Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Podłączenie do lanosa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pedros23
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 4

PostWysłany: Sro Maj 28, 2008 11:06 am    Temat postu: Podłączenie do lanosa Odpowiedz z cytatem

Witam!

Mam pytanie odnośnie podłączenia do lanosa (1,5 8V) Może ktoś w tym montował komputerek. Wstępnie już patrzyłem do których przewodów podłączyć ale wole się upewnić.

Od czujnika prędkości idą dwa kable zielony i czarny. Po wstępnych oględzinach czarny "- " a zielony "+".

Jeśli chodzi o wtryski to w każdym wtrysku jest kabel różowy oraz po innym kolorze na każdy wtrysk. Różowe kable to "+" a pozostałe to "-".

Jeszcze mam pytanie odnośnie podłączenia przewodów do w/w kabli. Czy wystarczy naciąć izolacje i w lutować kabelki od komputera?
Czy trzeba przeciąć i polutować wszystko.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Maj 28, 2008 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do wtrysku podłanczasz się do tych kolorowych,obojętne który wtryskiwacz wybieżesz, oczywiście wystarczy zdjąść kawałek izolacji z kabelka i po sprawie- nie zapomnij tylko o układzie dopasowującym!

Jeśłi chodzi o czujnik drogi to spróbujesz który z nich zadziała.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
pedros23
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 4

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem mogę się mylić ale według mnie powinno się podpiąć pod + .

Z twojej odpowiedzi Rafal wywnioskowałem ze mam podłączyć sie pod " - " ?

Rano dla pewności jeszcze sprawdziłem miernikiem i wyszło tak jak pisałem wczoraj. Różowe " + ". A kolorowe " - ".

Czy jak podłączenie nie do tego kabla co trzeba przez układ dopasowujący czy sie coś zepsuje ?

a jeszcze przy okazji mógłbym sie dowidzieć o wymiary wyświetlacza 2x20 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fafik
Nowy


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 8

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 5:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co to jest uklad dopasowujacy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 8:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz sipodłączyć do kolorowych na 100%, zresztą jak sie żle podłączysz to poprostu nie będzie pokazywał. U mnie w nubiże jest podobnie różowe wszytkie naraz a posotałe po 2 wtryskiwacza spięte docelowo.
Oczywisc ie pamiętak o układzie dopasowującym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
fafik
Nowy


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 8

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fafik napisał:
co to jest uklad dopasowujacy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 7:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pisalem juz o tym w dziale najczesciej zadawane pytania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 4:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Posiadam Lanosa 1.5 16V.
Z tego co doczytałem, to do kabla prędkości podłączę się przy licznikach.
Pytanie: czy jest szansa podłączyć się również gdzieś w kabinie do kabli z wtrysku ? Czy jestem zmuszony przepchać się aż do silnika i wtryskiwaczy ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 4:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie o termometr.
Czy muszę prowadzić trzy kable do samego czujnika ?
Czy wystarczy dwa, a masę bym wziął lokalnie koło czujnika np. z karoserii ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wystarczą 2 i wspólna masa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group