Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kable i ich ekrany- pytanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaust
Nowy


Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 5

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 12:54 pm    Temat postu: kable i ich ekrany- pytanie Odpowiedz z cytatem

Witam, jestem tu nowy, każdy kiedyś zaczynałSmile.Zakupiłem kompletny komputer pokładowy wraz z obudową i zacząłem czytać instrukcję montażu.Wszystko było jasne do punktu pt. "Trzecia wiązka przewodów i chyba najważniejsza, czyli podwójny przewód ekranowany, jedna połowa kabel czerwony i jego ekran, a druga połowa kabel biały i jego ekran". No własnie o tych ekranach chciałbym pogadaćWink, bo w przewodzie czerwonym (wtrysk) pisze ze podłaczamy do jednego z wtryskiwaczy a ekran tego przewodu do masy, zaś w przypadku kabla białego (czujnika vss) pisze że przewód bialy (u mnie bardziej podchodzi pod żółty, ale ok) nalezy podłaczyć do czujnika drogi, zas nie wspomniano tu nic o ekranie.Pozostaje mi sie tylko domyślać ze ekran przewodu białego (czyli ten srebrny przewód obok niego domyślam się) też podłaczamy pod mase jak w pierwszym przypadku?.Jeszcze proszę jakies sugestie gdzie najlepiej się pod tą masę podpiąć.Wogóle pierwszy raz słyszę o czyms takim w elektronice jak ekran;).Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mario
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 20
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 12:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ja to wymyśliłem, ale wydaje mi się że też pod masę Wink Ja nie mam ekranu i mam wszystko ok. Jeśli nie chcesz ekranu to musisz jedynie uważać żeby nie prowadzić kabelków przy innych przewodach zasilających Wink
_________________
Renault Megane Coupe 1.6 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Flaust
Nowy


Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 5

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli pisząc ze nie masz ekranów masz na myśli to że z tych dwóch kabli od wtrysku masz podłaczony tylko ten czerwony a ten srebrny leży luzem obok niego niepodłaczony i to samo w przypadku kabla bialego i srebrnego do vss?Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Flaust
Nowy


Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 5

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jesli nie trzeba ich podłączać to by znaczyło żeich rola jest niewazna.Jednak wolałbym to wiedzieć na 100% bo wydaje mi się ze skoro one sa to trzeba je podłaczyć, tylko czy napewno pod masę zarówno od wtrysku jak i vss?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 1:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ekran lub raczej oplot zawsze sie łaczy z masą , ogranicza on poprostu przedostawanie sie zakłucen elektromagnetycznych na przewód sygnałowy -- tak więc oba Ekrany na MASĘ

mozna tez podłaczyc bez mas (pozostawiajac w powietrzu) pod warunkiem zapewnienia bezpiecznej odległosci przewodu sygnałowego od źródeł zakłuceń (kable zapłonowe, alternator , wentylatory, itp) dlatego najlepiej będzie dla ciebie jeśli oba EKRANY połączysz razem i przykręcisz gdzieś do masy :0
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Flaust
Nowy


Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 5

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sunriv, wielkie dzieki za rzeczową i bardzo dokładną odpowiedźSmile.Na coś takiego właśnie liczyłem.Pzdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 7:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ależ proszę bardzo ... forum jest po to by sobie pomagać

Samochód jest trudnym środowiskiem dla elektroniki, ja spędziłem kiedys 3 dni przy swoim by go odkłucić z nieporządanych sygnałów z wentylatorów , czy ukladu zaplonowego by się pozbyć trzasków w delikatnym i podatnym systemie radiolokacyjno-komunikacyjnym
teraz moge z dumą powiedzieć ze 95% zakłuceń mniej mimo to zawsze kazdy sygnał dobrze ekranuje z obustronna masą czasem jeszcze dla lepszego efektu dikladam na wejściach sygnalowych kondensatorek odsprzęgający 10n między sygnał, a masę przy wejściu sygnału co też poprawia znacząco jakośc sygnału.
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Wrz 02, 2009 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Potwierdzam, oba ekrany przewodów (oploty) do masy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Brutal123
Nowy


Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 4

PostWysłany: Wto Mar 20, 2012 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ja mam problem z zakłóceniami od alternatora i już chyba próbowałem wszystkiego . Jak odłączę alternator jest dobrze a z podłączonym przy przyspieszaniu spalanie praktycznie wcale się nie zmienia . Sygnał wtrysku podłączony kablem ekranowanym ,zasilanie prosto z aku też ekranowanym . Podłączałem zasilanie przez filtr i też to samo . Zmieniałem też alternator z auta w którym komputer działa dobrze i też nic to nie dało ? Ktoś ma jakieś sugestie ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Mar 28, 2012 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a pewny jesteś że to ie kable od swiec ?

na alternatorze powinieneś mieć kondensator przeciwzakłuceniowy.
Jak ekranujesz kable to ekrany pożądnie połącz z masa na początku i na końcu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Brutal123
Nowy


Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 4

PostWysłany: Sro Mar 28, 2012 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kable i świece też przełożyłem z auta w którym komputer działa dobrze , choć pewny to już niczego nie jestem . Fakt jest taki że po odpięciu altka czy zdjęciu paska działa dobrze. Myślałem że problem jest gdzieś z masą ale sprawdziłem już chyba wszystkie punkty masowe w aucie i wszystko ok . Jaki ten kondensator dać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2012 12:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

są specjalne kondensatory do alternatorów- możesz wykręcic na dowolnym szrocie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Brutal123
Nowy


Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 4

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2012 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Założyłem nowy kondensator od malucha , podłączyłem z dwóch stron ekranu masę , założyłem kondensator 2200uF na pompę i dalej mi coś zakłóca . Stawiam dużą flachę jak ktoś mi powie co ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Maj 24, 2012 6:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a zasil układ z zewnętrznego akumulatora
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Brutal123
Nowy


Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 4

PostWysłany: Czw Maj 24, 2012 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

też zakłóca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group