Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrotomierz

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kogan77
Nowy


Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 7
Skąd: Mogilno

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 11:10 am    Temat postu: Obrotomierz Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie.


Chciałbym w istniejący kod programu MIERNIKA uniwersalnego, wpleść poniższy kod programu odpowiedzialnego za zliczanie obrotów wirnika który po przekroczeniu 5 obrotów na sekundę (300 na minutę) załączy przekaźnik i przytrzyma go do momentu, aż obroty spadną poniżej tych pięciu na sekundę.

Potrzebuję pomocy, ponieważ na podstawie szkieletu poniżeszego kodu nie widzę, skąd pobierany jest sygnał do zliczania obrotów (kontaktron na jednym z wejść) ?
Pytanie drugie, to czy jesli zmienię taktowanie na 8Mhz, to czy nic się nie stanie?? W programie miernika mam 8Mhz, więc chciałbym zachować jakiś standard.




$regfile = "m8def.dat" 'atmega8
$crystal = 1000000 ' 1MHz

Config Portb = Output
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7 , E = Portb.0 , Rs = Portb.2
Config Lcd = 16 * 2 'wyświetlacz 2 linie po 16 znaków
Cursor Off 'wyłączenie kursora

Dim Wynik As Long 'deklaracja zmiennej

Config Timer1 = Counter , Edge = Rising 'konfiguracja Timera do zliczania impulsów

Cls : Lcd " Obrotomierz" : Wait 1 'powitanie

Do 'program główny - pętla
Timer1 = 0 'zeruj licznik
Start Timer1 'zacznij liczyć
Wait 1 'zliczaj impulsy przez 1 sekundę
Stop Timer1 'przestań liczyć

Wynik = Timer1 * 60 'wynik zliczania w czasie 1s mnożymy przez 60 dla otrzymania wyniku w: obr/min

Cls 'czyścimy LCD
Lcd " + Obrotomierz +" 'w pierwszej linii wy?wietlamy napis obrotomierz
Lowerline 'przejście do drugiej linii

Lcd "P: " ; Wynik ; " obr/min" 'wyświetlamy wynik i jednostkę
Loop 'koniec pętli głównej programu

End 'koniec programu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group