Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

skąd wziąźć środowisko programistyczne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stahoo
Nowy


Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 29

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 2:49 pm    Temat postu: skąd wziąźć środowisko programistyczne Odpowiedz z cytatem

Moje pytanie jest banalne. Jestem programistą ale zupełnie z innej bajki gdyż programuje serwery oraz aplikacje internetowe. W życiu nie widziałem BASCOM na oczy ale myślę że ogarnę go w chwilę. Problem w tym że jedyne środowisko programistyczne jakie znalazłem to bascom avr i kosztuje 460 zł. Hmm nie widzi mi się go kupować. Jest jakieś tańsze rozwiązanie? Dodam że nie chcę programować tego w C++ bo raz że już znam ten język a dwa nienawidzę go. I pytanie kolejne czy nie da się zamontować jakiegoś układu co na javie śmiga albo na skompilowanym php?

Jakim programem wgrywa się napisany soft do układu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bascom avr możesz pobrac ze strony producenta za darmo, ma tylko ograniczenie kodu wynikowego z tego co pamiętam do 4K.

Do wgrywania słyż również bascom a ty ograniczeń nie ma żadnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozesz też uzyc darmowego środowiska AVR Studio ze strony Atmela - i programowac w assemblerze ---

Bascom jest odmianą Basica dostosowaną do UC Atmela
C dla AVR też jest specjalnie dostosowane , a dodatkowo jesli znasz C to szybko sie przestawisz na C AVR istnieje tez darmowy FastBasic na AVR

wgrywać soft po skompilowaniu mozesz bascomem , ponyprogiem, BurnOMatem z AVRdude czy samym avrdude czy też AVR Fuse Calculatorem (jest na elce)

Tu masz pascala http://www.e-lab.de/AVRco/index.html
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
stahoo
Nowy


Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 29

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pobawiłem się programami ale chyba najprościej i najprzyjemniej pisze się na bascomie. Ze 20 lat temu miałem taki komputer amstrad cpc 464 i tam pisało się programy w basicu. Bascom to praktycznie to samo więc jestem w domu. Teraz tylko czekam jak producent dośle mi zamówiony programator i czujniki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heh Smile ja tez uzywam bascoma w sumie to z powodu sentymentu z czasów C=64 choć wole asswmbler , niemniej na szybko zawsze w baskomie łatwiej coś napisać i sprawdzić , a że można sobie używać równierz wstawek assemblerowych wiec dobrze mieć pod ręką Smile

oczywiście polecam zakup pełnej wersji Bascoma AVR Smile
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group