Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem z odczytem temperatury z DS18B20

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Inne programy jakie dokładam- nie opisane wcześniej
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yareq3
Nowy


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 3

PostWysłany: Wto Paź 02, 2012 10:54 am    Temat postu: problem z odczytem temperatury z DS18B20 Odpowiedz z cytatem

Witam!
Mam problem z odczytem temperatury z DS-ów w projekcie sterownika kolektora słonecznego dodanego do płytki cd z płytką testową atmega8 v.1.1.
Po skompilowaniu listingu z płyty cd i wgraniu do procesora Atmega8 zainstalowanego na płytce testowej v1.1 na wyświetlaczu wyświetla sie wszystko, można programowac progi nastaw, ale nie wyświetla się bieżąca temperatura z 2 DS-ów - wyswietlacz wskazuje: 0,00*C ze znakiem + lub - w obu liniach. Czujniki Dallas podłączone są zgodnie ze schematem podanym przez Rafała, programuję poprzez Khazama AVR Programmer. Zmieniłem kod i podłączyłem ds-a( jednego) do pind.1 czyli do 1-wire płytki, ale to też nie zmieniło efektu. Ds'y są podpięte za pomocą 3 przewodów, więc chyba jako 2-wire, zasilane +5V z innej częsci płytki, a linie DQ i GND są podpięte do złącza ADC: GND, IN1 i IN2 - zgodnie z opisem w pliku programu na cd. Zmieniałem nawet ds'y, bo pomyslałem, że mogą być uszkodzone... . Może te ds'y powinny się identyfikować w systemie? Albo coś jest nie tak z programatorem i np. źle programuje eeprom? Proszę o podpowiedź, bo bardzo mi zalezy na uruchomieniu tej aplikacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
yareq3
Nowy


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 3

PostWysłany: Sro Paź 03, 2012 7:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Doczytałem w innym poście, że to, iż nie działają ds'y jest winą nieustawienia fuse bitów, bo procek jest inny niż ten, który dostałem z płytką. W związku z tym, czy mógł bym prosić o podanie prawidłowego ustawienia fuse bitów dla programu sterownika kolektora słonecznego, tak aby wyświetlał on temperaturę prawidłowo? I ewentualnie dla termometru na DS18B20. Bardzo dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Paź 08, 2012 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tefgo co pamiętam to juz pisałeś takiego posta

jak masz fuse bity nie przestawione na ext oscylator to nie zadziała
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
yareq3
Nowy


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 3

PostWysłany: Wto Paź 09, 2012 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafał dzięki za odpowiedź, choć liczyłem na bardziej szczegółowy opis ustawienia fusów, bo przyznam się, ze nie jestem zbyt mocny w kontrolerach, choć bardzo mnie to interesuje i poniekąd sprawia przyjemność. A co do postu to obecny jest moim pierwszym napisanym na forum, raz do ciebie tylko dzwoniłem, zaraz po kupieniu płytki, ale to było chyba w 2009 Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Inne programy jakie dokładam- nie opisane wcześniej Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group