Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak to wszystko podłączyc? - tak dla laika

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
picek
Nowy


Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 5

PostWysłany: Pią Lis 13, 2009 8:45 pm    Temat postu: Jak to wszystko podłączyc? - tak dla laika Odpowiedz z cytatem

Hej.
NIe znam się na elektronice ni w ząb, jednak moj sterownik stary się rozleciał i kupiłem płytkę wraz z drugim bezprzewodowym wyświetlaczem oraz 3 czujniki temperatury.
Przejrzałem płytkę ze 3 razy i nie znalazłem takiego schematu który by sposób podłączenia w prosty sposób tłumaczył.
Czy ktoś mi może jakiś schemat ( ale taki czytelny dla niewtajemniczonych) naszkicować.
Na płytce jest napisane w jednym miejscu zasilanie - wiec tam podłączam zasilacz- a dalej?
Pod co mają być podłączone te czujniki temperatury i gdzie ma być podłączony wentylator (dmuchawa) pieca.
Stary sterownik tak sterował dmuchawą że wirnik jej miał zmienną prędkość obrotową (ale do niej dochodzą tylko dwa przewody)
Czujnik temperatury składa się z dwóch elementów ( jedne o kształcie beczkowatym z dwoma wyjściami, a drugi mały o kształcie przeciętego wałka o trzech wyjściach ) jak to ma być podłączone.
Dla znawców moje pytania są banalne , ale bede wdzięczny za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Lis 16, 2009 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chyba słabo przeglądałes płyte, jest tam piekny rysuneczek jak podłączyć czujniki i nie można go nie zauważyć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
picek
Nowy


Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 5

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 8:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal podejrzewam że to ty jesteś tym człowiekiem od którego kupiłem tą płytkę na allegro.
Napisałem w tytule tematu - dla laika- bo nim jestem i nie znam się na tym.
Na szczęście jeden z użytkowników tego forum zaoferował pomoc.
Wiem że dla was takie schematy to bułka z masłem- ale ja rozkręcając stary sterownik natknąłem się na obudowie na bardzo czytelny opis gdzie jaki kabelek podłączyć (wygląda to tak - zacisk 1 pompa CO +, zacisk 7 pompa CO -, zacisk 12 pompa CO uziemienie). I dla tego zgubnie szukałem czegoś takiego- tak zwanej instrukcji dla instalatora.
No ale napisze na pewno jak się sprawy toczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
picek
Nowy


Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 5

PostWysłany: Wto Gru 01, 2009 9:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej
no i udało mi się wszystko polutować (dzięki pomocy jednego z forumowiczów), ale aby nie była tak kolorowo to mam jeden problem.
po włączeniu układu załącza mi się przekaźnik pk2 i jest cały czas włączony bez względu na temperatury które pokazują czujniki i czy systemat jest w trakcie pracy czy w spoczynku.
Jaka może być tego przyczyna?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
picek
Nowy


Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 5

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyżby ten problem był już omawiany - jeśli tak to poproszę o linka do tematu, a jeśli nie to naprawdę przydała by mi się podpowiedź wasza, no chyba że nie macie pomysłu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
k750i
Nowy


Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 4

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 7:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Spróbuj może zadzwonic do producenta czyli do admina Rafała, na pewno łatwiej i szybciej wytłumaczysz w czym problem telefonicznie niz na forum a osoba która projektowała ten sterownik najlepiej siedzi w temacie i najszybciej sie zorientuje w czym tkwi problem:)
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
picek
Nowy


Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 5

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki
Będe zmuszony tak zrobić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dareknowak5555
Nowy


Dołączył: 06 Lut 2012
Posty: 3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon Lut 06, 2012 7:04 pm    Temat postu: jak podlaczyc czujnik temp Pt1000? Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam pytanko w jaki sposob moge podlaczyc do plytki testowej Atmega8 v1.1 czujnik temp Pt1000? Z gory dziekuje za pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lut 14, 2012 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odnośnie pt 100 juz odpisywałem

Wcześniejsze pytanie- prosze dzwonic to będzie szybciej- nie zawsze mam czas odpowiadac na forum
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group