Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

No to i obiecywana wersja 3.5 Komputerka pokładowego
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 1:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paweł napisał:
Po wgraniu nowej wersji zużycie chwilowe na wolnych obrotach
wzrosło mi o 0.4L w porównaniu do wersji 1.0 ale mimo to wydaje mi się
że średnie zliczane jest dobrze
tylko szkoda że chwilowe jest pokazywane tylko w L/h

Po kolejnych testach v. 3.5 również zauważyłem wzrost spalania chwilowego na wolnych obrotach przy ciepłym silniku o ~ 0.4L/h. Próba robiona w garażu o stałej temp, po przejażdżce ~16 km. Więc warunki b. zbliżone. W wersji 1.0 miałem ~1.2 +-0.1 L/h a teraz mam ~1.6 a nawet 1.8 L/H
Podobnie jak kolega Paweł.
Czy to błąd w przeliczaniu?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 10:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak inni - ale przychylam się do propozycji "killer78" - co do zliczania średniej i jej interwałów.
Moja propozycja - aby zliczał co 100 m średnią zużycia paliwa - bo i licznik dzienny powinien zliczać tak jak w aucie - co 100 m.
Co 1 sek to faktycznie chyba za często -ale co 100 m to wydaje mnie się w sam raz
Co inni o tym sądzą ?
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 12:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jackow2 napisał:
Nie wiem jak inni - ale przychylam się do propozycji "killer78" - co do zliczania średniej i jej interwałów.
Moja propozycja - aby zliczał co 100 m średnią zużycia paliwa - bo i licznik dzienny powinien zliczać tak jak w aucie - co 100 m.
Co 1 sek to faktycznie chyba za często -ale co 100 m to wydaje mnie się w sam raz
Co inni o tym sądzą ?

Mimo wszystko byłbym za interwałem czasowym - w korkach będziesz świetnie widział, jak Ci średnia się zawyża stojąc. OK nie musi to być co 1, czy 2 sek, ale np. max co 5 sek.?

A zjeżdżając z dużej góry, hamując silnikiem średnia będzie Ci spadać Smile

A co z tymi światłami? Bo po wyjęciu kluczyka piszczy i piszczy wyłącz światła - a ja nie mam ich wogóle podpiętych. Razz
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 4:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak masz swiatła nie podpiete to dlatego Ci piszczy!
Podepnij do wejścia swiatyła opornik między tym wejściem a masą.

Jelsi chodzi o zwiększenie się zużycia chwilowego to niestety ale już doszedłem czego to wina- a mianowicie jakois bład w kompilatorze BASCOM

Już tłumacze o co biega:

Program rozbudował sie tak że nie chciał sie skompilować bo brakowało juz wolnej pamięcie w procku- więc włączyłem magiczna funnkcję kompilatora "optymize code"
Funkcja ta coś robi z kodem , że plik wynikowy robi się krótrzy i wchodzi do procka- ale właśnie taki myk sie pojawia i jest to nie do wyeliiniwania- no chyba, że wywale na przykład ostrzeżenie o gołoledzi.

Ale jest tez dobra wiadomość !
Właśnie jeden z kolegów na forum skończył testować wsad w wersji 3.5 skompilowany na atmege168 !!!!
Oczywiście tam skompilowało sie bez optymalizacji kodu- i programik działa super, bez zadnych problemów.
No i jeszcze zostało 40% wolnego miejsca Smile

Tak wiec w najbliższym czasie pojawi sie wersja 4.0- beta

Jak by ktoś badzo chciał mogę udostępnić wersję na atmega168 w wersji 3.5.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 4:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AAA no i jak już wspominałem niestety licznika dziennego nie uda się puki co zminić na rozdzielczość 100 metrów, bo musiał bym zmieniać cały program.
Tak więc tak bedzie musiało zostać.
Może wymyśłe cos innego odnoście tego średniego zużycia ( już jeden pomysł mam Smile- ale to tajemnica Razz

Napewno pojawi sie w wersji 4.0
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No w końcu ^^^^ taka postawa mi się podoba - browarek murowany Smile
Mam nadzieję, że uda się powiązać przeliczanie z czasem Smile - to taka moja nadzieja Smile

