Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kwadraciki na wyświetlaczu i podwójny sygnał z buzzerka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gwojcik
Nowy


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 3
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw Cze 16, 2011 8:08 pm    Temat postu: Kwadraciki na wyświetlaczu i podwójny sygnał z buzzerka Odpowiedz z cytatem

Witam.

Zamontowałem płytkę do samochodu.
Wszystko podłączyłem zgodnie z instrukcją.

Niestety po podłączeniu napięcia na wyświetlaczy w pierwszym wierszu mam same prostokąty, a drugi wiersz pusty.
W dodatku buzzer piszczy co około 10s podwójnym krótkim sygnałem.

Bardzo bym prosił o jakiekolwiek podpowiedzi co mogło by być nie tak.

Jeszcze jedno.

Płytkę mam z procesorem 32.
Jest już zlutowana zwora pomiędzy dwoma ostatnimi pinami ale nie są poprzecinane ścieżki, które są opisane w instrukcji.

Nie przecinałem ponieważ jest napisane, że jeżeli kupiłem już z tym prockiem to nic nie przerabiam.
Zwora już była, więc myślę, że płytka jest przystosowana do tego procka.

EDIT

Podłączenie wyświetlacza prześwietliłem po jednej ścieżce i wszystko jest OK.
Piny 15 i 16 zamieniłem ze względu na podświetlanie.

Po podaniu napięcia wyświetlacz świeci tak jak opisałem, buzerek daje 6 krótkich sygnałów w równych odstępach czasu ok. 1s. po czym daje 2 krótkie co ok. 3s.

Dodatkowo przerwałem ścieżki tak jak w instrukcji.
Efekt taki, że stabilizator napięcia się już tak nie grzeje. (pomimo radiatora był gorący w kilka sekund).
Po za tym wszystko wygląda tak samo.

Płytka nie reaguje na wciskanie przycisków + - OK
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Cze 17, 2011 1:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem kwadracików- był opisywany ze 20 razy na forum- masz źle podpięty wyswetlacz. Skoro procesor piska przy starcie powinien być sprawny- pewnie złe podłączenie wyswietlacza lub uszkodzony sam wyswiet;acz.

Jelsi kupowałes komplet z wyswiewtlaczem to napewno sprawdzałem przed wysyłką, hjełsi kupiłes bez wyswietlacza- musisz sprawdzić na innym wyswietaczu wtedy bedziesz miał 100% pewności
.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
gwojcik
Nowy


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 3
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią Cze 17, 2011 4:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.

Problem wyświetlacza był opisywany może 20 razy i wszystkie te posty przeczytałem.
Sprawdziłem wszystkie piny po kolei i wszystko jest OK 15 i 16 w odwrotnej kolejności. Sprawdzałem dane wyświetlacza czy czasem nie ma zamienionych jakichś pinów sygnałowych, ale wszystko jest tak jak powinno.

Pytałem o przerabianie płyty, przerywanie ścieżek tak jak w instrukcji. Powinny być przerwane czy nie, co jeżeli je teraz przerwałem, zlutować je?

Czy normalną pracą jest takie "pikanie" z buzzerka?

Czy przy wciskaniu przycisków nie powinno być sygnału?

Mam wrażenie, że odpowiedź wstawił Pan czytając tylko temat postu bez zapoznania się z jego treścią.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Cze 18, 2011 9:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wgraj na nowo program, mi zdarza się, że nawet kilka razy wgrywam program a i tak się źle wgra. Też miałem kwadraciki. Wgrałem soft na nowo i po problemie. A piszczy bo (z tego co pamiętam) włącza sie autokalibracja...
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gwojcik
Nowy


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 3
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob Cze 18, 2011 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli oznaczałoby że procesor jakoś tam działa i cała płytka.

Chciałem uniknąć podłączania tego do PC, ale w takim razie nie ominie mnie to.

Dziękuję za podpowiedz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group