Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna www.nestor-electronic.pl
Forum sterownik闚 procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

W豉sny program

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> Pytania dot. P造tkitestowej ATMEGA8 og鏊ne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
SniQ
Nowy


Do陰czy: 26 Mar 2013
Posty: 4

PostWys豉ny: Wto Mar 26, 2013 11:03 pm    Temat postu: W豉sny program Odpowiedz z cytatem

Witam.
Rozpocz掖em nauk Bascom'a. Chcia貫m napisa prosty program wy鈍ietlaj帷y tekst a nast瘼nie chcia貫m aby diody zacz窸y miga. Niestety diody ani drgn a tekst "leci" od nowa. Prosz o ma陰 pomoc.
Oto m鎩 kod:

Kod:


Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.5 , Db5 = Portd.6 , Db6 = Portd.7 , Db7 = Portd.4 , E = Portd.3 , Rs = Portd.2
Cursor Off Noblink

'------------------------------------------------

Config Portb = Output
Config Pind.0 = Output

Dim I As Byte
Dim Y As Byte

'------------------------------------------------

Do


Cls

Lcd "Siema!"

Wait 2
For I = 1 To 5
Shiftlcd Right

Wait 1

Next I

Wait 2
For Y = 0 To 4
Shiftlcd Left

Wait 1

Next Y


Lowerline
Lcd "Jestem Lukasz."

Wait 5
Cls

Lcd "Ucze sie"
Lowerline
Lcd "programowac."

Wait 5
Cls

Lcd "                * wychodzi mi to :D *"

For T = 0 To 37

Shiftlcd Left

Waitms 700

Next T

Wait 3

Cls



Toggle Pinb.1
Waitms 300

Toggle Pinb.2
Waitms 300

Toggle Pind.0
Waitms 300

Loop
End


Z g鏎y dzi瘯uj za pomoc.
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
fourup
Lekko zaanga穎wany


Do陰czy: 06 Maj 2012
Posty: 42
Sk康: KRK

PostWys豉ny: Sro Mar 27, 2013 3:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak na szybko - z telefonu. wieczorem sprawdze w domu i ewentualnie poprawie sam siebie, ale wydaje mi sie, ze wystarczy zamienic pinb.0 na portb.0, pinb.1 na portb.1 i pinb.2 na portb.2.

pin to okreslenie dla portu wejsciowego, a przekazniki sa wyjsciami.
jesli to nie pomoze - wieczorem sprawdze na swojej at8.
_________________
Pozdrawiam
~fourup
____________________
Od Nestora mam:
AT8 v.1.0 - zarz康za ciepe趾iem w domciu
AT32SD +DHT11 +GM-210 (GPS) +inne gad瞠ty... - bawi si Mr. Green
AT32TCPIP v2 + ExtPK - zajefajny sprz皻!
AT32U4 - koniec z programatorami!
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Odwied stron autora
SniQ
Nowy


Do陰czy: 26 Mar 2013
Posty: 4

PostWys豉ny: Sro Mar 27, 2013 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzia豉!

Dzi瘯i wielkie za pomoc Smile
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> Pytania dot. P造tkitestowej ATMEGA8 og鏊ne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada w tematach
Nie mo瞠sz zmienia swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group