Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomiar w dizlach z wtryskiem sterowanym mechanicznie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy- DIESEL !
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 8:50 pm    Temat postu: Pomiar w dizlach z wtryskiem sterowanym mechanicznie Odpowiedz z cytatem

Kolega prosił mnie o wywołanie tematu jw. przypominam sobie że są liczniki zliczające w przód i w tył a sumą wyjścia wysterować K P.?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 11:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamotałeś kolego . Pomiar czego - z tematu
Cytat:
liczniki zliczające w przód i w tył
Zliczające co ?
Cytat:
sumą wyjścia
jakiego??
Cytat:
wysterować K P
??

Może by tak czytelniej ? idę o zakład że 99% czytających to nie skumało o co ci chodzi. Myślisz szybciej niż piszesz!
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Gru 18, 2007 9:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jaki to sa te liczniki ? jak niby maja zliczać to paliwo ? proszę jaśniej a wtedy pomyslimy Smile

tylko ostrzegam że odpadaja "liczniki" od trabanta tam takie były- jednak odpada ze wzgledy na brak oólnej ich dostepnosci Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Sro Gru 19, 2007 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zacznijmy od najprostszego KP.komputer pokładowy do auta.
Licznik zliczający impulsy z przepływomierzy zasilanie ,powrót
suma zliczana pomiędzy impulsami z czujnika drogi
nie chciałem robić blogu z forum ale chyba troszeczkę przegiąłem z skrutami
Są twardziele którzy wiedzą o co biega
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Gru 19, 2007 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ale nadal ani słowa o rodzaju przepływomiezy, muszą być one uniwersalne z możliwością zastyosowania w kazdym aucie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Czw Gru 20, 2007 4:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brak odpowiedzi na zadany temat
Tematem nie było skąd wytrzasnąć przepływomierz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Gru 20, 2007 7:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśłi poradzisz sobie z taki przepływomieżem to oczywiście może być
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 2:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepływomierze
www.automatyka.pl/catalog.aspx?tab=product&br=7868&pg=2
www.casp.pl/pl/katalog/przeplyw_kobold_wirnikowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podałeś linki do katalogów Smile a gdzie są ceny ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a pozatym wszystkie z nich są zbyt mało dokładne , najlepszy jaka znalazłem mierzył od 0,025l/min
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w dodatku połowa z nich ma zasilanie na 24V Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 3:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zasilanie to mniejszy problem
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Myślę ze temat przepływomierzy został w jakimś stopniu rozwiązany ( jeśli nie to podaje jeszcze dwa namiary na przepływomierze).
www.conrad.pl/index.php?art=187151&pic=1
www.metalchem.pl/katalogi/przeplywobjcieczy/seria_vzo.pdf

Jeszcze raz ponawiam pytanie . Czy jest koś wstanie pomóc mi z problemem przerobienia tego komputerka do Diesla lub silnika z gaźnikiem???
Proszę nie pisać o problemach z zakupem przepływomierza bo ja takie posiadam. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 11:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no suer przepływomierze, to teraz wystarczy takie 2 sztuki podłączyć do osobnego procesorka i na niego napisac program, który bedzie zliczał impulsy z zasilania i odejnował od nich impulsy z prrzpływomierza na powrocie, a wynikiem ma być najlepiej czestotliwość lub powidzmy jeden impuls na sekunde jego długość wprost proporcjinalna do zliczonego paliwa, to znaczy ile zliczy powiedzmy 10 litrów na godzine to bedzie impulds na ptrzykład trwajacy 1 sekundeę może być oczywiście mniej potem to tylko kwerstia automatycznej kalibracji, ważne żeby długośc impulsu była wprost proporcjonalna do zliczonego paliwa.

Sam programik powinien sie zmiescic do nieweielkiego procesorka na przykład tinny2313, a jak nie to mozna równiez atmege8 zastosowac i juz ma sie sliczanie do sgtarego diesla albo gaznikowaca
, jak by był gaznikowiec bez powrotu bo takie tez kiedyś były to można spróbowac przepływomiez bezposrednio podłczyc do wejscia kompouterka, ale jak ma powrót to juz musisz liczyc różnice miedzy wlotem a wylotem, podobnie jest w dielu zawsze jest powrót, nie tylko z pompy ale i z wtryskiwaczy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 2:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK. Tylko kto mi to może zrobić bo ja w programowaniu procesorów jestem zupełnie zielony. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przeanalizowałem ten Twój przeopływomierz i tak:

on ma 1800 impulsów na litr wiec:

zakładamy ze auto palo 10 litrów na 100 KM i przejedziesz ten dystans w cięgi 1 godziny to:
10 litrów to 18000 impulsów / 3600 sekund = 5 impulsów na sekunge Sad

a to naprawde bardzo słaby wynik, a jak utko pali mniej to jeszcze ilośc spadnie, wiec podłączernie bezpośrednie zupełnie odpada

W takim przypadku proponuje napisać zupełnie osobny program zliczający ilość impulsów i wtedy wiesz ile spaliłeś już paliwa, niestety dokładność Twojego przerpływmomierza jest malutka

Dla porównania mój program komputerka dokonuje pomiaru 44000 razy na sekunde!! czyli tyli impulsów może zliczyć, wiec sam widzisz jak to wygląda

Jak chcesz zkozystać z takiego przrepływomierza to tylko osobny programik,, moge taki napisać na zamówienie- szczegóły do uzgodnienia na PRV
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
hurragan
Nowy


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 26
Skąd: Poznan

PostWysłany: Wto Maj 20, 2008 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepływomierze których zadaniem jest mierzenie ilości spalanego paliwa w dieslu mają w sobie elementy całkowicie mechaniczne,które odejmują powracające paliwo do zbiornika.1 litr/h potrafia zmierzyć(widziałem zamontowany w samochodzie-lublin z silnikiem andorii(zamontował go właściciel-zakład energetyczny).Ma licznik mechaniczny taki jak na wodomierzach.Koszt takiego urządzenia jest dość wysoki:ok.1700zł,made in sweden.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hurragan
Nowy


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 26
Skąd: Poznan

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdy komputer bedzie liczyl czas pomiedzy poczatkami kolejnych impulsow i z tego wyliczal spalanie to dokladnosc wskazan bedzie bardzo duza.Komplikuje sie to liczenie mocno przy 2 przeplywomierzach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy- DIESEL ! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group