Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytanie w sprawie programu komputera pokładowego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 11:38 am    Temat postu: Pytanie w sprawie programu komputera pokładowego Odpowiedz z cytatem

Witam kupiłem płytkę testową sterownika pieca co
i chciałbym zmienić program na komputer pokładowy do samochodu czy jest możliwosć jego zamiany bo na płycie cd którą dostałem wraz z sterownikiem nie ma całego programu
moze trzeba dołacić? zeby takowy dostać? Rolling Eyes Proszę o odpowieć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W dziale download jest temat komputera, tam autora laduje nowe wersje programu "Komputer pokladowy"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musisz pamiętać również o modyfikacji płytki aby móc w pełni wykorzystać program komputerka pokładowego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wszystko gra program wgrywa się bez problemu tylko na wyswietlaczu nie ma nic a ostatnia dioda czasami mruga i tyle proszę o pomoc Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

popatrz w katalogu komputer pkładowy pisze jak przerobic procesor zeby poprawnie działał
(trzeba 2 nogi zamienić)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 9:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za wszystko teraz wyświetlacz działa tylko podepnę do laguny i zobaczymy co i jak Dzięki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Pon Lut 18, 2008 6:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktos może wie gdzie znajduje się czujnik drogi w reno laguna 1.6 16v bo nie mogę go znajść?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maxik234
Nowy


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 14

PostWysłany: Pon Lut 18, 2008 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może spróbuj poszukać na tej stronce:
http://www.delta-autotronics.com/Speedsensors.htm

Ja znalazłem na tej stronie kabelek w moim aucie.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Pon Lut 18, 2008 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety ztego co się dowiedziałem to odczt prędkosci w lagunie jest z ABS-u i teraz nie wiem czy da się podpiąć komputer czy trzeba kupić czujnik h. a moze wystarczy wpiąć się do czujnika ABS?
Moze ktoś próbował?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Pon Lut 18, 2008 9:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W wiekszosci aut na złączu ISO do radia jest podawany impuls predkosci - sluzy on do okreslenia jak glosno musi byc radio by nie zagluszal go szum ruchu po drodze. Moze w twoim przypadku tez tak jest ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta moja laguna to jakis wybryk bo na skrzyni nic ni ma a przy radiu jest jeden cienki niebieski kabelek ale na nim chyba nie ma impulsu bo gdy go podpinam to nic się nie dzieje tylko wyskakuje 0 k/m h a gdy mam podpięty sam wtrysk to prędkośći mam zabujcze i nic więcej sie nie dzieje i 0.0 l na 100 kmh.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szamot a czy to wogóle to dobrze podpinasz ? może pomyliłes przedy, bo jakpiszesz ze [podpinasz wtrys a pokazuej Ci prdkośc to chyba cos nie tak robisz Smile
oczywiscie nie oglądaj prędkości przed konfogóracja bo wtedy żeczywiście może żle wskazywać, wchodzisz w tryb konfigóracji dopiero patrzysz czy impulsów przybywa ! Tyczy sie to tak drogi jak i wtrysku!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 4:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego nie mogę wgrać nowszej wersji niż1.0 wersja ta wgrywa sie poprawnie a gdy np.chcę wgrać wersję 3.0 to gdy się dogra do1.0 to wyskak€je błąd i już nic nie mana wyswietlaczu wgrywam plik hex bin to jest to samo wersja 1. działa ok?może coś zle robię?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie mam pojęcia co możesz żle robić jak ci sie wgrywa wersja 1.0 to znaczy że poprawnie ci sie wgrywa i procek masz sprawny, ale mo.że niepoprawnie wgrywasz eeprom i stąd twój problem. Dla pewności pobież sobie najnowszą wersję komputerka z działa download bo może miałes jakiś błąd na płycie CD- to akurat możliwe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak już ni wiem wgrywam 1.0 porem otwieram wersje np.3 i wysyłam po wysłaniu błąd i na wyswietlaczu nie ma już nic a gdy wgram na pusty procesor wersje np3./ to wyskakuje ze muszę najpierw wgrać 1.0 i tak w kółko ni wie może coś być z procesorem?Coś mi się zdaje że zostanę z wersją 1.0 a fajnie by było żeby sie swiatła chociasz załączały a może jest taka wersja wszystko w jednym jak 1.0?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 2:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

reset potem clear potem znów reset, nastepniw wgrywasz 1.0, kalibrujesz, potem tylko reset bez clear i wgrywasz którą wersje chcesz
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do Szamota.

Nie wiem jak ty to robisz, przecież w kompleciejest piękny opis jak wszytko wgrywac wraz ze zdjęciami !