Życzę owocnej pracy.
Acha - a co z średnią po wyłączeniu kluczyka? kasuje się. A powinna kasować się jak skasuje się licznik kilometrów.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja zawsze włączam opcje "optymize code" i jak na razie nie miałem żadnych problemów z tym związanych Very Happy
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no wiesz jak jest włączona to żaden problem, ale jak wczesniejszą wersje miałem z nie właczona a potewm kompiluje na właczoną to sie dopiero dowiedziałem ze to jednak jakiś wpływ ma Sad

Ale czemu- to chyba najstarsi indianie nie wiedzą Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w wersji
3.5 moim zdaniem niepoprawnie działa sprawa świateł, bo po wyłączeniu silnika pisze "wyłącz światła", a nie powinien.
mam podłaczone kabelki wg schematu z płyki.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie moze taki komunikat sie pokazywać, bo to jest to samo co wersja 3.2, tylko graficznie poprawiona a wiec błąd jest wykluczony.
Przynajmniej nikt takiwego problemu nie sygnalizował. Może masz prprostu cos nie tak podłączone. Sprawdz dokładnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 7:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieję się tak czasami. Szczególnie jak się odrazu ruszy szybciej, komp nie zdążył włączyć a już musi sprawdzić...

EDIT:
I proszę już nie zwalać za każdym razem, że coś ma ktoś źle podłączone... Poprostu sa takie warunki o których pisze wyżej że tak się dzieje. Przekaźnik ma swoją propagację czasową i tyle..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to ok, ale tu kulega pisze że przy gaszeniu silnika mu sie tak dzieje

Oczywiście mogę jeszcze bardziej zwiększyć opóżnenie sprawdzania świateł i przy włnaczaniui przy wyłanczaniu swiateł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam.. Moja gafa... Więc jeśli tak pisze zawsze to coś masz nie ok z kablem jednak...

A co do zwiekszania czasu. Rafał olej to jest ok Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z kablem jest tak: ponieważ mam automat do włączania świateł kabelek jest zrobiony wg schematu z CD - koniec kabla jest nie podłączony. ale na krótko podłączyłem go do świateł i włączyłem stacyjkę, włączyłem światła, wyłączyłem silnik i wyłączyłem światła - pikał zgaś światła.
Nie kumam już. Wgrałem wersję 2.0 i nie ma problemu. Ale 2.0 to nie 3.5 Sad
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 1:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no bo ta ma być tak:
gasisz silnik gasną jednocześnie swiatła
opużnienie jest z tego co pamiętam 3 sekundy, jak wtym czasie nie zgasisz siwateł to niestety będzie tak sygnalizował. Jak masz autopmat to moze poprostu przewód swiatła podłącz do stacyjki i po problemie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 3:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oki spróbuję
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2008 3:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam wgraną wersję 3.5 i zauważyłem, że po wyłaczeniu stacyjki i właczeniu ponownym niby pamięta poprzednie spalanie średnie. Jak rusze i minie "1km" to się dopiero średnie kasuje i zaczyna się "jazda" spalanie mam na poziomie 1-2 l/100km, gdzie w kalibracji podałem 12/100 przy 100km testu. Pierwszy raz po włączeniu samochodu po kalibracji policzył średnią w miarę... ok. A teraz za każdym razem taka niska. Coś jest nie tak jakby nie resetował km a liczył tylko paliwo. Pomimo wyzerowania licznika km (km i V liczy ok) to te spalanie jakaś parodia Idea Dziś zresetuje kompa całkiem i zobaczę co to da.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2008 6:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eeeee tam
nic nie zapamiętje za każdym razem kasuje srednią i tyle jesteś jako pierwszy który ma taki problem, wioec proponuje skaspowac procka i wgrac program jeszcze raz, bo u wszytkich jest OK

Poza tym ta wersja to powiedział bym historia Smile
Teraz wszyscy przesiadamy sie na 4.1 Smile No ale trzba zainwestowac pare groszy w nowy procesor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2008 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak byś popatrzył na mój nick to byś wiedział Laughing , że zakupiłem u Ciebie 2 atmegi 168 i wyświetlacz, ale jeszcze nie dotarły. A piszę o tm problemie, bo takowy u mnie zauważyłem.
A co mają zrobić Ci, którzy nie przesiądą się na 168? Będą śmigać na 8 i dobrze by było, aby tam nie było problemu.
A co do mojego problemu to zresetowałem procka (czyt. wył. zasilanie całkowicie) i włączyłem, teraz jest jak narazie OK, jutro pojadę do pracy i zobaczę czy będzie zliczał od -.- L/100km.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group