Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Skąd komputer wie ile jest paliwa?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kubson
Nowy


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 2

PostWysłany: Nie Lut 21, 2010 12:05 am    Temat postu: Skąd komputer wie ile jest paliwa? Odpowiedz z cytatem

Witam,
Tak się zastanawiam, na ile dokładne jest wskazanie poziomu paliwa, bo przecież każdy model ma inną pojemność baku? Czy podczas konfiguracji wpisuje się pojemność zbiornika, a potem z pływaka jest to jakoś przeliczane? Czy może liczy to na podstawie wtrysku? Ale wtedy chyba nie bardzo wykrywa tankowania:/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malin_f1
Nowy


Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 27

PostWysłany: Nie Lut 21, 2010 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na podstawie wtrysku i spalonej benzyny. pojemność baku podajesz przy kalibracji. ja kalibrowałem na podstawie 107km do wyniku z dystrybutora dodałem 0,5L do spalania na 100km dziś w sumie mało km zrobiłem ale coś strasznie optymistyczne te spalanie jest... a kalibrację miałem w warunkach idealnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kubson
Nowy


Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 2

PostWysłany: Nie Lut 21, 2010 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale w takim wypadku, po każdym tankowaniu muszę wpisać do komputera ile zatankowałem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malin_f1
Nowy


Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 27

PostWysłany: Nie Lut 21, 2010 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie trzeba kasować liczniki spalania w kompie i tankować do pełna.
wg w mnie ten komputer można sporo poprawić
1 licznik spalania średniego który powinien być oddzielnie kasowany tak żeby mieć np średnią z pół roku
2 brak prędkości średniej na danej trasie.
3 niepotrzebna zwłoka 1s przy naciśnięciu klawisza trzeba sekundę trzymać klawisz żeby menu przeskoczyło to wszystko spowalnia działanie tego kompa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group