Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem z DS18B20 w układzie termometr samochodowy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Inne programy jakie dokładam- nie opisane wcześniej
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
antk1@op.pl
Nowy


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1

PostWysłany: Wto Lut 10, 2009 12:11 pm    Temat postu: problem z DS18B20 w układzie termometr samochodowy Odpowiedz z cytatem

układ termometru samochodowego -czujniki podłączone zgodnie zze schematem tj, + 5V przez rezystor 2,2k do 2 DS18B20 i +5V do 3 DS.. i GND do 1 DS.. , 2 DS... na IN1 , natomiast drugi czujnik DS... identycznie z tym, że 2 Na IN2 , na wyswietlaczu mam -0,0 (po odłączeniu czujnika +0,0
podobna sytuacja ze wskazaniem temperaturu jest w układzie tremostatu również -0,0
i nie wiem co z tym zrobić
za podpowiedż z góry dziękuję
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lut 10, 2009 4:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a kożystasz z mojego procesora czy ząłożyleś nowy ? bo jełsi nowy musisz ustawic fuse bity
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krawy1
Nowy


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 6
Skąd: Walbrzych

PostWysłany: Wto Lut 10, 2009 11:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Ja mam takie same wskazanie termometru na procesorze kupionym i zaprogramowanym przez Rafała
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krawy1
Nowy


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 6
Skąd: Walbrzych

PostWysłany: Nie Mar 01, 2009 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakby ktoś potrzebował znalazłem rozwiązanie tego problemu poprostu odwrotnie podłączałem czujnik + do - a - do + i co dziwne nie uszkodziłem czujnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ksimon
Gość





PostWysłany: Pon Lis 04, 2013 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, mam podobny problem: temperatura 0,0 stopni.
Wymieniałem czujniki, rezystor i różne programy.

Wydaje mi się, że poleciał procesor, czy to możliwe?
działało dobrze do czasu ( nawet kilka ds18b20 na jednym 1 wire)
Jeśli to może być uszkodzony procesor, to proszę o pomoc w ustawieniach fuse na nowym procku atmega32 , programem khazama ( najlepiej print screen poprawnej konfiguracji, ) bo przewaliłem forum i nigdzie nie jest konkretnie napisane.
Powrót do góry
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 05, 2013 7:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ustawiasz fuse bity na zewnętrzny oscylator i to wzystko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Inne programy jakie dokładam- nie opisane wcześniej Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group