Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Programowanie serwomechanizmow

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
logus_3
Nowy


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 6

PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 4:48 pm    Temat postu: Programowanie serwomechanizmow Odpowiedz z cytatem

Czesc moze ktos umie wysterowac serwomechanizm ??
Z gory dziekuje
Potrzebuje tylko przykladu wysylania sygnalu, z tego co wiem to sygnal do ich kontroli wymagany jest impuls prostokątny o szerokości od 1 do 2ms pojawiający się w odstępie około 20ms, tylko co to oznacza w praktyce ??? probowalem takiego wyjscia ale serwo nie reaguje
('na porcie C.4 podpiolem serwo )
Portc.4 = 1
Waitms 1
Portc.4 = 0
Waitms 20
Portc.4 = 1
Waitms 1.2
Portc.4 = 0
Waitms 20
Portc.4 = 1
Waitms 1.5
Portc.4 = 0
Waitms 20
Portc.4 = 1
Waitms 1.7
Portc.4 = 0
Waitms 20
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
logus_3
Nowy


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 6

PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 4:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok juz doszedlem do tego czego nie chodzi podpiolem do innego portu Smile
Tylko mam jeszcze pytanie na ile trzeba nastwaic Prescale w Timer-e aby przerwanie bylo co 20 ms ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
logus_3
Nowy


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 6

PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze mam pytanie jak zrobic aby procesor w tle zajmowal sie sterowaniem serwa tak aby mozna bylo by robic cos jeszcze na nim ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 12:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

właśnie - to dobre pytane...Czy w bascomie istnieje sposób na wielowątkowość programu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 10:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jelsi chodzi o wielowątkowość to proponuję przerwania, jesli to nie wystarczy pozostaje przesiadka na procesorki typu ARM (takie jak sa w palmtopach itp)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
logus_3
Nowy


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 6

PostWysłany: Pią Lis 23, 2007 1:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc
W kursie do bascomu znalazlem prosty sposob sterowania srewomechanizmami (bardzo prosto)
Czy ktos wie jak obejsc magiczna bariere 4096 baitow ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lis 23, 2007 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywiście ze tak wystarczu kupic pełna wesja Smile basoma Smile

w najgorszym wypadku mozesz mi podesłac pli a ja ci prezkompiluje
pozdówka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sob Lis 24, 2007 12:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ile kosztuje ta pełna wersja, ew jak to ominąć ?
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Lis 24, 2007 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja zapłąciłem 350 zł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group