Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z wyswietlaczem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
axg
Nowy


Dołączył: 15 Lut 2010
Posty: 3

PostWysłany: Pon Lut 15, 2010 11:32 pm    Temat postu: Problem z wyswietlaczem Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich na formu

Niestety utknalem juz na samym poczatku, podlaczylem do komputera taki oto wyswietlacz :
http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=1017
Niestety nie bardzo dziala tzn swieci sie tylko podswietlenie, ale brak jakichkolwiek znakow na wyswietlaczu. Nie regauje takze na krecenie PR1 mimo ze napiecie zmienia sie.
Tak to wyglada :
http://img39.imageshack.us/img39/7330/img7137resize.jpg

Dodam ze plytke zasilam z 12V i teraz pytanie czy da sie jakos sprawdzic ten wyswietlacz na sucho ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
d0kt0r3k
Nowy


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 9

PostWysłany: Wto Lut 16, 2010 12:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale juz w aucie podlaczales czy w domu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
d0kt0r3k
Nowy


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 9

PostWysłany: Wto Lut 16, 2010 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zdaje sie, ze w niektorych wyswietlaczach trzeba zamienic 15 i 16 pin (jest o tym gdzies na forum), ale nie wiem w ktorych i dlaczego. Powinienes gdzies tu odszukac.

co do olewki - to sie nie zgadzam z Twoja opinia; ja otrzymalem odpowiedzi na wszystkie pytania ktore zadalem Rafalowi, czasami trwalo to 2 dni (czekanie) ale otrzymalem. Nie przesadzajmy, ze kazdy musi siedziec przy kompie 24h na dobe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
axg
Nowy


Dołączył: 15 Lut 2010
Posty: 3

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piny 15 i 16 zamienilem i dlatego podswietlenie swieci i to wszystko.

Spokojnie nikt tu nie mowi o siedzeniu 24h przy kompie i odpowiadaniu na maile. Zapytanie wyslalem 10.02 a odpowiedz dostalem 16.02 i to dopiero po dwukrotym przypomnieniu. Ale teraz to nie ma znaczenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
d0kt0r3k
Nowy


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 9

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 12:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a udalo sie rozwiazac problem?
czy nie dziala w ogole?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 9:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O ile dobrze pamiętam to Atmega32 musiała być podpięta do auta żeby cokolwiek wyświetlać, albo masz uwalony wyświetlacz.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jangcy
Lekko zaangażowany


Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 48
Skąd: York

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 12:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michal77 napisał:
O ile dobrze pamiętam to Atmega32 musiała być podpięta do auta żeby cokolwiek wyświetlać, .

Ktos wyjasni gdzie tu roznica?
Przeciez napiecia takie same,+ symulowany ze stacyjki tez mozna podac, czyjniki temp mozna podlaczyc,
jedyna roznica ze nie bedzie informacji o wtryskach i predkosci....
Confused
_________________
- czy ktos widzial takie cuda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
axg
Nowy


Dołączył: 15 Lut 2010
Posty: 3

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 4:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko ze ja mam plytke na atmeg 8 a nie 32.
Komputer pokladowy na atmega 8 , wersja z 2 przekaznikami i polaczonymi nozkami procesora jest to wogole ma jakies znaczenie.
Nie ma je juz na stronie sklepu bo zostala wycofana ze sprzedazy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krawy1
Nowy


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 6
Skąd: Walbrzych

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 7:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Michal77 napisał
O ile dobrze pamiętam to Atmega32 musiała być podpięta do auta żeby cokolwiek wyświetlać, albo masz uwalony wyświetlacz.

Ja podłączałem na stole z atmega 32 i normalnie chodzi i niewiem dlaczego miała by nie chodzić
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 9:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odpisywałem na maila od Ciebie, ale pewnie trafia u Ciebis do spamu, prosze sprawdzić dokłądnie połączenie wyswietlacz płytka, najlepiej miernikiem czy wszytko jest jak należy.

Jeśłi kupowałeś wyswietlacz u innego sprzedawcy, proponował bym go najpierw sprawdzić, bo wyswietlacze nawet nowe bywają uszkodzone, samą płytkę zakupioną odemnie sprawdzam zawsze przed wysyłką więc musi działać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group