Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zamiana przekazników na tranzystory mocy.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik elektrowni wiatrowej - KASKADA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Lis 01, 2012 1:41 pm    Temat postu: Zamiana przekazników na tranzystory mocy. Odpowiedz z cytatem

Jak wiadomo przekazniki dość szybko się zużywają zwłaszcza przy pracy na pradzie stałym. Dlatego proponuję zainstalowanie tranzystorów mocy do załączania grzałek (obciążeń).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
boniek_2
Nowy


Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witajcie,
ostatnio zakupiłem płytkę atmega32 SD i proszę o podpowiedz jak zmienić program Sterownika elektrowni wiatrowej w taki sposób aby chodził na płytce atmega32 6 przekaźników ?

Jakie tranzystory możemy użyć? nie lepiej wysterować nimi inne większe przekaźniki?

Może ktoś posiada taki program już zmieniony będę wdzięczny boniek_2@o2.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dudaw0716
Nowy


Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 8
Skąd: PL Lipińskie

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 7:24 pm    Temat postu: Witam ... Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem powinieneś wysterować przekaźnikami płytki styczniki dużej mocy - i po problemie , bez modyfikacji programu wsadowego .

Wielkie dzięki i pozdrawiam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Mar 17, 2013 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To są obie takie same płytki, musisz tylko zmienic przypisanie do klawiszy ( przycisków), bo w płytce z SD jest inaczej- wystarczy, że przekopiujesz fragment z programu od sd i po sprawie- reszta będzie działać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
cyberluk
Gość





PostWysłany: Pon Wrz 09, 2013 8:34 am    Temat postu: Mam pytanko ... che czaminć przekaźniki na triak Odpowiedz z cytatem

Zamiast jednego przekaźnika chce na jednym porcie wysterować trzy triaki.
Czy procesor wytrzyma takie obciążenie ?
podaje link do dokumentacji triaka :

http://www.tme.eu/pl/Document/755de28fbff8fdadc87a5b50f4804d8b/BTA41-800BRG-STMicroelectronics.pdf
Powrót do góry
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Wrz 14, 2013 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Procesor i tak najpierw steruje układem ULN2803 a ten ma obiążalność 500 mA.

Jeśłi chodzi o sterownie triakiem to nie możesz tak poprostu podłączyć go pod procesor- wymaga on układu sterującego- przynajmniej tak mi sie wydaje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik elektrowni wiatrowej - KASKADA Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group