Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ATmega + silnik krokowy ??

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
f22
Nowy


Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 1

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 5:37 pm    Temat postu: ATmega + silnik krokowy ?? Odpowiedz z cytatem

Witam Smile
to mój pierwszy post.
nie wiem czy pisze to w dobrym miejscu gdyż ten projekt kompletna prowizorka jednakże bardzo ciekawa.
Otóż wpadł mi w ręce 4-fazowy silnik krokowy od drukarki atramentowej Canon. Po 2 godzinach walki z omomierzem udało mi sie ustalić które kabelki są od których cewek.

Po podłączeniu odpowiednich kabli od silnika oraz podpięciu dodatkowego czwartego przekaźnika i napisaniu programiku w Bascomie wszystko ruszyło.
Pomimo bzyczących przekaźników układ sprawował się nadzwyczaj dobrze. Silnik pracował z dużym momentem i osiągał zadowalającą prędkość. Zasilany jest napięciem 12 V a jego prąd to ok 0,2 A
Zasada działania układu jest bardzo prosta polega on na wysterowywaniu po kolei kolejnych wyjść -podajemy napięcie na kolejne cewki silnika Laughing
Po dodaniu prostego menu z którego wybieramy prędkość i kierunek obrotów
oraz widzimy ilość wykonanych kroków otrzymujemy całkiem fajny sterownik silnika krokowego który możemy zastosować w wielu ciekawych projektach.
Polecam jednak zastosować tranzystory zamiast przekaźników Wink




Kod programu powstał w oparciu o program odmierzanie 1 sekundy z płytki dołączonej do zestawu.
Kod:
   http://rapidshare.com/files/92639948/krok.bas.html


Uwaga silnik MUSI być 4 fazowy. Na 2fazowy robi krok w przód a potem krok w tył. Silnik czterofazowy nie wymaga zamiany kierunku przepływu prądu.
filmik na jutubie :
Kod:

http://www.youtube.com/watch?v=Q27VspyCMxY

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 11:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie lepiej wstawić tam tranzystory bo przekaźniki w takim tępię załączania zarżniesz przez miesiąc , a tak pyzatym kto wytrzyma ten hałas Very Happy
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
witekk24
Nowy


Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 1

PostWysłany: Pon Mar 17, 2008 9:55 pm    Temat postu: ogrzewanie na atmega Odpowiedz z cytatem

Fajna sprawa
Tylko mam takie pytanie czy kupie gdzieś taki silnik krokowy żeby był w stanie sterować mi pokrętłami od ogrzewania w samochodzie bo chciałbym wykorzystać procesor do sterowania ogrzewaniem ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Mar 19, 2008 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szukaj - np.:
http://allegro.pl/item328874614_vexta_silnik_krokowy_bcm_.html
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A teraz kolejna dobra rada - z cyklu dobre rady zawsze w cenie - dla wszystkich którzy chcą sterować silnikiem krokowym 4-o przewodowym ( i 6-o) zamiast męczyć sie na przekaźnikach lub kombinować z tranzystorami i diodami (szczególnie przy silnikach 4-o przewodowych - 2cewki) proponuje i polecam zastosować układ mostka tranzystorowego L298N. Szybko, bez hałasu jednym słowem rewelacja Very Happy
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Huragan
Nowy


Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 1

PostWysłany: Pon Lis 15, 2010 11:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam silnik co ma trzy przewody czyli dwu fazowy tak? -duzo pracy zby zadzial z tym projektem ? NIe mam pojecia o pisaniu programów jak na razie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
czup
Nowy


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 2

PostWysłany: Pon Sie 24, 2015 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ma ktoś może kod z linku? link http://rapidshare.com/files/92639948/krok.bas.html umarł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group