Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Programowanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Pią Kwi 04, 2008 10:13 pm    Temat postu: Programowanie Odpowiedz z cytatem

Witam. Posiadam komputerek pokładowy do samochodu . Po skalibrowaniu i próbie zmiany oprogramowani na nowsze skasowałem stare oprogramowanie i wyszyłem z programu Bascom( musiałem wyjść z domu). Przy próbie instalacji oprogramowania komputer PC nie widzi podłączonego przez port LPT komputerka . Co mam zrobić ??
Proszę o pomoc!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A zmieniałeś jakieś fuse bity?
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 4:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najpierw trzeba zadać pytanie czy komputerek kiedykolwiek był widziany przez komputer... Nie wynika to z postu, a skasować można byle czym
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komputer został skalibrowany a procesor wyczyszczony. Przyjąłem, więc że zawartość pamięci EEPROM została zapisana na dysk, a więc co się z tym wiąże programator musiał być połączony z procesorem.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

komputerek był widziany przez PC . Zacząłem zmieniać oprogramowanie i wyczyściłem procesor . I w tym momencie musiałem niezwłocznie wyjść z domu , wiec wyłączyłem komputer . Po powrocie chciałem skończyć instalacje , niestety PC-et nie widzi komputerka. co robić ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 8:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

coś zepsułeś Sad
jak nie widzisz procesora to ie kombinuj tylko kup nowy procek i tyle
(zakładam że wcześniej napewno sie komunikował)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli PC-et powinien widzieć (pusty) procesor ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, powinien.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak sprawdzić czy jest komunikacja z komputerkiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uruchamiasz Bascom, potem klawisz F4 i ikona identify chip.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po F4 mam komunikat Excepcion while running program OK wciskam ok brak wyboru wychodzę z Baskom
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 4:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to masz problem, taki komunikat nie powinien mieć miejsca. Spróbuj może najpierw w opcjach programatora wybrać typ programatora jako Sample Electronics Programmer
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta opcja była wybrana pozostawiłem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 4:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem taki sie pojawia kiedy otworzy sie jakiś plik z cd i nie zapisze go na dysku.
Otwórz bascoma, potem plik z CD, potem go zapisz na dysku twardym w compie, a dopiero później rób co tam chcesz - unikniesz oglądania tego właśnie komunikatu i samoczynnego zamykania bascoma
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki pomogło teraz spróbuję wgrać 1
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Na jakiś czas musiałem przerwać próby naprawy komputerka bo mieszkam kolo szczecina a tam właśnie spadł śnieg i pozrywał linie energetyczne . Ale do rzeczy , połączenie z komputerkiem już mam ale nie bardzo mi idzie z wgraniem programu (nie wiem dlaczego , może ktoś by napisał jak to zrobić krok po kroku bez omijania szczegółów ) coś sie niby wgrywa ale działacz nie chce. Zastanawiam sie nad kupnem nowego procka z wgranym programem ( co sprawy do końca nie załatwia bo dalej nie będę potrafił zmieniać oprogramowania) ale zobaczyłem że jest dostępny ATMEGA 168 i pracujecie nad nowym oprogramowaniem do niego . Co robić , poczekać z zakupem ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to już poczekaj, jak skończe testy z nowym programem tro bede sprtzedawał atmege168 z programem 4.0 już wgranym a tam jużnic nie trzeba bedzie programować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wienius
Nowy


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 22

PostWysłany: Nie Kwi 13, 2008 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedy można się spodziewać procesora z nowym programem ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Kwi 14, 2008 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

już kilknaśnie razy pisałem na forum- nie podaje daty żeby nie było pretenscji, jak będzie gotowy napewno pojawi sie w dziale download na forum.
W każdym razie juz niedługo wersja beta4.0
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group