia na stan wysoki


Cls

Do
Portc.1 = 1
Portb.2 = 0
Portb.1 = 0
Portd.0 = 0

Debounce Pinb.3 , 0 , Pr1 , Sub 'czyta swicze
Debounce Pinb.4 , 0 , Pr2 , Sub
Pr1:
Pinb.3 = 0
If Pinb.3 = 1 Then
Portb.2 = 0
Wait 180
End If

Pr2:
If Pinb.4 = 1 Then
Pwm1a = 500
Wait 120
End If


#if _xtal < 4000000
Const Presc = 64
#else
Const Presc = 256
#endif

Const Maxval = _xtal / Presc -1


Dim S As Byte , M As Byte , H As Byte

On Oc1a Sekunda
Enable Oc1a
Enable Interrupts
Cursor Off
Cls
lcd"czas:"
S = 0
M = 43
H = 15
Pwm1a = Maxval

#if Presc = 64
Tccr1b = &B00001011
#else
Tccr1b = &B00001100
#endif

Do : Loop

Sekunda:
Incr S
If S = 60 Then
S = 0
Incr M
If M = 60 Then
M = 0
Incr H
If H = 24 Then H = 0
End If
Locate 1 , 1 : Lcd Hex(makebcd(h)) ; ":" ; Hex(makebcd(m)) ; ":" ; Hex(makebcd(s));

Config Timer1 = Pwm , Pwm = 10 , Prescale = 64
Do
If H = 09 , M = 01 , S = 00 Then
Pwm1a = 100
Wait 5
Pwm1a = 200
Wait 5
Pwm1a = 300
Wait 5
Pwm1a = 400
Wait 5
Pwm1a = 500
Wait 5
Pwm1a = 600
Wait 5
Pwm1a = 700
Wait 5
Pwm1a = 800
Wait 5
Pwm1a = 900
End If

If H = 20 Then
Pwm1a = 900
Wait 5
Pwm1a = 800
Wait 5
Pwm1a = 700
Wait 5
Pwm1a = 600
Wait 5
Pwm1a = 500
Wait 5
Pwm1a = 400
Wait 5
Pwm1a = 300
Wait 5
Pwm1a = 200
Wait 5
Pwm1a = 100
End If

Return
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Miglandz
Sta造 bywalec


Do陰czy: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWys豉ny: Pon Mar 08, 2010 7:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eeee wro Smile
do tego najlepiej wykorzysta p造tke z tym tym wbudowanym zegarem RTC czy jak to sie tam zwie Smile wtedy problem liczania czasu masz zg這wy Smile a tak jak widze jak dodajesz te sekundy to wiedz ze atmega mo瞠 sie waln帷 na dobe nawet o 10 s

a co oznacza p造nne za陰czanie o鈍ietlenia ?
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email
pawulon
Nowy


Do陰czy: 07 Mar 2010
Posty: 2

PostWys豉ny: Pon Mar 08, 2010 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
"liter闚ka" sie wda豉 chodzi這 mi o p造nne rozja郾ianie i 軼iemnianie 瞠by rybek nie stresowa czyli np. z rana od 0-100% bo o鈍ietlenie robie na legach i tak my郵a貫m 瞠by te diody sterowa jakim irf lub my郵a貫m o czym takim jak lm3404
a m鏬豚y mnie jako naprowadzi Rolling Eyes pcf8583 i kwarc ju kupi貫m
chodzi o to 瞠 nie wiem jak to wszystko po陰czy i jak sterowa tym czarodziejskim PWM
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
thral666
Lekko zaanga穎wany


Do陰czy: 08 Sty 2009
Posty: 65

PostWys豉ny: Wto Mar 16, 2010 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmienna pwm1a to z tego co pamietam zmienna typu BYTE wi璚 mo瞠 przechowa warto嗆 od 0 do 255, w twoim wypadku jak b璠ziesz przez PWM sterowa jasno軼i o鈍ietlenia to 0 b璠zie zgaszone a 255 鈍ieci na max. wszystko powy瞠j 255 nie ma sensu bo si nie zmie軼i w tej zmiennej Smile

Do termostatu wystarczy ci LM35 zgrzany w koszulce termo 瞠by si woda nie dosta豉 bo do akwarjum wystarczy Smile (ja mam w wytrawiarce Razz) no chyba 瞠 masz rybki z arktyki to wtedy nie bardzo Razz
Program do obs逝gi przetwornika ADC czytaj帷ego LM-a masz na p造tce od rafa豉 oryginalnie wgrany termometr Smile

Jak wieczorkiem b璠e mia czas to przeczytam dok豉dniej kod i co mo瞠 jeszcze znajd Razz


ps:

aha i do odmierzania czasu u篡j pcf-a, bo bez tego ani rusz Smile (chocia z drugie strony moja atmega168 odmierza czas bo steruje ogrzewaniem wody w 豉zience, roletami w oknie i do tego s逝篡 jako zdalne sterowanie pieca CO i daje rady Smile nie pami皻am 瞠bym poprawia czas Razz tylko zanik energi powoduje reset zegara ;/ ) 幢e zbudowany uk豉d do pcf-a te mo瞠 op騧nia nawet do 15min na tydz Razz mia貫m taki przypadek Smile

Jak by co to pytaj Razz


pss:

tak mi sie w oczy jeszcze rzuci這 Razz

pinb5 configurujesz na wej軼iowy a go nie u篡wasz Razz oszczedzaj miejsca na procku Wink
_________________
Automatyka i inteligencja w budynkach mieszkalnych.
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email
SunRiv
Zawsze na posterunku


Do陰czy: 11 Lut 2009
Posty: 321
Sk康: Opole

PostWys豉ny: Czw Mar 18, 2010 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak chcesz to mo瞠sz sobie przerobic program z mojej wytrawiarki

masz tam sterowanie grza趾a (DS18B20)
oraz pompka reszt sobie dopisz i masz gotowe

http://www.subarulibero.org/proj/wytrawiarka.1.0.rar
穋鏚這 w Bascomie wiec problemu niema Smile
jak cos to pomog
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Odwied stron autora
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> P造tka testowa ATMEGA8 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada w tematach
Nie mo瞠sz zmienia swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group