Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputer pokładowy wersja 5.11 - mała płytka, benzyna i dies

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Lut 11, 2010 7:18 pm    Temat postu: Komputer pokładowy wersja 5.11 - mała płytka, benzyna i dies Odpowiedz z cytatem

Jak w temacie.
Najnowsza wersja wsadu do komputerka pokładowego v5.11 na procesorku ATMEGA32. Puki co wersja "beta" do przetestowania i będę czekał na opinie. Wersja na "małą płytkę" bez przekazników !!!

Zmiany:

W zasadzie żadnych zmian w stosunku do wersji 5.0 jeśli chodzi o technicznie.
Dołożyłem tylko możliwośc podłącenia drugiego czujnika temperatury !
Czujnik podłączamy do jednego z wolnych portów atmegi32 (zdjęcie podłączenia w spakowanym pliku).

Program napisany tak, że jak nie podłączmy dodatkowego czujnika to nie zobaczymy żadnej zmiany, jednak jełśi układ wykryje dodatkowy czujnik, to wtedy aktywuje s ię nam dodatkowe menu na którym sa wyswietlane spalanie średnie, prędkość oraz obie temperatury. Temperatury mają opisy t2 to ten dodatkowy czujnik a t1 to ten orginalny (pierwszy).

Oprócz tego dołożyłem jeszcze finkcje informującą o ewentualnym uszkodzeniu czujnika temperatury (dotyczy T1), kiedy układ nie skomunikuje się z czujnikiem dawneij wyswietlał +85 stopni albo zero w zależności od uszkodzenia czujnika, w tej chwili zamiast temperatury wyswietli nam " ERR" co oznaczac będzie iż nasz czujnik jest uszkodzony bądz wogóle nie podłączony.

Prosił bym o sprawdzenie samego sposobu wyswietlania, bo osobiśnie nie maiłem czasu tego przetwestować- interesuje mnie to dodatkowe menu, czy przypadkiem temperatury nie są wyswietlane za bardzo w prawo.

Program jest na wersjępłytki 1.0 (ta większa z przekaznikami), jełśi wszytko będzie dobrze działac udostępnie również dla nowej płytki.

Czekam na opinie.



Plik do poprania spod tego aresu:

http://rpacia.netcontrol.pl/download/komp_a32/5_11_mala_plytka.zip

W pliku wersja z "poprawioną stacyjką juz na stałe, oraz wersja dla DIESLA (odwrotne impulsy)



Poniżej zdjecie jak podlączyć dodatkowy czujnik temperatury.




Urzejmie prosze o przetestowanie i o opinie czy wszytko jest OK.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy naprawde nikt tego jeszcze nie przetestował ? Jakoś przedtem byłem atakowany 2 razy dziennie o ten wsad, a teraz nawet nikt nie napisze czy działa Sad
Jestem zrozpaczony zainteresowaniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nio czasem użytkownicy to dziwne bestir Smile najpierw potrzebują na już , a potem sie okazuje ze moze poczekać Smile

moze jak bedzie nowa wersja z budzikiem itakimi tam to sie zainteresuja Smile
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
maxi80
Nowy


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 5

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuję. Na taką wersje czekałem. Działa Wink .

To co zaobserwowałem do tej pory to: wyłączanie się i ponowne załączanie komputerka po zapaleniu silnika.
Drugiego czujnika temp. jeszcze nie przetestowałem.
Mogła by być (ale nie musi) taka kolejność menu aby menu przyspieszenia, konfiguracyjne, kasowania,inspekcji oleju były na końcu ( po menu prędkości, spalaniu,przebiegu...) bo rzadko się ich używa (przyciski reagują z opóźnieniem i trochę to trwa żeby np. dostać się do menu spalania chwilowego i średniego)

Mam jeszcze pytania o stałą wtrysku bo chcę dostroić ją ręcznie.
1.Czy zmniejszając stała wtrysku będzie pokazywało spalanie mniejsze czy większe?
2.Jaka jest zależność między stała a spalaniem? Czy zmniejszając np. 2 razy stałą wtrysku wyświetlane spalanie zmniejszy sie również 2 razy?

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pią Lut 26, 2010 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. jeżeli zmniejszysz to spalanie będzie wyższe.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
malin_f1
Nowy


Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 27

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 4:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stała wtrysku ustawiłem na oko wyjeździłem pół baku wg dystrybutora komputer zaniżył spalanie o 30% więc stałą wtrysku zmniejszyłem o 25% i idelanie trafiłem w spalanie samochodu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kejk
Nowy


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 8

PostWysłany: Pon Mar 15, 2010 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja czekam na konfigurowalne menu i wiosnę na grzebanie w aucie. Wink

pzdr
K.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group