Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wyświetlacz

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
WooojaS
Nowy


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 6

PostWysłany: Nie Paź 24, 2010 9:15 am    Temat postu: Wyświetlacz Odpowiedz z cytatem

Szukałem, lecz nie znalazłem informacji.

Ze względu iz ten LCD zupełnie mnie nie urządza... bo nie mam go gdzie ładnie wstawić... Pomyślałem o innym LCD.. czy można inny LCD wykorzystać?

Mianowicie, u siebie chciałbym zrobić na podobieństwo AUDI i wstawić LCD po środku zegarów.

Mam zegary:

I tam gdzie jest temp wody i poziom paliwa to wsadziłbym jakiś LCD... Wymiary wnęki to 5x8cm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Paź 24, 2010 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podpasuj sobie 16x2 zgodny z hd są tez duże z większymi znakami pewnie ci podejdzie , lub 4 x16 lub 4x20 tylko ze musisz poamietać ze w tych wiekszych też bedzie pracowac 16x2 i tyle
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
WooojaS
Nowy


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 6

PostWysłany: Nie Paź 24, 2010 6:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a nie wchodzi w grę prze konfigurowanie kontrolera by potrafił wysterować np. 4x20?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Paź 24, 2010 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale przeca pisze ze bedzie działała tyle ze jako 2x16 Smile

inaczej nestor musiałby zmienic cały program

u mnie idealnie pasował 4x16 , ale pisałem softa pod siebie
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
WooojaS
Nowy


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 6

PostWysłany: Nie Paź 24, 2010 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mógłbyś pokazać jak o u Ciebie wygląda?

Rozumiem ze będzie działać, tyle ze 2x16 przy ale 4x16 (4x20) to trochę średnio będzie wyglądało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pon Paź 25, 2010 3:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i srednio to wyglada zwłaszcza ze niejest nawet wysrodkowane , ale co tam Smile


http://www.nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?p=5944&sid=79c0405aeeee6a86e47801fb520f20a2 pierwsza wersja jest tu
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
P.M.
Nowy


Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 6

PostWysłany: Pon Paź 25, 2010 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. tematu juz nie bede zakłądał bo jest. Licze na konkretną odpowiedź

Mianowicie zakupiłem komputerek z wświetlaczem standardowym, jednak on nie pasuje do na miejsce innego wyświetlacza w samochodzie. Kupiłem większy i pasujący w otwór wyswietlacz jednak nie wyswietla poprawnie.

na standardowym wyswietlaczu działa ok a na drugim nie.
Sterownik oczywiscie zgodny z HD44780 widocznie ma inaczej rozlokowane piny

Prosił bym o rozrysowanie albo fragment schematu który pin na komputerku jest od czego
1 pin-
2 pin-

itd


Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pon Paź 25, 2010 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprawa jest dla ciebie prosta

znajdz note do standartowego wyswietlacza i porównaj z nota twojego wyświetlacza to wszystko

ogólnie jest tak

1. GND
2. +5V
3. Kontrast
4. RS
5. RW
6. E
7. D0 --------------
8. D1 D0 do D3
9. D2 Niepodłączone w trybie 4bit
10. D3 --------------
11. D4
12. D5
13. D6
14. D7
15. podświetlenie +
16. podświetlenie - czasem są na odwrót

jeśli masz tak jak u ciebie pasek to znaczy ze masz coś odwrotnie , wyglada na to ze masz tez do góry nogami ten wyswietlacz czasem sie takie zdarzaja , radze poszukać noty do niego
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
P.M.
Nowy


Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 6

PostWysłany: Pon Paź 25, 2010 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki zaraz cos pokombinuje w razie dalszych problemów się odezwę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
WooojaS
Nowy


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 6

PostWysłany: Sro Paź 27, 2010 7:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ile by kosztowało "przepisanie" programu pod wyświetlacz 4x16 (4x20), z kilkoma dodatkami?

