Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna www.nestor-electronic.pl
Forum sterownik闚 procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

p造tka testowa i RS 232

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> P造tka testowa ATMEGA8
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
beleco
Nowy


Do陰czy: 21 Kwi 2009
Posty: 24

PostWys豉ny: Sob Maj 15, 2010 4:48 pm    Temat postu: p造tka testowa i RS 232 Odpowiedz z cytatem

Posiadam 2 p造tki testowe atmega8. Chcia豚ym przesy豉 z jednej p造tki na 2 p造tk pewne informacje po RS 232.

Nie bardzo wiem jak to sprawnie zrobi, bo do PD0 (RXD) mam pod陰czony przeka幡ik z kt鏎ego korzystam, a do PD1 (TXD) pod陰czone mam DS18b20-3sztuki.
Znalaz貫m na p造tce program do zdalnego LCD, ale nic nie mog zrozumie z linii:
Open "comd.1:1200,8,n,1" For Output As #1
Print #1 , "test "
Print #1 , "piec:"
Close #1

Prosz mi co podpowiedzie.[/b]
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
rafal
Site Admin


Do陰czy: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Sk康: Olkusz

PostWys豉ny: Pon Maj 17, 2010 8:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bascom umo磧iwia korzystanie r闚nie z programowych port闚 rs232, wiec nie musisz korzysta z ko鎍闚ek na kt鏎ych wyst瘼uje sprz皻owy potr. Zerknij w m鎩 program sterownika CO v.3.0 tak tak w豉郾ie robi
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora
rafal
Site Admin


Do陰czy: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Sk康: Olkusz

PostWys豉ny: Pon Maj 17, 2010 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bascom umo磧iwia korzystanie r闚nie z programowych port闚 rs232, wiec nie musisz korzysta z ko鎍闚ek na kt鏎ych wyst瘼uje sprz皻owy potr. Zerknij w m鎩 program sterownika CO v.3.0 tak tak w豉郾ie robi
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora
beleco
Nowy


Do陰czy: 21 Kwi 2009
Posty: 24

PostWys豉ny: Pon Maj 17, 2010 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No w豉郾ie - wyja郾ij mi troche o co w tym chodzi

Open "comd.1:1200,8,n,1" For Output As #1
Print #1 , "test "

Print #1 , "boj: "
Zmienna = 125
Close #1

Open "comd.1:1200,8,n,1" For Output As #1
Print #1 , Wart_nap
Close #1
... itd

, albo napisz mi sk康 wzi掖e informacje na ten temat.
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
rafal
Site Admin


Do陰czy: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Sk康: Olkusz

PostWys豉ny: Wto Maj 18, 2010 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest przecie HELP w bascomie- tam jest wszytko Smile

Ja tam w豉郾ie to wyszpera貫m
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora
thral666
Lekko zaanga穎wany


Do陰czy: 08 Sty 2009
Posty: 65

PostWys豉ny: Pi Lip 16, 2010 4:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy da si wysy豉 pewne informacje do atmega ale nie ca造 czas?? np naciskam na przycisk i wtedy wysy豉m jednym uk豉dem informacje do drugiego. Bo ten drugi w momencie kiedy nie dostaje informacji to si wiesza ;/ i czeka ca造 czas na zmienn input.

Chodzi mi dok豉dnie o to 瞠 mam sterownik kt鏎y co sobie robi a odbiera dane z rs232 tylko wtedy jak s wysy豉ne Smile
_________________
Automatyka i inteligencja w budynkach mieszkalnych.
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> P造tka testowa ATMEGA8 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada w tematach
Nie mo瞠sz zmienia swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group