Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z komuterkiem ... rosnący przebieg a auto stoi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pytania dot. Komputera pokładowego
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lazer
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2012
Posty: 3

PostWysłany: Czw Sie 16, 2012 8:37 am    Temat postu: Problem z komuterkiem ... rosnący przebieg a auto stoi Odpowiedz z cytatem

Witam
Problem dotyczy uruchomienia tego cacka w moim samochodzie POLO 1.4MPi.
Kabelkologia zrobiona tak jak trzeba, kabel z czujnika VSS, kabel z wtryskiwacza (wszystkie ekranowane) kabelek na światełka .... pierwsze uruchomienie i ZONK. Na starcie kalibrację można sobie odpuścić gdyż i tak nic się nie zmienia jeśli chodzi o wartości które miały by zostać zliczone, czy samochód stoi czy jedzie brak reakcji (testowane kilka razy) więc pomijam... ... oczom ukazuje się ładne menu itd... biegam po nim i patrzę, patrzę i mym oczom ukazuję się opcja PRZEBIEG, który rośnie cyklicznie o 1km/s do przekręcenia tego licznika i zlicza sam z siebie przebyte km. Tak samo odejmują się kilometry z inspekcji a pojazd stoi w miejscu więc... hmmmm... odłączam wszystkie kabelki, zostawiam zasilanie + zasilanie po stacyjce i dalej to samo.
Kolejna zagadka to POMIAR PRZYSPIESZENIA. Wchodzi się w ta opcje i pojawia się "ruszaj!!!" i potem ani z tego wyjść ani nic, reakcji na stacyjkę żadnej (zwiecha?? za każdym razem??)... jedyne co można zrobić to odłączyć całkowicie zasilanie i podłączyć ponownie i znowu WELCOME... itd...

No więc wyciągam to cacko z samochodu i rzucam na stół. Lepię 2 generatory niezależne na NE555 i podpinam do VSS i WTRYSK i dalej brak jakiejkolwiek reakcji ale PRZEBIEG liczy sobie cały czas do znudzenia (pytanie skąd bierze sobie impulsy). Co mu dolega i co trzeba zrobić aby to cacko chciało coś zliczyć poprawnie...
Jedyne co poprawnie działa to termometr wyprowadzony ekranowanym kabelkiem na zewnątrz pojazdu...


Gdzie leży problem takiego zachowania się komputerka? Błąd firmware? Uszkodzony Atmega32? ... zgłupiałem już ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Sie 17, 2012 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zrobiłes kalibracji, dlatego przebieg Ci sam liczy, wejdz w tryb kalibracji dopiero obserwuj impulsy.
Najlepiej prosze zadzwonić to pomogę będzie szybciej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lazer
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2012
Posty: 3

PostWysłany: Sob Sie 18, 2012 2:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kalibracja była robiona wiele razy, przecież nie wylatam całego zbiornika paliwa z nadzieją że może ruszy. Nie idzie w samochodzie jaki i na stole z generatora czy halotrona od głupiego wiatraka.
Powinno się cokolwiek zmieniać a tu cisza.... Wartości stoją jak wryte.... w samochodzie nie da się inaczej tego podłączyć wiec w dzwonieniu nie widzę sensu.
Podłączenie 2 kabli a w zasadzie 4 bo 2x GND to nie układanie puzzli...
1. Sygnał VSS brany jest z kostki ISO radia (radiem steruje, wraz ze wzrostem prędkości robi się głośniej i to jest fabryczna instalacja a kompiuterkiem wpiętym pod kabel sterujący nie działa) wpięcie się w kostkę przy skrzyni niczego nie zmieniło, 3 przewody, środkowy impulsy drogi...
2 . Jak rejestruje komputerek impulsy z wtryskiwaczy? są normalne (sterowane masą) czy odwrócone (sterowane plusem) bo to zasadnicze znaczenie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lazer
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2012
Posty: 3

PostWysłany: Pon Sie 20, 2012 7:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... i się sprawa wyjaśniła... uwalony procesor... wymieniłem na Atmega32 którą miałem ze starych zapasów, zaprogramowałem od nowa wsadem z CD i działa ... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pytania dot. Komputera pokładowego Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group