No ale napisze po raz kolejny :


- Najpierw wgrywasz wersje 1.0-
- kalibrujesz układ
- podłanvczas do kompa
- odczytujesz zawartość eeprom (nie flasch !!!!)
zapisujesz sobie zawartość eeprom na dysku bo to woje ustawienia
- wgrywasz nowa wersje na przykład 3.0 (flasch)
- wgrywasz dane po kalibracji czyli EEprom ( ten co zapisałeś)
- podłanczas do aueta i juz masz wszytko ok.

Chyba już wszytko jasne ?




Oczywiście można by odpowiednio poustawiac Fuse Bity, żeby podczas kasowania nie resetowała sie zawartość eeprom, wtedy wystarczyło by wgrac wersje 3.0 lub nowsza nie bawięc sie we wgrywanie zawartości eeprom, ale mysle ż enie jest to aż tak uciazliwe, a podczas przestawiania fuse bitów mozna całkiem uwalic procka programowo, wiec nie polecam tam grzebac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie śliczne dzięki pomogliście mi bardzo wersję 3.2 wgrałem dopiero programem PonyProg2000 Bascomem za nic się nie chciał wgrać błąd 0013 a w PP2000 wgrał się bez żadnego problemu i nie wiem czemu A dla tych co chcą założyc komputer do laguny z99r to impuls drogi jest przy liczniku (niebieska wtyczka pin 2) impulsy zczytywane z ABS nie wiem tylko narazie jak z wtryskami bo impulsów nie czyta może mają plus jak to poznać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

impulsy wtrysku może śle sie podpiałeś ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz to jest już wszystko ok! Razz Dzięki za pomoc wszystko dziala. Razz Ten co nie kombinuje to nic nie ma! A mylić się rzecz ludzka Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 12:47 pm    Temat postu: Łopatologicznie Odpowiedz z cytatem

Ja mordowałem temat wgrania jakiejkolwiek wersji powyżej 1.0 i nic, aż do dzisiaj.
Oto moja procedura - a nigdzie się tego nie doczytałem :

- Najpierw wgrywasz wersje 1.0 - ( zakładam że kupujemy z już wgraną 1.0 )
- kalibrujesz układ - czyli podłączasz do auta i wg instrukcji
- podłączasz do komputera
- odczytujesz zawartość EEPROM i zapisujesz na dysku
(pod dowolną nazwą np, EEPROM + data - dla wygody - dobrze jest też zapisać Vcc oraz INJ - podczas kalibrowania układu w aucie )
- TERAZ KASUJESZ FLASCH i EEPROM !!! - nieraz trzeba 2 razy kasować ( nigdy nie udało mi się nadgrać jakąś wersję na 1.0 która "siedziała" a Almelu )
- wgrywasz nową wersję - najlepiej najnowszą - teraz to jest 3.5 ( do FLASCH)
- wgrywasz dane po kalibracji czyli EEPROM ( ten co zapisałeś na dysk)
- odłączasz od komputera
- podłączasz do auta i powinno być wszytko OK
jak coś nie tak to prosze mnie poprawić
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 2:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak ty czytałeś forum bo ja kilka razy już wspominałem jak to sie wgrywa Smile i piękny opis ze zdjeciami jest na płycie CD która dołanczam Smile

No ale fajnie że ci sie w końcu udało. O kilkukrotnym kasowaniu procka tez pisałem, ale to jest problem tylko wtedy jak kożstyasz z zample-electronic, dlatego ja zalecam zakup odrazu programatora żeby uniknac podobnych kłopotów Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią Mar 14, 2008 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

święta prawda (leży po środku) a tak w ogóle to powinien być sprzedawany zestaw komputer paliwa + STK200/300
z malutkim uzasadnieniem -
że to czysta OSZCZĘDNOŚĆ I SPORO ZAOSZCZĘDZONEGO CZASU I GŁÓWKOWANIA - wiem to po sobie - dla starych wyjadzaczy pewnie nie, ale dla takich "zieleniaków" jak ja będzie na pewno połowa - no może mniejsza
-----------KUPUJTA LUDZIE TYLKO w NESTOR-udzie--------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 7:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jackow2 Ja też męczyłem się z tym programowaniem (wg instr). Jak nadpisałem program to ciemność na wyświetlaczu (programowałem przez prosty kabelek LPT), i jakoś wpadłem na to że trzeba najpierw wyczyścić procesor, potem było OK.

Teraz kupiłem programator na USB i wszystko ładnie jest połączenie z laptopem Na razie nic nie wgrywałem bo mam wsad 4.6. Na próbę robiłem weryfikację Flash i zapis EEPROM i wszystko ładnie hula, ale czy jak będę wgrywał nowy wsad to też muszę kasować Flasha? albo może jakiś parametr trzeba ustawić w opcjach? Arrow używam nakładki AVR8_Burn-O-Mat
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy programatorach USB nigdy nic nie czyszcze, tylko klikam zapisz i po sprawie. Tak samo przy STK200/300.
Czasem jeden na 100 procesorów jest jakis bardziej oporny i wykasowanie pomaga, ale to naprawdę bardzo żadko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group