Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

menu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czyzak
Nowy


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 8

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 8:48 am    Temat postu: menu Odpowiedz z cytatem

Witam! Czy to dobry sposób na zbudowanie menu? Teoretycznie powinno działac, ale w rzeczywistosci menu same się czasami przełącza, co jest wkurzające. Rozwiązał to ktoś może lepiej?

Kod:
Config Pinb.5 = Input

Set Pinb.5

Menu:

Cls

If Menu = 0 Then Lcd "Menu 1"

If Menu = 1 Then Lcd "Menu 2"

If Menu = 2 Then Lcd "Menu 3"

If Menu = 3 Then Lcd "Menu 4"



Do

   If Pinb.5 = 0 Then

      Waitms 100

      If Pinb.5 = 1 Then

        Menu = Menu + 1

        If Menu = 4 Then Menu = 0

         Gosub Menu

      End If

   End If

Loop
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
czyzak
Nowy


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 8

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 6:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

halo czyta to ktoś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kod:
Config Portb.5 = Input

Set Portb.5

Menu:

Cls

If Menu = 0 Then Lcd "Menu 1"

If Menu = 1 Then Lcd "Menu 2"

If Menu = 2 Then Lcd "Menu 3"

If Menu = 3 Then Lcd "Menu 4"



Do

   If Pinb.5 = 0 Then

      Waitms 100

      If Pinb.5 = 0 Then

        Menu = Menu + 1

        If Menu = 4 Then Menu = 0

         Gosub Menu

      End If

   End If

Loop




tak powino zadziałać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nazwa podprogramu "Menu" i nazwa zmiennej "menu" ?
Coś mi nie pasuje Wink

Może tak:
Kod:

Dim a as byte

Config Pinb.5 = Input

Set Pinb.5

Do
   If Pinb.5 = 0 Then
      Waitms 100
      If Pinb.5 = 0 Then
      a=a+1
          If a>4 Then
          a=1
          End if
      End if
   End if
Gosub Menu

Loop
 

   
Menu:

Cls

     If a =1 Then
     Lcd "Menu 1"
     End if

     If a =2 Then
     Lcd "Menu 2"
     End if

     If a =3 Then
     Lcd "Menu 3"
     End if

     If a =4 Then
     Lcd "Menu 4"
     End if

Return




Zdaje się rafał, że w tym samym czasie pisaliśmy posta Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a żeczywiście nie zauważyłem z ta nazwą, wiec musisz to zmieni i będzie ok.
A może i razem- ale to chyba dobrze Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group