Mianowicie jeżeli miałbym go zamontować zamiast temperatury wody oraz poziomu paliwa to wolałbym je dalej mieć, tyle ze w wersji cyfrowej..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen
P.M.
Nowy


Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 6

PostWysłany: Sro Paź 27, 2010 8:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez kiedyś o to pytałem, nie masz co liczyczyc. kombinuj z tym co masz.Nestor odpisał ze jest bardzo zajęty- nawał pracy i w bliskiej przyszłosci nie przewiduje zmian w komputerku. Musiał byś zapłacić dużoo $$$ jak sądzę zeby mu się opłaciło Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Sro Paź 27, 2010 1:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Albo poczekaj az wyjdzie moja nowa wersja na wyswietlaczu graficznym
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
WooojaS
Nowy


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 6

PostWysłany: Sro Paź 27, 2010 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym problem... ze każdy chcąc mieć ten komputer albo bierze to co w nim jest bo mu to wystarcza, lub jak Ci bardziej ambitni, chcą dodać coś do niego.

W moim przypadku komputer zająłby miejsce wskaźników, wiec chciałbym je mieć.. jako ze sam nie mam czasu na programowanie to za jakaś tam sensowną kwota, chciałbym by ktoś mi dopisał kod do komputera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Sro Paź 27, 2010 6:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W przypadku twojego problemu to są 2 mozliwości:

1. Napisac program specjalnie dla ciebie
2. adoptować istniejące rozwiązanie

dopisac sie nieda bo niemamy dostepu do źródła programu Rafała więc - jedyne wyjście to napisać nowy , jako że mi nie odpowiadał po części "wszystkomający" komputerek rafała i dodatkowo 2x16 mie mierziło to też zrobiłem wersje swoja która niebawem przedstawie z dotykowym ekranem graficznym 4"

wstepnie da sie zrobić bez wiekszego problemu to o czym piszesz sam też mam rózne wskażniki na komputerku w formie zegarów i ikonek
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
WooojaS
Nowy


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 6

PostWysłany: Pią Paź 29, 2010 7:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez racja...

Ile Ci zajęło napisanie programu... i czy byłaby możliwość napisania dla mnie wersji...

Nie da się przecież napisać programu pod wszystkie auta, tak maksymalnie uniwersalnego..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen
teston
Nowy


Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 9

PostWysłany: Pią Lut 25, 2011 3:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podepnę się pod temat:
dokupiłem sobie do komputerka ten wyświetlacz:

http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=903

wiem, że tam kolejność złaczy jest przesuniętna (2 pierwsze, to podświetlanie), po podłączeniu jest "prawie" dobrze. Ale zawsze (nawet przy wyłączonym zapłonie) widać prostokąciki w miejscu znaków i LCD wyśeietla "trochę" za dużo, jak na zdjęciu:



Jak sobie z tym poradzić ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145
Skąd: Żory

PostWysłany: Sob Lut 26, 2011 5:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na płytce masz potencjometr od kontrastu, pokręć nim i ustaw kontrast Smile
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
teston
Nowy


Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 9

PostWysłany: Sob Lut 26, 2011 6:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, to wiem. Ale komputer mam zamontowany tak, że dostęp do płytki jest mocno utrudniony, jest inny sposób ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Sob Lut 26, 2011 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spróbuj wstawić dodatkowy rezystor jakis mały na pin contrastu
dodatkowo chyba ten twój LCD jest jakis padniety ??

albo ma zły styk na gumkach bo sa przekłamania i braki w obrazie
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
teston
Nowy


Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 9

PostWysłany: Pią Mar 04, 2011 8:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki pomocy Kolegom z forum (oczywiście nie tego, ale strzeleckiego Twisted Evil ) udało mi się z tym poradzić. Gdyby ktoś miał podobny problem to:
odłączamy Vo idące od płytki,
do VSS, VDD i Vo łączymy potencjometr 20K (suwak na Vo)
regulujemy i cieszymy się efektem

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Sob Mar 05, 2011 12:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no prawie gotowe , narazie efekt wyglada następująco:
testy na sucho na biurku jak bedzie cieplej zamontuje w moim subaraku
i przedstawie wyniki z działania:

Charakterystyka:

MCU module : STM32VL-discovery
procesor: ARM STM32F100RBT68 jadro CortexM3
LCD : NOKIA 6280 TFT 240x320 256 tyś colorów
sterowany przez podmoduł z PIC18F4550
Program napisany w Atollic TrueStudio C++ dla STM32
MPLAB compilator HI-Tech C PIC18F
nego STM32VL-Discovery
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group